Menü

Mit csinálj, ha nem szeret a gyermeked iskolába járni?

Pedagógus vagyok és három gyerek anyukája, bizony a két nagyobb iskolásom leggyakoribb mondatai reggelente: „milyen nap van?” „ma van iskola?” „és lesz ma edzés?” Aztán közlik persze, hogy „utálom az iskolát, minek kell odajárni?”

Gyerekként bizony sokszor éreztünk így mi is, de az iskola az életünk része, bár lehet ezzel vitatkozni, mégiscsak az életre, a felnőttlére készít fel, alapműveltséget ad, szocializálódni tanít. Az iskola adhatja meg a megfelelő irányt a tudás és/vagy a szakma megszerzésének útján. Az iskola két fő funkciója: az oktatás és a nevelés.

De mi a helyzet akkor, ha a gyermekünk nem szeretne részt venni ebben a folyamatban?

Elsőként ki kell deríteni, mi lehet az oka! Minden bizonnyal okolható az iskolai stressz.

Sok diáknak küzdenie kell vele, s sajnos számtalan tünetet okozhat, mint például hasmenés, fejfájás, gyomorgörcs. A rossz közérzet okozója sajnos sokszor ez a fajta feszültség. Ha sokat aggódik valaki az iskola miatt, az sajnos a szervezetére is hatással lehet.

Ha a gyerek nem pihen eleget…

Az alvási problémák szintén tehetnek arról, ha a gyermekünk egész nap folyamán nyűgősnek és fáradtnak érzi magát. A fáradtság és a nyűgösség az iskolai napokat pokollá tudja tenni. Muszáj eleget aludni!

Ha üres a gyomor…

A reggeli nagyon fontos a gyerekek számára, enélkül szinte lehetetlen odafigyelni, koncentrálni a tanórákon. Üres gyomorral útnak indulni, vagy buszhoz rohanni nem szerencsés napkezdet egy felnőttnek sem de egy gyereknek pláne.

Hol kérhetünk segítséget?

Ha nem szereti gyermekünk az iskolát, az első lépés, hogy megtaláljuk az okát, ha kiderítjük a miértet. Talán valakivel konfliktusba került, esetleg valakik zaklatják, vagy nem jön ki az egyik tanárjával, netán problémája van az osztállyal, iskolaközösséggel, számtalan lehet az ok, mely kihat az iskolai életre. A gyerekekkel fontos beszélni erről, meghallgatni őket az iskoláról, esetleg a pedagógus, vagy iskolapszichológus segítségét kérni.

Legjobb, ha problémákra minél előbb megoldást találunk!

Segít, ha új barátokat szerezhet, ha tömegsportra járhat, csapattal edzhet, szakköröket látogathat, ezáltal sok új diáktársat ismerhet meg, s máris nem érzi magát olyan magányosnak! Találjuk meg a módját, hogy megmutassuk, gyermekünk mennyi mindenben jó!

Kedves diákok! Ha beilleszkedési vagy bármely más problémával küzdötök, keressétek bátran tanáraitokat, beszélgessetek erről szüleitekkel, keressétek fel az iskolapszichológust, ők jó néven veszik, ha tőlük kértek segítséget. Minden problémát meg lehet oldani együtt, közösen! Fogaddjátok el a segítséget! Hogy újra jó kedvvel és szívesen induljatok reggelente iskolába!

Mit tegyünk villámláskor?

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz. Mit tegyünk, ha villámlik? Ez a fő kérdés és téma mai cikkünkben.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?

Életünk egy hátizsákban

Amikor az ember az otthonában körülnéz, azok a dolgok veszik körül, amit az élete során összegyűjtött és felhalmozott. Bútorok, emlékek. Vajon mit vinnénk magunkkal, ha olyan életet élnénk, ami folyamatos helyváltoztatással jár?