Menü

Magas sarkú cipők: valóban károsak?

Magabiztosságot ad, elegáns, karcsúsít, nőies viselet, szexis, ad egy stílusos megjelenést, nyújtja a lábat, a ruhatárunk része, de valójában nem egészséges viselet rendszeresen, hosszútávon. Mi a baj a magas sarkú cipőkkel, mire figyeljünk, ha el akarjuk kerülni a mozgásszervi betegségeket?

Kutatások szerint lakosság közel 70%-a mozgásszervi beteg, s ebben nagy szerepe van a nők esetében a magassarkú cipőknek. Sajnos tudomásul kell venni a szomorú tényt: a magas sarkú cipők okozta mozgásszervi panaszok listája igen hosszú. Többek közt lábujjfájdalom, bokafájdalom, bütykök, kalapácsujjak, térdfájás, krónikus fejfájás, járási nehézségek, hátfájás, gerinc problémák, fájdalmak, bőrkeményedések, sérv, idegbecsípődés írható e nőies cipők számlájára. hogyan előzhetőek meg ezeknek a betegségeknek a kialakulása? Ne hordjunk többé magassarkút?

Nos a körömcipők viselése nem tilos, azonban nem javasolt a rendszeres használatuk, ugyanis számos betegség összefüggésbe hozható a kecses lábbelikkel. Csak is akkor hordjunk magas sarkú cipőt, ha szükséges, tartogassuk alkalmakra, s ekkor is törekedjünk az alacsonyabb sarokméretű cipők kiválasztására.

Ha nem követeli meg az alkalom, hordjunk lapos talpú cipőt, hogy a lábak, az achilles ín normálisan funkcionálhassanak, ne alakuljon ki bütyök, sem kalapácsujj, óvjuk a térdünket és elkerüljük a vádli izomzatának rövidülését, továbbá megóvjuk bokánkat a kificamodástól.

Hiába kedvelt kiegészítő, veszélyes és káros az egészségre nézve, hiszen azzal, hogy megemeli a sarkakat, átalakítja testünk gravitációs központját, megváltozik a testtartás.

Utána olvastam: a lábfejet 26 fő csont, 33 ízület, 107 ízületi szalag, és 19 izom, valamint ín alkotja, melyek feladata, hogy egyensúlyban tartson bennünket a talajon bármilyen mozgás közben, s mivel naponta sokszor 8-10 ezer lépést megteszünk (vagy még többet), sétálunk, gyaloglunk, lépcsőzünk, futunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy ezt a komoly megterhelést milyen cipőben tesszük.

Egy régi mondás jutott most eszembe, mely szerint két dologból muszáj a legjobbat venni: ágymatracból és cipőből, hiszen vagy az egyikben vagyunk, vagy a másikban. Van benne igazság.

Hölgyeim én is nő vagyok, szívesen viselek olykor magassarkút, de gondolkozzunk el: egyáltalán nem véletlen az, hogy a nőknél négyszer gyakoribbak a lábbetegségek, mint a férfiaknál!

Sokat számít a lábproblémák megelőzésében az ideális testsúly elérése és megtartása, a változatos étkezés, a különféle olajok, krémek és segítenek a kényelmet szolgáló talpbetétek, szilikonos kiegészítők, talppárnák, zselés sarokvédők, sarokékek, de a problémát azzal lehet megelőzni, ha korlátozzuk bizonyos alkalmakra a magassarkú cipők viselését. A saját egészségünk érdekében.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Vattacukor szülők – egy családi viselkedésminta

Sokféleképpen módon nevelhetjük gyerekeinket, lehetünk szigorúak, engedékenyek, megalkuvók, igazából bármilyenek. Általában gyereke válogatja, hogy mi a legjobb, de vannak viselkedésminta típusok, amibe általában beleillünk. Nézzük, mit jelent, ha valaki vattacukor szülő típus!

Balesetveszélyes trambulinozás

A trambulin egy ugrálóeszköz, amely kiválóan alkalmas edzéshez és szabadtéri játékhoz, ám használatának megvannak a maga „szabályai”.

Még ma is tabu a tetoválás?

A személyiség felvállalása vagy megbélyegzés? A tetoválásról a mai napig erősen megoszlanak a vélemények, pedig az örökéletre szóló bőrrajzok az emberiséggel egyidősek, évszázadokra nyúlnak vissza. A törzsi népek rituális életéhez szorosan hozzátartozott a tetoválás.