Menü

Természetes gyomornyugtatók

A gyomorrontás és az ételmérgezés sajnos évszaktól függetlenül bármikor előfordulhat és bizony rendkívül megkeserítheti a napjainkat. De nem feltétlen kell gyomorrontás ahhoz, hogy emésztőrendszeri panaszokkal találkozzon. Van, akinek egyszerűen érzékenyebb a gyomra másoknál vagy éppen valamilyen meglévő betegség miatt kell odafigyelnie az étkezésére. Bármelyik eset is áll fenn, van egy jó hírünk: nem kell a segítségért messzire menni, de még a legközelebbi patikáig sem feltétlen.

Gyakran halljuk, hogy ha tehetjük, gyógyszerek helyett természetes hatóanyagokat keressünk, lehetőleg valamilyen zöldség, gyümölcs vagy gyógynövény formájában. Szerencsére a gyomorpanaszok és emésztőrendszeri kellemetlen tünetek ellen kifejezetten hatékonyak egyes zöldségek és gyógynövények, tavasszal pedig tökéletes az időzítés egy kis kertészkedésre.

Az uborka rendkívül gazdag C- és B-vitaminban, valamint sok káliumot is tartalmaz. Gyulladáscsökkentő és hidratáló hatása van, valamint megszünteti a kellemetlen hasi puffadást. Termesztésére épp kiváló az idő, mivel érzékeny a hidegre, a meleget és a sok napsütést kedveli. Sajnos a helyigénye is elég nagy, de ezt könnyen kiküszöbölhetjük azzal, ha felfuttatjuk karóra, rácsra, kapura vagy valamilyen magasabb szerkezetre.

Hasonlóan az uborkához, a tökfélék is kifejezetten jó hatással vannak az emésztőrendszeri panaszokra, kifejezetten gyomor- és epebajok esetén ajánlják. Rengeteg folsavat, A-vitamint és káliumot tartalmaz, valamint sütve, főzve és párolva is fogyasztható. Bár a legtöbb tökfélét már áprilisban el szokás vetni, május végén sem maradtunk le teljesen a szezonról. Egyes fajtákat ilyenkor is lehet ültetni, de ha palántaként vásároljuk, még egyszerűbb dolgunk van és várni sem kell sokat a szüretelésig.

Egy kicsit elkanyarodva a gyógynövények felé, a kerti zsázsa egy kifejezetten igénytelen, de annál egészségesebb fűszernövény. Még kert sem feltétlenül szükséges hozzá, mindössze egy balkonláda is elég. Jellegzetes enyhén csípős íze a benne lévő mustárolaj glikozidoktól származik, valamint magas A-, C- és B-vitamin tartalma mellett sok káliumot és vasat is tartalmaz. Akár salátákban, akár szendvicsben fogyasztva is nagyszerű gyomornyugtató.

Talán nem annyira alacsony igényű, mint a korábban említett zöldségek és gyógynövények, de annál hatásosabb a kapor. Tavasszal szokták vetni, amikor már 16 fok feletti a talajhőmérséklet, ám nem szereti a szárazságot és a forróságot sem, így érdemes egy félig napos, szellős helyre ültetni. A benne található illóolajok, flavonoidok, tanninok és glikozidok igazi csodaszerré teszik ezt a növényt. Nem csak a rossz koleszterinszintet csökkenti, de segít szabályozni és egészséges szinten tartani a vércukorszintet, valamint csökkenti a gyulladást és a felfúvódást.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?