Olívaolaj vagy étolaj?
- Dátum: 2022.04.01., 04:48
- Balogh Emese
- képek:pexels.com
- antibakteriális, antioxidáns, bőrápoló, csontritkulás, E-vitamin, étolaj, gyomorfekély, hidratáló, K-vitamin, kókuszolaj, koleszterin, olívaolaj, telítetlen zsírsav, telített zsírsav, zsírsav
Az étolaj mellett ma már minden boltban megtalálható az olívaolaj vagy kókuszolaj, sőt, egyéb magokból, gyümölcsökből és gabonafélékből sajtolt olajat is lehet kapni. Na de melyiket válasszuk? Melyik a legegészségesebb? Sokszor találjuk magunkat szemben ellentmondásos információval ebben a témában, így most összegyűjtöttük, mit érdemes tudni az egyes alternatívákról, különösképpen az olívaolajról.
Az egyes típusok közt az a fő különbség, hogy milyen mennyiségben és arányban tartalmaznak telített és telítetlen zsírsavakat. A kókuszolaj például 90%-ban tartalmaz telített zsírsavat és bár ezt kifejezetten egészségesnek tartják, a telített zsírok hatására termel a testünk koleszterint, ami, mint tudjuk, hosszú távon és nagy mennyiségben különböző szív- és érrendszeri problémákhoz vezet. Na de akkor mi alapján döntsünk?
Kutatók szerint nem feltétlen a zsírok telítettsége a lényeg, hanem hogy az adott olaj vagy zsír mekkora mennyiségben tartalmaz omega-3 és omega-6 zsírsavat, valamint egyéb esszenciális zsírsavakat és vitaminokat. Azt is gyakran mondják, hogy ne ár vagy márka alapján döntsünk, nézzük meg inkább a színét és állagát az olajnak. Korábbi felmérések szerint ráadásul az olívaolajok között a legjobb minősítést az egyik legolcsóbb termék kapta, így nem érdemes arra támaszkodni vagy az alapján dönteni, hogy mennyibe kerül egy termék vagy mennyire közkedvelt.
Az olívaolaj a szervezet számára esszenciális telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mint például a linolsav, linolénsav és arachidonsav. Természetes antioxidánsokat is találunk benne, ilyen az E- és a K-vitamin. Az olívaolajat préseléssel állítják elő és szervezetünk számos részére kedvezően hat.
Elsősorban a fentebb említett telítetlen zsírsavaknak köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet. Fogyasztása valójában hidegen a legjobb, mivel így hasznosul a legtöbb a benne található anyagokból.
Csontritkulás ellen is szokták javasolni a rendszer olívaolaj fogyasztást, illetve segíti az emésztést és enyhíti a gyomorrontás tüneteit, mint például a puffadás és gyomorégés.
Az olívaolajban található antioxidánsoknak köszönheti azt a tulajdonságát is, hogy véd a gyomorfekély és a gyomor más hasonló betegségeit okozó baktériumok ellen, de általános antibakteriális hatását is nemrég fedezték fel.
Nem csak belül, de kívül is támogatja testünket az olívaolaj. Rendkívül hatásos módszer a bőrszárazság ellen. A belőle készült szappan hidratálja és megnyugtatja a bőrt, sima és selymes lesz.
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.
Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.
A mértékletes sörfogyasztás pozitív hatásai

A sört sokan csak frissítő italnak tartják, pedig a mértékletes fogyasztásnak számos meglepő egészségügyi előnye lehet. A vitamin- és ásványianyag-tartalomtól kezdve a szív- és csontvédelemig, sőt még a stresszoldásban is szerepet játszhat egy korsó sör – természetesen csak akkor, ha tudatosan és mértékkel fogyasztjuk.