Menü

Tanulást segítő-serkentő szerek, vagy káros szokások?

Beszéljünk kicsit a tanulási serkentőszerekről! Vajon ezek mennyire károsak, milyen gyakran használjuk őket, tényleg segítenek?

Természetesen minél könnyebben, minél kevesebb idő alatt szeretnénk elvégezni feladatainkat, letudni vizsgáinkat, megtanulni tételeinket, de sokszor nehéz hatékonyan elsajátítani a tananyagot, ilyenkor nyúlunk a kávé, energiaital után, vajon melyik módszerek segítik a tanulást, s melyek kerülendőek inkább hosszútávú káros hatások miatt?

Mindenki ismeri az érzést, mikor délután eljön egy holtpont, vagy korán nehezen kelünk fel és állunk neki a vizsgáinkra tanulni, esetleg este későn szakdolgozat felett görnyedni, olykor hasztalanul. Mi az, ami ilyenkor segíthet a fáradtság leküzdésében?

A megtanulandó oldalak tornyosulása nem épp motiváló látvány, mégis sajnos a végére kell érni a feladatainknak, lehetőleg minél hatékonyabban. A híres-hírhedt kávé-energiaital-csoki kombót ismerjük, sokszor gyors megoldás bizony és segít, de azért vannak hátulütői is ennek.

A kávé fő hatóanyaga, mint tudjuk a koffein. Gyorsan elűzi az álmosságot délután, fokozza a szellemi tevékenységet, hangulatjavító, de könnyű rászokni és a kávéfüggőség már minden csak egészséges szokás nem.

Túlzott fogyasztása rossz hatással van a szívre, szívtájéki szúrást, nyomást eredményezhet, de előfordulhat kézremegés is, mely komoly terhet ró a szervezetre.

Mértékkel a kávé sem ellenség, belefér a kiegyensúlyozott napi étrendbe, valóban serkent, s számos betegség kockázatát is csökkenti, mégis nagyon fontos a mértékletesség. Remek alternatíva helyette a zöldtea, a ginzeng, a mate, ezeket nyugodtan próbáljuk ki!

Jó ideje az energiaitalok ellen vagyok, nem véletlen érte őket sok támadás az elmúlt években, köztük az én cikkeim is támadták őket, szívem szerint betiltanám mindet, mikor tanárként a 16 évesek kezében látom egész nap. Valóban gyorsan felpörgetnek, viszont borzasztóan veszélyesek!

Ügyes marketing, jól felépített reklámok, de nem szabad bedőlni nekik!

Az energiaitalok sok esetben okoznak rosszullétét, hasfájást, hasmenést és ami a legfontosabb: függőséget. Hatalmas mennyiségű cukor és mesterséges ízfokozó van bennük, fogyasztásuk az én saját véleményem szerint még mértékkel sem ajánlott!

Az energiaitalok helyett válasszunk inkább csokoládét?

Nos természetesen jó minőségű csokira gondolok, ami mértékkel teljesen rendben is van. A csokoládé is élénkítő hatású (meg nagyon finom is), természetes teljesítményfokozó. Mindenki hallott már a csoki és boldogsághormonok összefüggéseiről. A csokoládé remek antioxidáns és gátolja az öregedést, sejtmegújuló hatású.

A baj itt is a cukorral van, ezért a mértékletesség fontos és a megfelelő mennyiségű testmozgás a csokoládéfogyasztás mellett.

Persze beszélhetek tanulást serkentő szerekről meg csokiról, kávéról, ha nem tudjuk kialudni magunkat és nem iszunk elég vizet, akkor nem fog segíteni semmi sem igazán.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!