Menü

Laktózérzékenység és ami mögötte van

Mit jelent a laktózérzékenység, mikor jelentkezik, melyek a tünetei és mit ihatunk tehéntej helyett? Az állapot nem gyógyítható, de nagyon jól kezelhető.

Laktózérzékenység akkor jelentkezik, ha a szervezet nem tudja megemészteni a tejben és tejtermékben található tejcukrot, vagyis a laktózt. A laktáz enzim elégtelen mennyisége, illetve hiánya okozza ezt a betegséget, amit laktózérzékenységnek hívunk, az állapot kellemetlen, viszont tünetei könnyen megelőzhetőek. A túlzott gázképződés, alhasi puffadás és szélgörcsök, illetve a hasmenés, hányás erre a betegségre utal, melyen a táplálkozás megreformálásával sokat segít.

Az elfogyasztott tejcukor ennél az egészségügyi problémánál nem tud megemésztődni, ami emésztőrendszeri panaszokat okoz. Nagyon fontos elmondani, hogy a laktózérzékenység nem egyenlő a tejallergiával, ami egy jóval súlyosabb állapot. Tejallergia esetén a tejfehérjére vagyunk érzékenyek, ennek tünetei torokirritáció, vizesedés, ekcémás bőrkiütések, asztmatikus tünetek lehetnek, ebben az esetben a laktózmentes termékek fogyasztása sem megengedett! A tejfehérjét tartalmazó minden élelmiszer tilos!

A tejfehérjére való érzékenység jóval összetettebb és szigorúbb étrendet és diétát követel meg, mint a laktózérzékenység.

A laktózérzékenységre megoldást jelenthetnek a laktáz enzimet tartalmazó gyógyszerek, illetve az intolerancia mértékétől függően, a táplálkozási szokásaink megreformálása is segíti a tünetek megszüntetését.

A laktózérzékenyek általában kis mennyiségű tejet (tejterméket) még tolerálnak, például a natúr joghurtot és bizonyos sajtokat fogyaszthatnak, enyhe intolerancia esetén.

A tünetek jelentkezésében jelentős egyéni különbségek vannak, ez azt jelenti, hogy egyeseknél) már kisebb mennyiségű tejtermék is panaszokat okoz, míg másoknál kis mennyiségű étel elfogyasztása még nem jár tünetekkel.

Természetesen a betegség kiderülésével első kérdés, ami felmerül bennünk, hogy akkor mit fogyaszthatunk tehéntej helyett. Megoldás erre is van, igyunk növényi tejeket, melyeket magunk is elkészíthetünk földimogyoróból, gesztenyéből, dióból, mandulából, kókuszból, rizsből, szójából, esetleg zabból, rozsból, kölesből.

Sajnos, mint minden speciálisabb diéta, ez is drágább élelmiszereket kíván meg, azonban lehetőség szerint a növényi tejekből bátran fogyaszthat, aki nem szeretne lemondani a „tejes” értékű életről és étrendről.

Természetes gyomornyugtatók

Sokszor hangsúlyozzuk a természetes gyógymódok előnyeit, de van néhány kifejezetten egyszerű és elérhető alternatíva is, egészen pontosan a kertünkben.

Dióhéjban a lézeres szemműtétről

Ha szemüveges vagy, nyilvánvalóan hallottál már a különböző műtéti lehetőségekről. Ennek egyik leggyakoribb típusa a lézeres szemműtét. Másik lehetőség lehet a lencseimplantátum, ami rövidlátók esetében még jobb megoldásnak bizonyulhat. De ki az alkalmas jelölt egy szemműtétre?

Avokádóval a bőrért

A ketogén diéta egyik legkedveltebb alapanyaga az avokádó, de bárkinek az étrendjébe beilleszthető. Mutatjuk, milyen hatása van a szervezetünkre.

Égési sérülések kisgyermekkorban

A kisgyermekkorban sajnos gyakoriak a balesetek, hiszen az örökmozgók folyton lendületben vannak, szaladgálnak, kúsznak-másznak, felmásznak, belenyúlnak, kipakolnak, bemásznak, bebújnak, leesnek, nekiszaladnak, beütik, megégetik és még sorolhatnám. Sajnos a kisgyermekkor egyik leggyakoribb sérülését az égések okozzák.

A fenékformád elárulja, mitől hízol a legjobban

Hogy a feneked formája alapján lehet következtetni arra, hogyan és mitől hízol, annak oka a hormonokban keresendő. Most megtudhatod, milyen típusú hízásra vagy leginkább hajlamos, és mire kell odafigyelned, hogy elkerüld a plusz kilókat!