Menü

Mi az a nevető jóga?

„Az a nap, amelyik nevetés nélkül telik el, elvesztegetett idő.”

A nevető jóga állítólag nagyon egészséges, tulajdonképpen félórányi irányított nevetés, ami egy testedzéssel is felérhet, a közérzetre pedig nagyon jó hatással van!

Egy mosoly nélküli nap egy elveszett nap. A nevetés természetes megnyugtatás és bizonyos szempontból egyfajta meditáció. A nevetéssel belépünk egy időtlen dimenzióba, ahol elfelejthetjük gondjainkat. A nevetés annyira terápiás jellegű, hogy még a pszichológiában is megvan a maga megnevezett szakterülete: nevetésterápia.

Az önfeledt nevetésnek nagy szerepe van a lelki egészség megőrzésében, ugyanis kutatások szerint csökkenti a stresszt és jótékony hatással van a szervezetre, de ezt talán magunk is érezzük és tapasztaljuk, azonban mi a helyzet az irányított nevetéssel? Milyen hatásai vannak?

A szakemberek szerint az irányított, öngerjesztett nevetés (milyen furcsa ezt így elképzelni) szintén kiváltja ezeket a pozitív hatásokat. Maga az elképzelés már a 90-es években megszületett, és mára „hahota jóga” vagy más néven „nevető jóga” néven vált ismertté a világon.

A nevető jógának komoly pszichés és élettani hatásai vannak, melyeket vizsgálva a szakértől arra jutottak, hogy a nevető jóga pozitívan hat a szervezetünkre. A módszer lényege, hogy a résztvevők nevetést kiváltó gyakorlatokat ötvöznek a jóga ismert légzőgyakorlataival, így téve, pedig az öngerjesztett nevetés könnyen átfordul valódi kacagásba.

A társaság teremtő ereje pedig ezt segíti, hiszen ezt közösségben, szervezetten végezve, valóban átfordul igazi, önfeledt mókába. A hahota jóga egészségre és pszichés jóllétre gyakorolt hatásairól számtalan tanulmányt lehet olvasni, aki kicsit is elmélyedne a témában, érdemes felkutatni az ezzel foglalkozó szakembereket, oktatókat, tanfolyamokat, közösségeket.

A kutatók szerint a nevető jóga jótékonyan hat a lelki állapotra, a szív-és légzőrendszerre, egy ilyen alkalmon való aktív részvétel pedig megfelel egy enyhe fizikai testmozgásnak is. Természetesen nem összehasonlítható egy óra kocogással, vagy biciklizéssel, de nem is ez a cél.

Az elmúlt évek eredményei igazolják, hogy mindössze már egy foglalkozás is javította a hangulatot és csökkentette a stresszt és depressziót, ez pedig mindenképp arra ösztönöz, hogy az ember tegyen egy próbát, ha másért nem, hát kíváncsiságból.

Mindenkinek sok önfeledt nevetést és vidám pillanatot kívánok akár nevető jógával, akár anélkül!

Alkohol és sport: rontja a teljesítményt?

Vajon tényleg visszaveti a sport teljesítményünket, ha olykor megiszunk egy kis bort, vagy röviditalt, vagy alkalmanként ennyi belefér és ne fogja negatívan befolyásolni a sportteljesítményt?

A rossz főnök jellemzői

Jó vezetőnek lenni kemény munka, rossz vezetőnek lenni viszont igazán könnyű. Ám semmi sem fekete vagy fehér: senki sem állhat a spektrum két végpontján, vagyis nincs teljesen tökéletes vezető, ahogy ördögtől való, rossz főnök sem. Ha a vezetők odafigyelnek arra, hogy ne kövessék el ezeket a hibákat, számos buktatót elkerülhetnek.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Tízmilliószoros napok 2024-ben! Melyek ezek és mit jelentenek?

Aki hisz és követi az asztrológiát, annak érdekes lehet a következő információ, vagy talán már fejből tudja is azokat a dátumokat, amelyeket tízmilliószoros napoknak nevezünk, vajon melyek ezek a dátumok 2024-ben?

Ments meg három életet!

„Adj vért és ments meg három életet!” – ismerjük a mondást, de vajon voltunk – már vért adni, rendszeres véradókká váltunk-e, tudjuk, hogy miért fontos a véradás?