Menü

Túlélő ötletek a szuperérzékenység kezelésére

A szuperérzékenyek gyorsan ráhangolódnak a művészi szépségre, a kifinomult zenére, finom ízekre. Zajos, zűrös nap után csöndes, magányos elvonulásra vágynak.

Gazdag belső világuk van, sokszor intenzíven és érzésekkel telve álmodnak, kerülik a feszültséggel teli helyzeteket és rosszul viselik az élethelyzetek változásával járó stresszt. Összezavarja őket és nehezíti teljesítményüket mások rájuk koncentráló figyelme, gyűlölik az erőszkos, agresszív filmeket, tévéműsorokat. Mai, extraverziót előtérbe helyező világunkban önérvényesítést tekintve nehéz helyzetük van. Pedig lehetetlen lenne a világ fejődése érzékenységük, kifinomult megoldásaik nélkül. Többnyire kreatív, produktív, figyelmes, körültekintő, intellektuálisan magasan fejlett emberek. Aki a leírásban esetleg magára ismer, hasznosnak találhatja az alábbi ötleteket.

Aludj minél többet. Az erős idegrendszeri aktivitás hamar kifáradáshoz, nyomott hangulathoz, zavarodottság-érzéshez, koncentrációs nehézségekhez vezet. Az amúgy is csúcsra járatott szuperérzékeny idegek feszültségének legjobb csökkentője az alvás.
Egészséges ételeket egyél és figyelj a rendszeres étkezésre a nap folyamán. Az éhség megterhelő az idegeknek. Nyomott hangulatot, feszültséget és koncentrációs problémákat eredményez.
Tervezz be relaxációs, csöndes, elvonulós, feszültséglevezetős időszakot a személyes menetrendedbe minden napra. Ha lehet, menj ki a természetbe. Az otthonodban legyen legalább egy olyan helység vagy sarok, ahol csönd van, ahova visszavonulhatsz, ahonnan kizárhatod a külvilágot.
Este, alvás előtt legalább egy órával kapcsold ki a zenét, a tv-t, a telefont tedd „ne zavarjanak”-ra, szánj időt az elcsendesedésre, ha úgy érzed, jól esik. Napközben is kerüld azt, hogy a tévé, a rádió háttérzajnak szóljon. És kerüld azt is, hogy az örökösen tolakodó médiát kelljen befogadnod.
Naponta többször legalább pár percre figyelj a lélegzetedre, vegyél nagy, mély, lassú levegőket az orrodon át. A tudatos, intenzív légzés feszültséget old, ellát oxigénnel, intenzíven regenerál, gyógyít, erősít.

A külső-belső zaj lecsillapítására találjunk ki örömteli mantrákat, pl. “egészséges és boldog vagyok”. Próbálj minél több ilyen mantrát ismételni, örömet okoz.
Alkoss. Rajzolj, írj, fess, színezz, építs, varrj, ha megoldható kertészkedj. Ez akkor is beválik, ha úgy éreznéd, nem vagy jó ezekben. Belső világod kifejezésére bármilyen alkotómunka kiváló, és ezek a tevékenységek egyben kíváló feszültségoldók is.

Mondj dicsérő szavakat másoknak. A látható öröm, amit a dicséret hallatán az emberek átélnek, neked is várhatóan örömet okoz.

Otthonodban helyezz el szobaillatosítókat, engedj be sok friss levegőt, takaríts jó illatú tisztítószerekkel.
Húzd szét a függönyöket, eressz be sok fényt.
Autódat is fújd körbe kellemes illatokkal.
Hallgass lágy zenét.
Este gyújts méhviaszgyertyát, tisztítja a levegőt, sokáig ég és kellemes mézes illata van.

Ha vannak hangszereid, tedd őket karnyújtásnyira olyan helységekbe, ahol sokat vagy. Így könnyen előveszed bármikor.
Minden reggel ágyazz be. Ettől sokkal rendezettebb és békésebb látványt nyújt számodra a hálószobád, amikor bemész.
Esténként rakd rendbe a konyhát. Nagyon jó érzés reggel egy szép, harmonikus látványt nyújtó konyhába kimenni. A konyhában is igyekezz minél kevesebb eszközt örökké a pulton tartani, inkább csak annyi konyhaeszközt tarts meg, amennyi befér a szekrényekbe, fiókokba, a többit ajándékozd el.
Igyekezz korán ébredni és a reggeli csend békéjét kiélvezni. Akár a felkelő nap látványa is örömteli perceket okoz.
Reggelente tornázz, meditálj, jógázz egy kicsit, örömteli ébresztő rutin.
Felkeléskor igyál almaecetes meleg vizet, harmonikussá teszi az emésztésedet.
Legalább hetente egy-két alkalommal sétálj nagyot. Csökkenti a szorongást, a stresszt.

Ha nyugtalanságot érzel, igyekezz tudatosítani az érzéseidet, azok okát, ez vezethet az adott problémák megoldásához. Légy magaddal együttérző, kérdezd meg magadtól, mire van most leginkább szükséged.

Mit árulnak el rólunk a szorongásaink?

A szorongás nem kellemes az ember számára. Előfordulhat, hogy ez az érzelem szolgál minket és ébren tartja az érzékeinket – ettől nem kell megijedni, ez teljesen természetes. Ha azonban a szorongás állandósul, a forrását nem lehet beazonosítani, ráadásul átveszi az uralmat az életünk felett, nem árt jobban odafigyelni rá. Ne éljen együtt vele! Kérj segítséget!

A bántalmazó kapcsolat korai jelei

A párkapcsolati erőszak az egyik legsúlyosabb probléma ma Magyarországon, és kívülállókban mindig felmerül a kérdés, hogy az áldozat vajon miért nem vette észre korábban, hogy valójában milyen az a kapcsolat, amelyben él.

Kisgyerek az autóban

Sok szülő az ovi vagy suli előtt csak hagyja, hogy gyermeke behuppanjon az ülésre, az ölébe, a testvére ölébe és más indul is. Biztonsági öv használata, gyermekülés, szabályos rögzítés pedig csak elvétve fordul elő. Hogyan utazhatnak? Mikortól nem szükséges gyerekülés? Szállítható – e a gyermek az első ülésen? Erről szól mai cikkünk.

A manipulátorok hálójában

Negatív szokásaink és berögződött magatartásformáink alapja a destruktív kritika. Az a fajta kritizálás, amelyet gyerekkorunkból hozunk. A felnőttkori viselkedés, a szellemi betegségek, a gyerekkori traumák feldolgozatlansága, az önkorlátozó hiedelmek, a belső gátak nagy része mind a gyerekkorból származik, hiszen ezek azok az évek, amikor kiépülnek a személyiségünk alapjai, a gondolkodásunk és az értékrendünk.

Tulajdonságok, amelyek vonzzák a nárcisztikus személyeket

A nárcisztikusokat magabiztosságuknak, lehengerlő személyiségüknek köszönhetően sokan vonzónak találják, ők azonban nagyon is megválogatják azt, hogy kivel alakítanak ki párkapcsolatot.