Menü

Mi az a nevető jóga?

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

A nevető jóga állítólag nagyon egészséges, tulajdonképpen félórányi irányított nevetés, ami egy testedzéssel is felérhet, a közérzetre pedig nagyon jó hatással van!

Egy mosoly nélküli nap egy elveszett nap. A nevetés természetes megnyugtatás és bizonyos szempontból egyfajta meditáció. A nevetéssel belépünk egy időtlen dimenzióba, ahol elfelejthetjük gondjainkat. A nevetés annyira terápiás jellegű, hogy még a pszichológiában is megvan a maga megnevezett szakterülete: nevetésterápia.

Az önfeledt nevetésnek nagy szerepe van a lelki egészség megőrzésében, ugyanis kutatások szerint csökkenti a stresszt és jótékony hatással van a szervezetre, de ezt talán magunk is érezzük és tapasztaljuk, azonban mi a helyzet az irányított nevetéssel? Milyen hatásai vannak?

A szakemberek szerint az irányított, öngerjesztett nevetés (milyen furcsa ezt így elképzelni) szintén kiváltja ezeket a pozitív hatásokat. Maga az elképzelés már a 90-es években megszületett, és mára „hahota jóga” vagy más néven „nevető jóga” néven vált ismertté a világon.

A nevető jógának komoly pszichés és élettani hatásai vannak, melyeket vizsgálva a szakértől arra jutottak, hogy a nevető jóga pozitívan hat a szervezetünkre. A módszer lényege, hogy a résztvevők nevetést kiváltó gyakorlatokat ötvöznek a jóga ismert légzőgyakorlataival, így téve, pedig az öngerjesztett nevetés könnyen átfordul valódi kacagásba.

A társaság teremtő ereje pedig ezt segíti, hiszen ezt közösségben, szervezetten végezve, valóban átfordul igazi, önfeledt mókába. A hahota jóga egészségre és pszichés jóllétre gyakorolt hatásairól számtalan tanulmányt lehet olvasni, aki kicsit is elmélyedne a témában, érdemes felkutatni az ezzel foglalkozó szakembereket, oktatókat, tanfolyamokat, közösségeket.

A kutatók szerint a nevető jóga jótékonyan hat a lelki állapotra, a szív-és légzőrendszerre, egy ilyen alkalmon való aktív részvétel pedig megfelel egy enyhe fizikai testmozgásnak is. Természetesen nem összehasonlítható egy óra kocogással, vagy biciklizéssel, de nem is ez a cél.

Az elmúlt évek eredményei igazolják, hogy mindössze már egy foglalkozás is javította a hangulatot és csökkentette a stresszt és depressziót, ez pedig mindenképp arra ösztönöz, hogy az ember tegyen egy próbát, ha másért nem, hát kíváncsiságból.

Mindenkinek sok önfeledt nevetést és vidám pillanatot kívánok akár nevető jógával, akár anélkül!

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.