Menü

Mi a jojó-effektus és miért hízunk vissza?

Aki fogyókúrázott már valaha, - s gondolom vagyunk páran -, az biztosan ismeri a jojó-effektus kifejezést. A jojó-effektus amiatt van, hogy sok fogyókúrázó élethosszig tartó életmódváltás helyett kampányszerűen koplal, s időszakos, szezonális divatfogyókúráktól, csodát ígérő étrendkiegészítőktől várja a megoldást.

Hirtelen felindulásból fogyókúrázni vagy élethosszig tartóan életmódot és gondolkodást változtatni bizony két külön dolog. Nagy a különbség!

Aki fogyókúrázik, sokszor koplal, gyorsan akar megoldást (mintha a súlytöbbletet is egy hét alatt szedte volna fel) nem kitartó, sanyargatja magát, egyoldalúan étkezik, majd a diéta befejeztével a hamar visszatérő kilókon csodálkozva elkeseredik, hogy neki miért nem sikerül.

S miért nem sikerül?

Azért, mert a sanyargatás és a koplalás során a szervezetünk kiéhezik és amint tápanyagot kap, azonnal raktároz és egyetlen fekát nem enged el. Az anyagcsere rendesen belassul, s még többet mutat a mérleg, mint a diéta kezdetén. Nos, ezért.

Az alacsony kalóriabevitelű diéták – különösen, ha 1300 kalória alá megyünk – ezt eredményezik, s a szervezet miután megszokta a kevés kalóriabevitelt, egy rendes, normál étkezéstől máris raktározásba kezd, hát még ha nem is normál adagot eszünk, hanem - s a hosszú koplalás után ez gyakori – kirámoljuk a hűtőt kontroll nélkül.

Az egyoldalú diéták is ezt eredményezik. A szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, rostokra, fehérjékre, vitaminokra, és ásványi anyagokra, tehát nem a nulla szénhidrát-és magas fehérjebevitel fogja egészségessé és tartóssá tenni a fogyókúránkat, hanem egy jól összerakott egészséges és változatos étrend. Ha szükséges, nyugodtan kérjük dietetikus segítségét ebben!

A koplalás egy ördögi kör, amely folyton ismétli önmagát, tartós eredmény nélkül, megbetegítve a szervezetet, ugyanis az efféle jójózás megviseli a belső szerveinket, bőrünket, kialakul a pajzsmirigyprobléma, inzulinrezisztencia, hajhullás és a vitaminhiányból fakadó számtalan más egészségügyi probléma.

Ezt sokan tudják, nem mondok ezzel újat, mégis ezt az utat választják, megéri?

Nem szabad hinni a csodadiétáknak, gyors megoldást ígérő étrendkiegészítőknek, csalfa reklámoknak, a női magazinoknak meg pláne nem!

Az „5 nap alatt -5 kg” diéták mind zsákutca, eredménytelen, haszontalan, egészségtelen.

A fogyókúrázók sokszor elkeserednek a mérleg láttán, pedig stagnáláskor figyelembe kellene vennünk a testösszetételt is, vagy ahogy mondják, a tükröt, a centit, a ruháinkat.

Lehetséges, hogy a diéta során több izom és kevesebb zsírszövet birtokosai vagyunk, menstruációkor pedig vizet raktározunk, így nem szabad a kilókra hagyatkozni, sokkal inkább a centiker figyeljük. Barátnőm 1 ruhaméretet fogyott már idén, noha kilóban kevés különbséget lát, pedig a ruháin igencsak látszik.

Testsúlycsökkentés céljából tehát egy jól átgondolt, tudatos, változatos és ésszerű diétát válasszunk, kezdjünk el rendszeres mozogni, igyunk elég vizet, s ha szükséges, bátran kérjünk segítséget! A hatást pedig ne egyik napról a másikra várjuk el önmagunktól!

Mit jelent a keresztallergia?

A keresztallergia ismerete azoknak rendkívül fontos, akik észrevették, hogy allergiás panaszaik olyankor is felerősödnek, amikor az allergén-koncentráció nem emelkedett szinten van jelen a levegőben. Ennek hátterében áll sokszor az úgynevezett keresztallergia.

Gyulladáscsökkentés természetesen? Itt van hozzá a 7 legjobb tápanyag!

A gyulladás természetes védekező mechanizmus a szervezet részéről. Az összetett reakció célja, hogy megőrizze a test épségét a betolakodótól. A probléma akkor kezdődik, amikor ezek a gyulladások alacsonyabb intenzitással ugyan, de állandósulnak.

A káposzta 10 áldásos hatása

A káposzta áldásos hatásairól már bizonyára hallottunk – nemcsak a fogyást segíti igen hatékonyan. Immunerősítő, szebbé teszi a bőrt és gyulladáscsökkentő hatása is ismert.

Okok a padlizsán mellett

Színes, mutatós, könnyen fogyasztható, számos ételhez felhasználható – de miért érdemes a padlizsánra szavaznunk? Azon túl, hogy finom, számos egészségügyi előnnyel bír.

Az uborka meglepő hatásai

Kevés olyan nagyszerű étel létezik a világon, mint az uborka. Ez az alacsony kalóriatartalmú zöldség számos előnnyel rendelkezik, beleértve hidratáló összetevőit és értékes tápanyagait.