Menü

Hogy mulasszuk el a csuklást?

„Biztosan emleget valaki” – szokták mondani, ha valaki csuklik. Nem egy kellemes érzés valljuk be, engem kifejezetten zavar, mikor csuklani kezdek. Bár egy teljesen normális jelenség, mégis zavaró és kellemetlen folyamat, melynek során a rekeszizom egyszer vagy többször akaratlanul összerándul. Amilyen hétköznapi állapot is a csuklás, éppen olyan kellemetlen. Hogy lehet vajon a leggyorsabban elmulasztani?

A csuklás (orvosi nevén singultus) a rekeszizom önkéntelen összerándulása, rendszerint percenként néhányszor ismétlődik. A csuklás egy jellegzetes mozdulattal és/vagy hanggal járó, teljesen hétköznapi jelenség, melynél a rekeszizom időnként összerándul. A csuklás általában mindössze néhány percig tart, de más esetben akár órákig is szenvedhetünk tőle.

Az esetek nagy részében nem kell komoly egészségügyi problémát keresni, ekkor a kiváltó okok között a szénsavas üdítők, alkoholos italok, jóllakottság-túlevés szerepelhet, esetleg túlságosan fűszeres ételek fogyasztása.

Krónikus esetben a csuklás idegrendszeri zavarra, anyagcserezavarra, gyógyszerérzékenységre utalhat és ekkor orvoshoz kell fordulni további vizsgálatokra.

Számos népi gyógymód ismert a csuklás megszüntetésére. Ezek nagy része megnyugtatással vagy figyelemeltereléssel próbálja orvosolni a problémát. Ha általános csuklásról beszélünk, javasolnék néhány tippet, ami segíthet elmulasztani, én elég sokat próbáltam, némelyik beválik, némelyik nem, de mindenképp érdemes tenni ezekkel egy próbát.

Jeges víz.

A jeges víz szinte "sokkolja" a szervezetünket, ezáltal pedig a csuklás is megszűnhet. Próbálják ki!

Hatásos lehet szintén a csuklás ellen, ha "fejjel lefelé" iszunk egy pohár vizet. Üljünk le, hajoljunk előre, és a fejünket is hajtsuk le s igyunk - valahogy így ebben a pózban - egy pohár vizet. Ki kell próbálni.

A lélegzet visszatartása a legismertebb módszer csuklás ellen, általában segít, de olykor nem, mindenesetre egy próbát megér. Vegyünk egy mély lélegzetet és tartsuk vissza addig, ameddig csak tudjuk, majd lassan fújjuk ki a levegőt, ez hat a rekeszizomra, s a csuklás megszűnik.

A citromos víz kortyolgatása is a lélegzetvisszatartáshoz hasonlóan népszerű módszer, a citrom savanyú íze erős hatással van a csuklást kiváltó ingerre. Igyunk egy pohár citromos vizet! Ártani nem fog.

A kedvencem amikor azt mondják, ijesszük meg az illetőt. Azt nem, tudom mennyire hatékony, én mindenesetre azért ehelyett inkább a fent említett trükköket ajánlom.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.