Menü

Ismerkedési zavarok nyomában

Az ismerkedés, párválasztás az egyik legbonyolultabb feladat az életben. Ismerkedési zavarok, amikor a párválasztás során az egyén képtelen az ellenkező nemmel kapcsolatot kezdeményezni.

Az ismerkedési zavar hátterében összetett problémák állhatnak, melyek egyénenként változnak, sőt, az ellenkező nemű egyed is generálhatja, provokálhatja. Az ismerkedési zavart okozó gondok kezeléséhez a háttérproblémák feltárásával vezet az út, melyben pszichológus tud leghatékonyabban segíteni.

Ismerkedési zavar több okból táplálkozhat:

önbizalomhiány, félszegség
empátia hiánya
kommunikációs probléma
félelem

Az ismerkedés olyan folyamat, amely az esetek többségében kudarccal végződik. Ez a kockázat főképpen akkor áll fenn, ha az ismerkedés direkt, ebből a célból jön létre. Ilyenkor a felek nem törekszenek finom érzelmi rezdülések detektálására, inkább az elsődleges nemi jegyek alapján a másik szexuális vonzóképességét mérik fel, pár perc alatt. Ez a képességünk azonban nem annyira egyértelmű, hogy minden kétséget kizárjon a másik félben.

Példaképpen említhető, hogy lehet valaki külsőleg rendkívül szexi az ismerkedés folyamán, de amikor intimitásra kerül sor, kiderül, hogy az illető illatát, szagát nem vagyunk képesek tolerálni, amely hosszú távon megmérgezheti a kapcsolatot. Más esetben minden stimmel a testiséggel kapcsolatban, de a felek más társadalmi hovatartozása, igényei, elvárásai merőben más irányba mutatnak. A direkt ismerkedés manapság az internetes fórumok kapcsán kiemelt jelentőséggel bír, főleg, hogy manapság az emberek szeretnek mindent készen kapni és lehetőleg minél kevesebb időt szánni a kockázattal járó dolgokra.

Az ismerkedő dolgát nagyban megkönnyíti a magabiztos fellépés, melyhez leginkább az önbizalom és az önismeret elengedhetetlen. Az önbizalom eléréséhez kudarctűrő képesség és rengeteg sikerélmény szükségeltetik. Ezek az átlagember életében elegendő mennyiségben állnak rendelkezésre, csupán felismerésükhöz kell némi segítség.

Az önismeret pedig leginkább ahhoz, hogy tudatában legyünk saját korlátainknak és elvárásainknak önmagunkkal szemben. Amennyiben például tudjuk önmagunkról, hogy mit nem szeretünk és mit igen, akkor nem fogunk olyan végzetes kompromisszumot kötni, amely már az elején előre vetíti a kapcsolat negatív végkimenetelét. Önismeretünk és egészséges önbizalmunk vértjében azt is észrevesszük, mely esetben vagyunk provokálva, manipulálva illetve mi az a hatás melyet a másik generál bennünk, legyen szó jó-, vagy rossz dologról egyaránt.

A kapcsolatteremtéshez szükséges empátia, azonban gyakorlással jó eséllyel fejleszthető, amiben pszichológus tud leginkább segíteni.

Természetesen, lehet biztosra is menni az ismerkedésben, de ebben az esetben időt kell szánnunk rá. Hosszas közös előéletnek, barátságnak, munkakapcsolatnak kell a háttérben meghúzódnia.

A túlzott engedékenység nem tesz jót

Mennyi engedékenység fér össze a gyerekneveléssel? A humánus nevelésnek része a „megengedés”, tehát az a szülői magatartás, hogy nem teljes mértékben kontroll nélkül, de viszonylagos rugalmassággal engedjük érvényre jutni a gyerek akaratát. Az engedékenység nem egyenlő a megengedéssel. A „megengedés” önmagában még nem valami nagylelkű dolog, hanem elvárható valakitől, aki nem kívánja rabságban tartani a másikat.

A disszociatív személyiségzavar jellemzői

Az általános eset az a disszociatív személyiségzavar esetén, hogy az egyik személyiség tisztában van a másik jelenlétével, ismeri, és ezzel együtt tud élni. A másik kialakult személyiség a legtöbb esetben teljesen mások a személyiségjegyei is.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

A társasjátékok fejlesztő hatása

A sok pozitív hatása mellett a társasjáték türelemre és együttműködésre is megtanít, ráadásul szórakoztató formában, arról nem is beszélve, hogy sok szülő számára mintegy joker tevékenység a borús, esős napokon, amikor nem lehet szabadtéri programokkal lekötni a gyerekeket.

Az egyéni boldogság kérdése. Tanulható-e a pozitivitás?

A boldogságkeresés napjaink egyik legaktuálisabb témája, jóllehet sokszor nem a legideálisabb helyen és módon keressük ezt az állapotot. A pozitív pszichológia irányzata tudományos módszereket alkalmazva foglalkozik az elégedettség témakörével. Viszont egyéni szempontból mindez jóval kevésbé elméleti dolgokon múlik, mintsem a mindennapi cselekedeteinken, interakciókon.