Menü

Tanulást segítő-serkentő szerek, vagy káros szokások?

Beszéljünk kicsit a tanulási serkentőszerekről! Vajon ezek mennyire károsak, milyen gyakran használjuk őket, tényleg segítenek?

Természetesen minél könnyebben, minél kevesebb idő alatt szeretnénk elvégezni feladatainkat, letudni vizsgáinkat, megtanulni tételeinket, de sokszor nehéz hatékonyan elsajátítani a tananyagot, ilyenkor nyúlunk a kávé, energiaital után, vajon melyik módszerek segítik a tanulást, s melyek kerülendőek inkább hosszútávú káros hatások miatt?

Mindenki ismeri az érzést, mikor délután eljön egy holtpont, vagy korán nehezen kelünk fel és állunk neki a vizsgáinkra tanulni, esetleg este későn szakdolgozat felett görnyedni, olykor hasztalanul. Mi az, ami ilyenkor segíthet a fáradtság leküzdésében?

A megtanulandó oldalak tornyosulása nem épp motiváló látvány, mégis sajnos a végére kell érni a feladatainknak, lehetőleg minél hatékonyabban. A híres-hírhedt kávé-energiaital-csoki kombót ismerjük, sokszor gyors megoldás bizony és segít, de azért vannak hátulütői is ennek.

A kávé fő hatóanyaga, mint tudjuk a koffein. Gyorsan elűzi az álmosságot délután, fokozza a szellemi tevékenységet, hangulatjavító, de könnyű rászokni és a kávéfüggőség már minden csak egészséges szokás nem.

Túlzott fogyasztása rossz hatással van a szívre, szívtájéki szúrást, nyomást eredményezhet, de előfordulhat kézremegés is, mely komoly terhet ró a szervezetre.

Mértékkel a kávé sem ellenség, belefér a kiegyensúlyozott napi étrendbe, valóban serkent, s számos betegség kockázatát is csökkenti, mégis nagyon fontos a mértékletesség. Remek alternatíva helyette a zöldtea, a ginzeng, a mate, ezeket nyugodtan próbáljuk ki!

Jó ideje az energiaitalok ellen vagyok, nem véletlen érte őket sok támadás az elmúlt években, köztük az én cikkeim is támadták őket, szívem szerint betiltanám mindet, mikor tanárként a 16 évesek kezében látom egész nap. Valóban gyorsan felpörgetnek, viszont borzasztóan veszélyesek!

Ügyes marketing, jól felépített reklámok, de nem szabad bedőlni nekik!

Az energiaitalok sok esetben okoznak rosszullétét, hasfájást, hasmenést és ami a legfontosabb: függőséget. Hatalmas mennyiségű cukor és mesterséges ízfokozó van bennük, fogyasztásuk az én saját véleményem szerint még mértékkel sem ajánlott!

Az energiaitalok helyett válasszunk inkább csokoládét?

Nos természetesen jó minőségű csokira gondolok, ami mértékkel teljesen rendben is van. A csokoládé is élénkítő hatású (meg nagyon finom is), természetes teljesítményfokozó. Mindenki hallott már a csoki és boldogsághormonok összefüggéseiről. A csokoládé remek antioxidáns és gátolja az öregedést, sejtmegújuló hatású.

A baj itt is a cukorral van, ezért a mértékletesség fontos és a megfelelő mennyiségű testmozgás a csokoládéfogyasztás mellett.

Persze beszélhetek tanulást serkentő szerekről meg csokiról, kávéról, ha nem tudjuk kialudni magunkat és nem iszunk elég vizet, akkor nem fog segíteni semmi sem igazán.

Házi praktikák tyúkszem ellen

Mielőtt nekilátnánk a tyúkszem kezeléséhez, bizonyosodjunk meg, hogy tényleg arról van-e szó. A vírusok által okozott tyúkszemek inkább a fiatalokra jellemzőek.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Göndör haj ápolása

A göndörhajúakat sokan irigylik természetesen szép fürtjeikért, ők maguk pedig néha legszívesebben cserélnének azokkal, akiknek egyenes haja van, - az egyenes hajúak meg hullámos hajról álmodnak-, való igaz a göndör haj akkor szép, ha megfelelő ápolást kap, mely sokszor többet jelent egy egyszerű hajmosásnál.

Rendszeresen fellángol az ajakherpesze? Ez okozza a kiújulását

Akinek egyszer már kialakult az ajkán herpesz, annak sajnos fel kell készülnie arra, hogy a kellemetlen, fájdalmas hólyagok újra megjelennek.

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.