Menü

Hogy mulasszuk el a csuklást?

„Biztosan emleget valaki” – szokták mondani, ha valaki csuklik. Nem egy kellemes érzés valljuk be, engem kifejezetten zavar, mikor csuklani kezdek. Bár egy teljesen normális jelenség, mégis zavaró és kellemetlen folyamat, melynek során a rekeszizom egyszer vagy többször akaratlanul összerándul. Amilyen hétköznapi állapot is a csuklás, éppen olyan kellemetlen. Hogy lehet vajon a leggyorsabban elmulasztani?

A csuklás (orvosi nevén singultus) a rekeszizom önkéntelen összerándulása, rendszerint percenként néhányszor ismétlődik. A csuklás egy jellegzetes mozdulattal és/vagy hanggal járó, teljesen hétköznapi jelenség, melynél a rekeszizom időnként összerándul. A csuklás általában mindössze néhány percig tart, de más esetben akár órákig is szenvedhetünk tőle.

Az esetek nagy részében nem kell komoly egészségügyi problémát keresni, ekkor a kiváltó okok között a szénsavas üdítők, alkoholos italok, jóllakottság-túlevés szerepelhet, esetleg túlságosan fűszeres ételek fogyasztása.

Krónikus esetben a csuklás idegrendszeri zavarra, anyagcserezavarra, gyógyszerérzékenységre utalhat és ekkor orvoshoz kell fordulni további vizsgálatokra.

Számos népi gyógymód ismert a csuklás megszüntetésére. Ezek nagy része megnyugtatással vagy figyelemeltereléssel próbálja orvosolni a problémát. Ha általános csuklásról beszélünk, javasolnék néhány tippet, ami segíthet elmulasztani, én elég sokat próbáltam, némelyik beválik, némelyik nem, de mindenképp érdemes tenni ezekkel egy próbát.

Jeges víz.

A jeges víz szinte "sokkolja" a szervezetünket, ezáltal pedig a csuklás is megszűnhet. Próbálják ki!

Hatásos lehet szintén a csuklás ellen, ha "fejjel lefelé" iszunk egy pohár vizet. Üljünk le, hajoljunk előre, és a fejünket is hajtsuk le s igyunk - valahogy így ebben a pózban - egy pohár vizet. Ki kell próbálni.

A lélegzet visszatartása a legismertebb módszer csuklás ellen, általában segít, de olykor nem, mindenesetre egy próbát megér. Vegyünk egy mély lélegzetet és tartsuk vissza addig, ameddig csak tudjuk, majd lassan fújjuk ki a levegőt, ez hat a rekeszizomra, s a csuklás megszűnik.

A citromos víz kortyolgatása is a lélegzetvisszatartáshoz hasonlóan népszerű módszer, a citrom savanyú íze erős hatással van a csuklást kiváltó ingerre. Igyunk egy pohár citromos vizet! Ártani nem fog.

A kedvencem amikor azt mondják, ijesszük meg az illetőt. Azt nem, tudom mennyire hatékony, én mindenesetre azért ehelyett inkább a fent említett trükköket ajánlom.

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.

A fenékformád elárulja, mitől hízol a legjobban

Hogy a feneked formája alapján lehet következtetni arra, hogyan és mitől hízol, annak oka a hormonokban keresendő. Most megtudhatod, milyen típusú hízásra vagy leginkább hajlamos, és mire kell odafigyelned, hogy elkerüld a plusz kilókat!