Menü

Hogy mulasszuk el a csuklást?

„Biztosan emleget valaki” – szokták mondani, ha valaki csuklik. Nem egy kellemes érzés valljuk be, engem kifejezetten zavar, mikor csuklani kezdek. Bár egy teljesen normális jelenség, mégis zavaró és kellemetlen folyamat, melynek során a rekeszizom egyszer vagy többször akaratlanul összerándul. Amilyen hétköznapi állapot is a csuklás, éppen olyan kellemetlen. Hogy lehet vajon a leggyorsabban elmulasztani?

A csuklás (orvosi nevén singultus) a rekeszizom önkéntelen összerándulása, rendszerint percenként néhányszor ismétlődik. A csuklás egy jellegzetes mozdulattal és/vagy hanggal járó, teljesen hétköznapi jelenség, melynél a rekeszizom időnként összerándul. A csuklás általában mindössze néhány percig tart, de más esetben akár órákig is szenvedhetünk tőle.

Az esetek nagy részében nem kell komoly egészségügyi problémát keresni, ekkor a kiváltó okok között a szénsavas üdítők, alkoholos italok, jóllakottság-túlevés szerepelhet, esetleg túlságosan fűszeres ételek fogyasztása.

Krónikus esetben a csuklás idegrendszeri zavarra, anyagcserezavarra, gyógyszerérzékenységre utalhat és ekkor orvoshoz kell fordulni további vizsgálatokra.

Számos népi gyógymód ismert a csuklás megszüntetésére. Ezek nagy része megnyugtatással vagy figyelemeltereléssel próbálja orvosolni a problémát. Ha általános csuklásról beszélünk, javasolnék néhány tippet, ami segíthet elmulasztani, én elég sokat próbáltam, némelyik beválik, némelyik nem, de mindenképp érdemes tenni ezekkel egy próbát.

Jeges víz.

A jeges víz szinte "sokkolja" a szervezetünket, ezáltal pedig a csuklás is megszűnhet. Próbálják ki!

Hatásos lehet szintén a csuklás ellen, ha "fejjel lefelé" iszunk egy pohár vizet. Üljünk le, hajoljunk előre, és a fejünket is hajtsuk le s igyunk - valahogy így ebben a pózban - egy pohár vizet. Ki kell próbálni.

A lélegzet visszatartása a legismertebb módszer csuklás ellen, általában segít, de olykor nem, mindenesetre egy próbát megér. Vegyünk egy mély lélegzetet és tartsuk vissza addig, ameddig csak tudjuk, majd lassan fújjuk ki a levegőt, ez hat a rekeszizomra, s a csuklás megszűnik.

A citromos víz kortyolgatása is a lélegzetvisszatartáshoz hasonlóan népszerű módszer, a citrom savanyú íze erős hatással van a csuklást kiváltó ingerre. Igyunk egy pohár citromos vizet! Ártani nem fog.

A kedvencem amikor azt mondják, ijesszük meg az illetőt. Azt nem, tudom mennyire hatékony, én mindenesetre azért ehelyett inkább a fent említett trükköket ajánlom.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!