Menü

Tudnivalók a méregtelenítésről

Ahogy közeledik a tavasz és vele a jó idő, sokan kezdünk edzeni, hogy nyárra kész legyen az a bizonyos bikini test. Ám a legtöbben elfelejtik, hogy minden fogyás, diéta és alakformálás alapja az alapos méregtelenítés, hiszen testünk így tud csak igazán munkába állni és megfelelően működni. Ha felhalmozódott méreganyagokkal van tele a szervezetünk, úgy sem az emésztés, sem a zsírégetés nem lesz megfelelő, ráadásul sokszor fáradékonynak és levertnek érezhetjük magunkat.

Na de milyen egy jó tisztítókúra? Először is mindössze néhány napról van szó, mivel az ennél tovább tartó kúráknál általában fennáll a tápanyag- és vitaminhiány veszélye, főleg, ha mellé még sportolunk is. Hogy miért? A legtöbb tisztítókúra böjtöt és rengeteg folyadék fogyasztását foglalja magába, hiszen testünk így tud megszabadulni a mélyebb szövetekben felhalmozódott salakanyagoktól. A böjt viszont sokaknak megterhelő lehet, illetve, ha nincs hozzászokva a szervezetünk, akár szédülés, fejfájás és hányinger is jelentkezhet. Erre minden esetben figyeljünk oda és ha úgy érezzük, nyugodtan fogyasszunk zöldséget vagy gyümölcsöt.

A méregtelenítésnek több fajtája van, ahogy már fentebb említettük. A legszigorúbb a teljes böjt, amikor kizárólag ásványvizet és cukrozatlan gyógyteát fogyasztunk. A több napos koplalást csak orvosi felügyelet mellett ajánlják, valamint csak olyanoknak, akik már gyakorlottak a témában és amikor valóban egészségügyileg előírt böjtről van szó.

Egy kevésbé szigorú méregtelenítő módszer a szénhidráttal kiegészített böjt, ahol mézes-citromos teát, zöldséglevest és zöldséglevet is fogyaszthatunk. Jól ismert még a tejsavóböjt, gyümölcs-diéta és vegetáriánus nyers diéta is, melyek mind egyfajta böjt, bizonyos élelmiszertípusok engedélyezésével. Létezik még csírával történő méregtelenítés is, mivel jól megkötik a salakanyagokat és rengeteg vitamin és ásványi anyag is található bennük. Erősítik az immunrendszert, javítják az emésztést és a csírákat mi magunk is nevelhetjük otthon, általunk választott földben, távol mindenféle káros anyagtól.

A méregtelenítéssel kapcsolatban érdemes még kiemelni a sorrend fontosságát. Hiszen mit is méregtelenítünk pontosan? A szervezetünket, de azon belül is sorrendben: a bélrendszert, a veséket és a májat. Azért ez a sorrend, mivel a vesékből és a májból származó salakanyagokat a bélrendszer szállítja el, így annak a tisztításával kell kezdeni, a májban lerakódott méreganyagok elszállításában pedig a vese is részt vesz a bélrendszerrel együtt, így az a legutolsó a sorban. A belső méregtelenítő kúránkat érdemes lehet kiegészíteni szaunával és alacsony intenzitású mozgással, így nem csak belül, de kívül is megújulhatunk.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.