Menü

Hogy mulasszuk el a csuklást?

„Biztosan emleget valaki” – szokták mondani, ha valaki csuklik. Nem egy kellemes érzés valljuk be, engem kifejezetten zavar, mikor csuklani kezdek. Bár egy teljesen normális jelenség, mégis zavaró és kellemetlen folyamat, melynek során a rekeszizom egyszer vagy többször akaratlanul összerándul. Amilyen hétköznapi állapot is a csuklás, éppen olyan kellemetlen. Hogy lehet vajon a leggyorsabban elmulasztani?

A csuklás (orvosi nevén singultus) a rekeszizom önkéntelen összerándulása, rendszerint percenként néhányszor ismétlődik. A csuklás egy jellegzetes mozdulattal és/vagy hanggal járó, teljesen hétköznapi jelenség, melynél a rekeszizom időnként összerándul. A csuklás általában mindössze néhány percig tart, de más esetben akár órákig is szenvedhetünk tőle.

Az esetek nagy részében nem kell komoly egészségügyi problémát keresni, ekkor a kiváltó okok között a szénsavas üdítők, alkoholos italok, jóllakottság-túlevés szerepelhet, esetleg túlságosan fűszeres ételek fogyasztása.

Krónikus esetben a csuklás idegrendszeri zavarra, anyagcserezavarra, gyógyszerérzékenységre utalhat és ekkor orvoshoz kell fordulni további vizsgálatokra.

Számos népi gyógymód ismert a csuklás megszüntetésére. Ezek nagy része megnyugtatással vagy figyelemeltereléssel próbálja orvosolni a problémát. Ha általános csuklásról beszélünk, javasolnék néhány tippet, ami segíthet elmulasztani, én elég sokat próbáltam, némelyik beválik, némelyik nem, de mindenképp érdemes tenni ezekkel egy próbát.

Jeges víz.

A jeges víz szinte "sokkolja" a szervezetünket, ezáltal pedig a csuklás is megszűnhet. Próbálják ki!

Hatásos lehet szintén a csuklás ellen, ha "fejjel lefelé" iszunk egy pohár vizet. Üljünk le, hajoljunk előre, és a fejünket is hajtsuk le s igyunk - valahogy így ebben a pózban - egy pohár vizet. Ki kell próbálni.

A lélegzet visszatartása a legismertebb módszer csuklás ellen, általában segít, de olykor nem, mindenesetre egy próbát megér. Vegyünk egy mély lélegzetet és tartsuk vissza addig, ameddig csak tudjuk, majd lassan fújjuk ki a levegőt, ez hat a rekeszizomra, s a csuklás megszűnik.

A citromos víz kortyolgatása is a lélegzetvisszatartáshoz hasonlóan népszerű módszer, a citrom savanyú íze erős hatással van a csuklást kiváltó ingerre. Igyunk egy pohár citromos vizet! Ártani nem fog.

A kedvencem amikor azt mondják, ijesszük meg az illetőt. Azt nem, tudom mennyire hatékony, én mindenesetre azért ehelyett inkább a fent említett trükköket ajánlom.

Kortizolszint - ha magas, ezt tudnod kell

Sokszor nem tudjuk, hogy kimerültségünk, tartós hízásunk minek köszönhető, de érdemes utánajárni, hogy nem e egy hormon az oka, amit kortizolnak hívnak.

Tériszonnyal élni

A fóbiák olyan félelmi zavarok, amelyek bizonyos helyzetekhez vagy tárgyakhoz kötődnek. A tériszony a specifikus fóbiák közé tartozik. Hogyan is alakul ki a tériszony, és mit lehet ellene tenni? Mit jelent az agorafóbia és mit az akrofóbia

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Misophonia – amikor minden hang zavaró

Ismerjük az érzést, amikor nem bírjuk elviselni a minket körülvevő zajokat, de ez általában akkor fordul elő, ha fáradtak vagyunk, nehezen koncentrálunk, de van olyan, amikor a nap minden percében elviselhetetlenek a zajok.

Szemölcs kezelése

Felmerül a kérdés, hogy amennyiben nem fáj és nem látványos helyen van, miért szükséges eltávolítani a szemölcsöt. A válasz egyszerű: mert fertőz. A környező bőrfelületre rendkívül könnyen átterjed, de emberek között is gyakori a vírus átadása. Ilyen például az úgynevezett uszodaszemölcs, melyért egy vírus felelős, és apró, főleg végtagokon jelentkező szemölcsöket okoz.