Menü

Tanulást segítő-serkentő szerek, vagy káros szokások?

Beszéljünk kicsit a tanulási serkentőszerekről! Vajon ezek mennyire károsak, milyen gyakran használjuk őket, tényleg segítenek?

Természetesen minél könnyebben, minél kevesebb idő alatt szeretnénk elvégezni feladatainkat, letudni vizsgáinkat, megtanulni tételeinket, de sokszor nehéz hatékonyan elsajátítani a tananyagot, ilyenkor nyúlunk a kávé, energiaital után, vajon melyik módszerek segítik a tanulást, s melyek kerülendőek inkább hosszútávú káros hatások miatt?

Mindenki ismeri az érzést, mikor délután eljön egy holtpont, vagy korán nehezen kelünk fel és állunk neki a vizsgáinkra tanulni, esetleg este későn szakdolgozat felett görnyedni, olykor hasztalanul. Mi az, ami ilyenkor segíthet a fáradtság leküzdésében?

A megtanulandó oldalak tornyosulása nem épp motiváló látvány, mégis sajnos a végére kell érni a feladatainknak, lehetőleg minél hatékonyabban. A híres-hírhedt kávé-energiaital-csoki kombót ismerjük, sokszor gyors megoldás bizony és segít, de azért vannak hátulütői is ennek.

A kávé fő hatóanyaga, mint tudjuk a koffein. Gyorsan elűzi az álmosságot délután, fokozza a szellemi tevékenységet, hangulatjavító, de könnyű rászokni és a kávéfüggőség már minden csak egészséges szokás nem.

Túlzott fogyasztása rossz hatással van a szívre, szívtájéki szúrást, nyomást eredményezhet, de előfordulhat kézremegés is, mely komoly terhet ró a szervezetre.

Mértékkel a kávé sem ellenség, belefér a kiegyensúlyozott napi étrendbe, valóban serkent, s számos betegség kockázatát is csökkenti, mégis nagyon fontos a mértékletesség. Remek alternatíva helyette a zöldtea, a ginzeng, a mate, ezeket nyugodtan próbáljuk ki!

Jó ideje az energiaitalok ellen vagyok, nem véletlen érte őket sok támadás az elmúlt években, köztük az én cikkeim is támadták őket, szívem szerint betiltanám mindet, mikor tanárként a 16 évesek kezében látom egész nap. Valóban gyorsan felpörgetnek, viszont borzasztóan veszélyesek!

Ügyes marketing, jól felépített reklámok, de nem szabad bedőlni nekik!

Az energiaitalok sok esetben okoznak rosszullétét, hasfájást, hasmenést és ami a legfontosabb: függőséget. Hatalmas mennyiségű cukor és mesterséges ízfokozó van bennük, fogyasztásuk az én saját véleményem szerint még mértékkel sem ajánlott!

Az energiaitalok helyett válasszunk inkább csokoládét?

Nos természetesen jó minőségű csokira gondolok, ami mértékkel teljesen rendben is van. A csokoládé is élénkítő hatású (meg nagyon finom is), természetes teljesítményfokozó. Mindenki hallott már a csoki és boldogsághormonok összefüggéseiről. A csokoládé remek antioxidáns és gátolja az öregedést, sejtmegújuló hatású.

A baj itt is a cukorral van, ezért a mértékletesség fontos és a megfelelő mennyiségű testmozgás a csokoládéfogyasztás mellett.

Persze beszélhetek tanulást serkentő szerekről meg csokiról, kávéról, ha nem tudjuk kialudni magunkat és nem iszunk elég vizet, akkor nem fog segíteni semmi sem igazán.

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.