Menü

Mi az a Lapacho Tea és mire jó?

A Lapacho tea tulajdonképpen a Lapacho fa kérgéből készült forrázat. A Lapacho fa kérgében lévő aktív hatóanyagok kölcsönöznek gyógyító hatást a teának. Ezek a hatóanyagok nagyrészt antibakteriális és vírusölő, valamint immunerősítő tulajdonságúak és számos betegség kezelésére használják már a 14. századtól kezdve egészen napjainkig.

A Lapacho fa hatóanyagai megtalálhatók a levelében is, ám a kéregben sokkal koncentráltabb. Nem ritka ez, több tea fajtánál is a növény kérgét használják a levelek helyett, ilyen például a muira puama vagy a yohimbe is. Maga a fa Dél-Amerikában őshonos, általában dísznövényként tartják, mivel virágai gyönyörű rózsaszínben pompáznak.

A kéregben az aktív hatóanyagon kívül rengeteg ásványi anyag és nyomelem is megtalálható, például magnézium, vas, mangán, cink, jód, szelén és kalcium.

A lapacho fa kérgéből készült teát méregtelenítő kúraként is alkalmazzák, mivel antioxidáns és méregtelenítő hatást kölcsönöznek neki a benne található alkaloidok, flavonoidok és fenolkarbonsavak.

Hatásmechanizmusa kevésbé ismert, mivel főleg a népgyógyászatban használták és a megfigyelések nagyrésze is innen származik. Általános egészségvédő hatást és számos más megfigyelést is feljegyeztek.

Elsősorban antibakteriális, antivirális és gombaölő hatásáért használják, ezért főleg megfázás, influenza és különböző légzőszervi megbetegedések esetén ajánlják, de asztma ellenes hatása is ismert. Fontos azonban megjegyezni, hogy főleg kiegészítő kezelésként hatásos.

A fentieken kívül a nyálkahártya sérülései és fekélyek gyógyítására is gyakran használták, valamint gyomorrontás és emésztési problémák kezelésére is alkalmas.

Bár klinikai vizsgálatok alapján nem jelenthetjük ki, hogy önmagában legyőzi a rákot, de tumorellenes hatása is ismert, valamint rákos megbetegedések esetén még a szakirodalom is említi a Lapacho teát, mint lehetséges kiegészítő kezelés.

Reumás fájdalmak enyhítésére és különböző ízületi panaszokra is használják, valamint általános gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Fentebb említettük gombaölő hatását, ami valójában az egyik leggyakoribb oka a Lapacho tea alkalmazásának. A kandida, vagy általánosan gombás megbetegedés minden második embert érint élete során, a Lapacho fa kérge pedig kiváló gombaölő. Nem csak tea formájában lehet fogyasztani, kapszulákban is megtalálható a boltok polcain, de sokan inkább folyadék formájában fogyasztják kellemes íze és gyorsabb felszívódása miatt.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.