Menü

Mi az a Lapacho Tea és mire jó?

A Lapacho tea tulajdonképpen a Lapacho fa kérgéből készült forrázat. A Lapacho fa kérgében lévő aktív hatóanyagok kölcsönöznek gyógyító hatást a teának. Ezek a hatóanyagok nagyrészt antibakteriális és vírusölő, valamint immunerősítő tulajdonságúak és számos betegség kezelésére használják már a 14. századtól kezdve egészen napjainkig.

A Lapacho fa hatóanyagai megtalálhatók a levelében is, ám a kéregben sokkal koncentráltabb. Nem ritka ez, több tea fajtánál is a növény kérgét használják a levelek helyett, ilyen például a muira puama vagy a yohimbe is. Maga a fa Dél-Amerikában őshonos, általában dísznövényként tartják, mivel virágai gyönyörű rózsaszínben pompáznak.

A kéregben az aktív hatóanyagon kívül rengeteg ásványi anyag és nyomelem is megtalálható, például magnézium, vas, mangán, cink, jód, szelén és kalcium.

A lapacho fa kérgéből készült teát méregtelenítő kúraként is alkalmazzák, mivel antioxidáns és méregtelenítő hatást kölcsönöznek neki a benne található alkaloidok, flavonoidok és fenolkarbonsavak.

Hatásmechanizmusa kevésbé ismert, mivel főleg a népgyógyászatban használták és a megfigyelések nagyrésze is innen származik. Általános egészségvédő hatást és számos más megfigyelést is feljegyeztek.

Elsősorban antibakteriális, antivirális és gombaölő hatásáért használják, ezért főleg megfázás, influenza és különböző légzőszervi megbetegedések esetén ajánlják, de asztma ellenes hatása is ismert. Fontos azonban megjegyezni, hogy főleg kiegészítő kezelésként hatásos.

A fentieken kívül a nyálkahártya sérülései és fekélyek gyógyítására is gyakran használták, valamint gyomorrontás és emésztési problémák kezelésére is alkalmas.

Bár klinikai vizsgálatok alapján nem jelenthetjük ki, hogy önmagában legyőzi a rákot, de tumorellenes hatása is ismert, valamint rákos megbetegedések esetén még a szakirodalom is említi a Lapacho teát, mint lehetséges kiegészítő kezelés.

Reumás fájdalmak enyhítésére és különböző ízületi panaszokra is használják, valamint általános gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fentebb említettük gombaölő hatását, ami valójában az egyik leggyakoribb oka a Lapacho tea alkalmazásának. A kandida, vagy általánosan gombás megbetegedés minden második embert érint élete során, a Lapacho fa kérge pedig kiváló gombaölő. Nem csak tea formájában lehet fogyasztani, kapszulákban is megtalálható a boltok polcain, de sokan inkább folyadék formájában fogyasztják kellemes íze és gyorsabb felszívódása miatt.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.