Menü

Mi az a nevető jóga?

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

A nevető jóga állítólag nagyon egészséges, tulajdonképpen félórányi irányított nevetés, ami egy testedzéssel is felérhet, a közérzetre pedig nagyon jó hatással van!

Egy mosoly nélküli nap egy elveszett nap. A nevetés természetes megnyugtatás és bizonyos szempontból egyfajta meditáció. A nevetéssel belépünk egy időtlen dimenzióba, ahol elfelejthetjük gondjainkat. A nevetés annyira terápiás jellegű, hogy még a pszichológiában is megvan a maga megnevezett szakterülete: nevetésterápia.

Az önfeledt nevetésnek nagy szerepe van a lelki egészség megőrzésében, ugyanis kutatások szerint csökkenti a stresszt és jótékony hatással van a szervezetre, de ezt talán magunk is érezzük és tapasztaljuk, azonban mi a helyzet az irányított nevetéssel? Milyen hatásai vannak?

A szakemberek szerint az irányított, öngerjesztett nevetés (milyen furcsa ezt így elképzelni) szintén kiváltja ezeket a pozitív hatásokat. Maga az elképzelés már a 90-es években megszületett, és mára „hahota jóga” vagy más néven „nevető jóga” néven vált ismertté a világon.

A nevető jógának komoly pszichés és élettani hatásai vannak, melyeket vizsgálva a szakértől arra jutottak, hogy a nevető jóga pozitívan hat a szervezetünkre. A módszer lényege, hogy a résztvevők nevetést kiváltó gyakorlatokat ötvöznek a jóga ismert légzőgyakorlataival, így téve, pedig az öngerjesztett nevetés könnyen átfordul valódi kacagásba.

A társaság teremtő ereje pedig ezt segíti, hiszen ezt közösségben, szervezetten végezve, valóban átfordul igazi, önfeledt mókába. A hahota jóga egészségre és pszichés jóllétre gyakorolt hatásairól számtalan tanulmányt lehet olvasni, aki kicsit is elmélyedne a témában, érdemes felkutatni az ezzel foglalkozó szakembereket, oktatókat, tanfolyamokat, közösségeket.

A kutatók szerint a nevető jóga jótékonyan hat a lelki állapotra, a szív-és légzőrendszerre, egy ilyen alkalmon való aktív részvétel pedig megfelel egy enyhe fizikai testmozgásnak is. Természetesen nem összehasonlítható egy óra kocogással, vagy biciklizéssel, de nem is ez a cél.

Az elmúlt évek eredményei igazolják, hogy mindössze már egy foglalkozás is javította a hangulatot és csökkentette a stresszt és depressziót, ez pedig mindenképp arra ösztönöz, hogy az ember tegyen egy próbát, ha másért nem, hát kíváncsiságból.

Mindenkinek sok önfeledt nevetést és vidám pillanatot kívánok akár nevető jógával, akár anélkül!

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.