Menü

Laktózérzékenység és ami mögötte van

Mit jelent a laktózérzékenység, mikor jelentkezik, melyek a tünetei és mit ihatunk tehéntej helyett? Az állapot nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető.

Laktózérzékenység akkor jelentkezik, ha a szervezet nem tudja megemészteni a tejben és tejtermékben található tejcukrot, vagyis a laktózt. A laktáz enzim elégtelen mennyisége, illetve hiánya okozza ezt a betegséget, amit laktózérzékenységnek hívunk, az állapot kellemetlen, viszont tünetei könnyen megelőzhetőek. A túlzott gázképződés, alhasi puffadás és szélgörcsök, illetve a hasmenés, hányás erre a betegségre utal, melyen a táplálkozás megreformálásával sokat segít.

Az elfogyasztott tejcukor ennél az egészségügyi problémánál nem tud megemésztődni, ami emésztőrendszeri panaszokat okoz. Nagyon fontos elmondani, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, ami egy jóval súlyosabb állapot. Tejallergia esetén a tejfehérjére vagyunk érzékenyek, ennek tünetei torokirritáció, vizesedés, ekcémás bőrkiütések, asztmatikus tünetek lehetnek, ebben az esetben a laktózmentes termékek fogyasztása sem megengedett! A tejfehérjét tartalmazó minden élelmiszer tilos!

A tejfehérjére való érzékenység jóval összetettebb és szigorúbb étrendet és diétát követel meg, mint a laktózérzékenység.

A laktózérzékenységre megoldást jelenthetnek a laktáz enzimet tartalmazó gyógyszerek, illetve az intolerancia mértékétől függően, a táplálkozási szokásaink megreformálása is segíti a tünetek megszüntetését.

A laktózérzékenyek általában kis mennyiségű tejet (tejterméket) még tolerálnak, például a natúr joghurtot és bizonyos sajtokat fogyaszthatnak, enyhe intolerancia esetén.

A tünetek jelentkezésében jelentős egyéni különbségek vannak, ez azt jelenti, hogy egyeseknél) már kisebb mennyiségű tejtermék is panaszokat okoz, míg másoknál kis mennyiségű étel elfogyasztása még nem jár tünetekkel.

Természetesen a betegség kiderülésével első kérdés, ami felmerül bennünk, hogy akkor mit fogyaszthatunk tehéntej helyett. Megoldás erre is van, igyunk növényi tejeket, melyeket magunk is elkészíthetünk földimogyoróból, gesztenyéből, dióból, mandulából, kókuszból, rizsből, szójából, esetleg zabból, rozsból, kölesből.

Sajnos, mint minden speciálisabb diéta, ez is drágább élelmiszereket kíván meg, azonban lehetőség szerint a növényi tejekből bátran fogyaszthat, aki nem szeretne lemondani a „tejes” értékű életről és étrendről.

A hemokromatózisnál kerülendő élelmiszerek

A hemokromatózis egy olyan genetikai állapot, amely miatt a szervezet túl sok vasat halmoz fel. Ezért fontos a diéta során figyelni arra, hogy mely élelmiszereket kerüljük el, és melyeket ajánlott fogyasztani.

Egy jó fürdő csodákra képes

Egy jó meleg fürdő hatékonyan enyhítheti a stresszt, nyugtatja a fájó izmokat és felkészíti a testet a pihentető éjszakai alvásra. A meleg fürdőnek számos egészségügyi előnye ismert.

Újraélesztés felnőtteknél – gyerekeknél

Az elsősegélynyújtás életeket menthet, ezért a vizsgán is komolyan veszik, hogy mennyire sajátítottuk el a segítségnyújtás szabályait, azonban az újraélesztés technikáját nem csak a vizsgára készülőknek érdemes elsajátítani.

Minden, amit a másnaposságról tudni kell

Aki fogyasztott már alkoholt, általában életében legalább egyszer megtapasztalta már a másnaposságot. De hogy pontosan mi is okozza a kellemetlen tüneteket, és miként lehet ezt megelőzni, vagy legalábbis mérsékelni, azt sokan nem tudják. Ennek járunk most utána!

A kék fény hatása az alvásra

Sokszor tapasztalhatjuk azt, hogy látszólag indok nélkül nehézséget okozhat számunkra az alvás, azonban ennek hátterében sokszor, az életünkbe már szervesen beépült telefont – és számítógéphasználat állhat. A tettes a kék fény, amely megbolygatja a szervezetünk bioritmusát.