Menü

Ismerkedési zavarok nyomában

Az ismerkedés, párválasztás az egyik legbonyolultabb feladat az életben. Ismerkedési zavarok, amikor a párválasztás során az egyén képtelen az ellenkező nemmel kapcsolatot kezdeményezni.

Az ismerkedési zavar hátterében összetett problémák állhatnak, melyek egyénenként változnak, sőt, az ellenkező nemű egyed is generálhatja, provokálhatja. Az ismerkedési zavart okozó gondok kezeléséhez a háttérproblémák feltárásával vezet az út, melyben pszichológus tud leghatékonyabban segíteni.

Ismerkedési zavar több okból táplálkozhat:

önbizalomhiány, félszegség
empátia hiánya
kommunikációs probléma
félelem

Az ismerkedés olyan folyamat, amely az esetek többségében kudarccal végződik. Ez a kockázat főképpen akkor áll fenn, ha az ismerkedés direkt, ebből a célból jön létre. Ilyenkor a felek nem törekszenek finom érzelmi rezdülések detektálására, inkább az elsődleges nemi jegyek alapján a másik szexuális vonzóképességét mérik fel, pár perc alatt. Ez a képességünk azonban nem annyira egyértelmű, hogy minden kétséget kizárjon a másik félben.

Példaképpen említhető, hogy lehet valaki külsőleg rendkívül szexi az ismerkedés folyamán, de amikor intimitásra kerül sor, kiderül, hogy az illető illatát, szagát nem vagyunk képesek tolerálni, amely hosszú távon megmérgezheti a kapcsolatot. Más esetben minden stimmel a testiséggel kapcsolatban, de a felek más társadalmi hovatartozása, igényei, elvárásai merőben más irányba mutatnak. A direkt ismerkedés manapság az internetes fórumok kapcsán kiemelt jelentőséggel bír, főleg, hogy manapság az emberek szeretnek mindent készen kapni és lehetőleg minél kevesebb időt szánni a kockázattal járó dolgokra.

Az ismerkedő dolgát nagyban megkönnyíti a magabiztos fellépés, melyhez leginkább az önbizalom és az önismeret elengedhetetlen. Az önbizalom eléréséhez kudarctűrő képesség és rengeteg sikerélmény szükségeltetik. Ezek az átlagember életében elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre, csupán felismerésükhöz kell némi segítség.

Az önismeret pedig leginkább ahhoz, hogy tudatában legyünk saját korlátainknak és elvárásainknak önmagunkkal szemben. Amennyiben például tudjuk önmagunkról, hogy mit nem szeretünk és mit igen, akkor nem fogunk olyan végzetes kompromisszumot kötni, amely már az elején előre vetíti a kapcsolat negatív végkimenetelét. Önismeretünk és egészséges önbizalmunk vértjében azt is észrevesszük, mely esetben vagyunk provokálva, manipulálva illetve mi az a hatás melyet a másik generál bennünk, legyen szó jó-, vagy rossz dologról egyaránt.

A kapcsolatteremtéshez szükséges empátia, azonban gyakorlással jó eséllyel fejleszthető, amiben pszichológus tud leginkább segíteni.

Természetesen, lehet biztosra is menni az ismerkedésben, de ebben az esetben időt kell szánnunk rá. Hosszas közös előéletnek, barátságnak, munkakapcsolatnak kell a háttérben meghúzódnia.

Hogyan legyünk sikeresek egy rapid randin?

Jelentkeztem egy rapid randira, de mi a jó isten ez az egész? Hogy kell egy ilyen helyen beszélgetni, viselkedni? Sikeres szeretnél lenni az este alatt, de nem tudod, hogy hogyan kezdj hozzá majd a beszélgetésekhez. Értelemszerűen mindenki pozitív visszajelzéseket szeretne kapni. Az alábbi cikkben arra kaphatunk választ, hogy milyen formában és milyen kérdésekkel érdemes egy ilyen estére felkészülni.

A mérgező kapcsolat jelei

Természetesen nincs ilyen. Mindenkiben vannak hibák, és olyan viselkedésformái, amivel kiborítja a másikat. Ennek ellenére jó párkapcsolatban élni azt jelenti, hogy biztonságban vagy, önmagad lehetsz, boldognak érzed magad, a párod tisztel, törődik veled, és vigyáz rád. Ha azonban mérgező párkapcsolatban élsz, akkor ehelyett sokszor érzed magad kimerültnek, kihasználnak, értéktelennek.

Kommunikációs problémák fajtái

Az önérvényesítés mindenkiben ott van: van, aki erőszakosan nyomul, van, aki érzelmi zsarolást alkalmaz, vagy manipulatív eszközökkel él, hogy elérje célját.

Az énerő miértje és fejlesztése

Az életben számos olyan kérdés van miszerint: milyen tulajdonságokat szeretünk leginkább magunkban? Mely képességeinkre támaszkodhatunk a nehéz helyzetekben? Úgymond mindenki életében vannak krízisek, mélypontok, amelyekkel akkor is meg kell küzdeni, ha az számunkra nem komfortos. Ehhez a küzdéshez énerőre van szükség, amelyet leggyakrabban a múltbéli helyzetekből, és tapasztalatokból merítünk. Ebben a cikkben arra kaphatunk választ, hogy miből táplálkozhat a belső énünk, vagyis miből meríthetünk erőt a mindennapi stresszhelyzetekkel való megküzdéshez.

A betegségtudat valós okai

Az egészségszorongás kapcsán fontos kiemelni annak két „végpontját”: amikor a személy nem észleli testi jelzéseit, vagy nem veszi tudomásul azokat, illetve amikor felnagyítja őket olyannyira, hogy akár ennek hatására halálfélelmet is átél.