Menü

Mi az a kalóriakalkulátor és hogyan kell használni?

A fogyókúrázók, életmódváltók számára egy segítséget jelenthet a kalóriakalkulátor és a különféle kalóriatáblázatok. Elsőre ezek használata szokatlan, azonban alkalmazásukkal megtudhatjuk, hogy naponta mennyi kalóriára van szükségünk ahhoz, megtartsuk a súlyunkat, hízzunk, vagy fogyjunk pár kilót. Használata egyszerű, mindössze pár adat szükséges hozzá.

A kalória (cal) az energia mértékegysége. A kalóriát Nicolas Clément vezette be a hő mérésére 1824-ben, ma főleg az élelmiszerek energiatartalmának mérésére használják. A kalória kalkulátor közelítő értékeket számol ki, egyfajta iránymutatásként. A kalóriakalkulátor a testsúlyt, a magasságot, az életkort és a nemet is figyelembe veszi.

Mi az a BMR és hogy kapcsolódik a kalóriaszámoláshoz?

A BMR az alapanyagcserét jelenti, megadja, hogy naponta mennyi kalóriára lenne szükségünk akkor, ha „nem csinálnánk abszolút semmit”, tehát sport, mozgás nélküli alapanyagcseréről beszélünk. Az alapanyagcserét számos tényező befolyásolja az életkortól a testtömegig, de számít akár a szobánk hőmérséklete is. A BMR jellemzően a napi kalóriaszükséglet 60-70 százalékát teszi ki, természetesen ez nagyban függ az illető napi aktivitásától.

A kalóriakalkulátor kiszámolja, hogy a különböző mozgások, sportfajták során mennyi kalóriát használunk fel, illetve, hogy a különböző ételek mennyi kalóriát tartalmaznak.

A személyes adatoknál a kort, nemet, magasságot, testsúlyt kell megadni, illetve a napi aktivitást, a kalóriakalkulátor pedig ezekből az adatokból igazítja hozzánk a napi kalóriaigényt.

Közelítő értékekről beszélünk, melyek megmutatják, hogy egy adott súllyal egy bizonyos edzéstípus óránként hány kalóriát használ fel. A kalóriaigény mindig nagymértékben függ természetesen az adott edzés intenzitásától! Mást mutat egy alacsony intenzitású aerobik és mást egy nagy intenzitású tempós futás.

Az ételek kalóriatartalma idővel könnyen tanulható, pár hét elteltével rutinból fogjuk tudni, hogy egy kis alma 80 kalóriát tartalmaz, míg egy közepes banán 100-at.

Természetesen az egészséges életmód egyében nem tudom nem megjegyezni, hogy nem pusztán kalóriát nézünk, sokkal fontosabb az ételek tápanyagtartalma, összetétele, hogy mennyi zsírt, fehérjét, rostot, szénhidrátot, vitamint viszünk be adott ételből, csak cikkünkben most kimondottan a kalóriaszámolásra és felhasználásra fókuszálunk.

Fontos a kalóriamennyisége és a makrotápanyagok összetétele is! Az soha nem mindegy, hogy adott kalóriát gyümölcsből, húsokból, halakból, tojásból, zöldségekből, vagy netán magas zsírtartalmú, cukros, bolti rágcsálnivalókból viszünk be.

Fontos figyelmeztetés. hogy napi 1200-1300 kalóriánál kevesebb kalória bevitele senkinek sem javasolt, sem a több mint heti 1 kg fogyás.

Fogyókúrázni csak orvosi felügyelet mellett javasolt! Sportolni viszont mindenkinek ajánlott. Koplalás és drasztikus kalóriacsökkentés helyett a több mozgást javaslom inkább bevezetni a kívánt testsúly eléréséhez.

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.

Hogyan tartsuk fent a motivációt?

Ahhoz, hogy elérjük a céljainkat, szükségünk lesz arra, hogy folyamatosan motiváltak maradjunk. Ez azonban nem jön mindig könnyedén, éppen ezért érdemes foglalkozni a motiváció kérdésével.

A social media új biznisze: Az influencer sportitalok

Az utóbbi években egyre több híresség és közösségi média influencer dob piacra saját márkájú sportitalokat, amelyeket gyakran a testmozgás elősegítésére, és az egészség fokozására hirdetnek, a legnépszerűbb ezen termékcsaládból a Prime. Bár ezek a termékek népszerűek lehetnek a követőik körében, fontos megvizsgálni azok valódi összetevőit és káros hatásait. Ezen italok többségében egyáltalán nem kapcsolódnak a sporthoz, csupán az internet egy új lehetőségét használják ki.

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.