Mi a jojó-effektus és miért hízunk vissza?
- Dátum: 2022.04.06., 21:12
- Martinka Dia
- képek:pexels.com
- diéta, divatdiéta, egészséges, élethosszig tartó, életmód, életmódváltás, elkeseredés, étkezés, étrendkiegészítő, fehérje, hízik, kalória, kontroll, koplal, rost, sanyargatás, szénhidrát, tápanyag, tudatos., változatos, vitamin, zsír
Aki fogyókúrázott már valaha, - s gondolom vagyunk páran -, az biztosan ismeri a jojó-effektus kifejezést. A jojó-effektus amiatt van, hogy sok fogyókúrázó élethosszig tartó életmódváltás helyett kampányszerűen koplal, s időszakos, szezonális divatfogyókúráktól, csodát ígérő étrendkiegészítőktől várja a megoldást.
Hirtelen felindulásból fogyókúrázni vagy élethosszig tartóan életmódot és gondolkodást változtatni bizony két külön dolog. Nagy a különbség!
Aki fogyókúrázik, sokszor koplal, gyorsan akar megoldást (mintha a súlytöbbletet is egy hét alatt szedte volna fel) nem kitartó, sanyargatja magát, egyoldalúan étkezik, majd a diéta befejeztével a hamar visszatérő kilókon csodálkozva elkeseredik, hogy neki miért nem sikerül.
S miért nem sikerül?
Azért, mert a sanyargatás és a koplalás során a szervezetünk kiéhezik és amint tápanyagot kap, azonnal raktároz és egyetlen fekát nem enged el. Az anyagcsere rendesen belassul, s még többet mutat a mérleg, mint a diéta kezdetén. Nos, ezért.
Az alacsony kalóriabevitelű diéták – különösen, ha 1300 kalória alá megyünk – ezt eredményezik, s a szervezet miután megszokta a kevés kalóriabevitelt, egy rendes, normál étkezéstől máris raktározásba kezd, hát még ha nem is normál adagot eszünk, hanem - s a hosszú koplalás után ez gyakori – kirámoljuk a hűtőt kontroll nélkül.
Az egyoldalú diéták is ezt eredményezik. A szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, zsírokra, rostokra, fehérjékre, vitaminokra, és ásványi anyagokra, tehát nem a nulla szénhidrát-és magas fehérjebevitel fogja egészségessé és tartóssá tenni a fogyókúránkat, hanem egy jól összerakott egészséges és változatos étrend. Ha szükséges, nyugodtan kérjük dietetikus segítségét ebben!
A koplalás egy ördögi kör, amely folyton ismétli önmagát, tartós eredmény nélkül, megbetegítve a szervezetet, ugyanis az efféle jójózás megviseli a belső szerveinket, bőrünket, kialakul a pajzsmirigyprobléma, inzulinrezisztencia, hajhullás és a vitaminhiányból fakadó számtalan más egészségügyi probléma.
Ezt sokan tudják, nem mondok ezzel újat, mégis ezt az utat választják, megéri?
Nem szabad hinni a csodadiétáknak, gyors megoldást ígérő étrendkiegészítőknek, csalfa reklámoknak, a női magazinoknak meg pláne nem!
Az „5 nap alatt -5 kg” diéták mind zsákutca, eredménytelen, haszontalan, egészségtelen.
A fogyókúrázók sokszor elkeserednek a mérleg láttán, pedig stagnáláskor figyelembe kellene vennünk a testösszetételt is, vagy ahogy mondják, a tükröt, a centit, a ruháinkat.
Lehetséges, hogy a diéta során több izom és kevesebb zsírszövet birtokosai vagyunk, menstruációkor pedig vizet raktározunk, így nem szabad a kilókra hagyatkozni, sokkal inkább a centiker figyeljük. Barátnőm 1 ruhaméretet fogyott már idén, noha kilóban kevés különbséget lát, pedig a ruháin igencsak látszik.
Testsúlycsökkentés céljából tehát egy jól átgondolt, tudatos, változatos és ésszerű diétát válasszunk, kezdjünk el rendszeres mozogni, igyunk elég vizet, s ha szükséges, bátran kérjünk segítséget! A hatást pedig ne egyik napról a másikra várjuk el önmagunktól!
Rovarok felhasználása élelmiszerekben

Az Európai Unióban engedélyezetté vált az UV-kezelt rovarpor élelmiszerekben való felhasználása. Vajon akarunk rovarokat enni?
Az ideális fehérjebevitel

Egyre gyakrabban találkozhatunk az áruházak polcain extra fehérjét tartalmazó termékekkel, azonban tényleg szükséges ezeknek fogyasztása az átlagemberek számára? Vizsgáljuk meg mi is a különbség egy átlag felnőtt és egy sportoló napi fehérjebevitele között.
Milyen a jó és a rossz koleszterin?

A dohányzás és a magas vérnyomás mellett a magas koleszterinszint is a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője, ám hallani jó és rossz koleszterinről. Milyen a jó és a rossz koleszterin?
Egészségesek az izotóniás italok?

Az izotóniás italokat (más néven sportitalokat) általában sportolók fogyasztják az edzések előtt, alatt, illetve a testmozgás végeztével. Vajon egészségesek ezek az italok? Miért van szükség ezekre?
A vas szerepe a szervezetben

A vas, mint ásványi anyag esszenciális része szervezetünk működésének, hiszen ez segít megfelelő mennyiségű oxigént juttatni a létfenntartáshoz szükséges szerveinkhez. Emiatt oda kell figyelnünk rá, hogy változatosan táplálkozzunk, és amennyiben vashiány tüneteit tapasztaljuk magunkon sürgősen orvoshoz forduljunk.