Menü

Hogyan fektessük le a gyereket?

A gyerekek lefekvés előtt kialakított szokásai a későbbiek szempontjából is meghatározóak. Szakemberek szerint már csecsemőkortól szoktatni kell a piciket a lefekvési rituáléra, hogy el tudjanak csendesedni és álomra hajthassák a fejüket. Melyek ezek a szokások és hogyan kezdjünk hozzá?

Lefekvés előtt nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is csendre, meghittségre, nyugalomra vágynak, azonban a kicsiknél nagyon fontos a pihentető alvás, létszükséglet, hogy jól kipihenjék magukat. Nekik még több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, ezért helytelen, ha este 11-kor még „rajtunk ugrál” a gyerekünk.

Lefekvési szertartásból többféle is van, lényeg, hogy már egészen pici korban elkezdjük ezt kialakítani, azok a gyerekek ugyanis, akik könnyen elalszanak, könnyebben ébrednek reggel és kipihentebben indul a napjuk az oviban, iskolában.

Nézzünk néhány esti lefekvéshez készülődő szokást.

Játékok elpakolása, gyerekszoba rendbetétele.

A rendrakás nem a felnőttek dolga, a gyerekeknek kell elpakolni a játékaikat. Ez nem túl népszerű kérés a kicsik felé, de meg kell tanulniuk rendbe tenni maguk után a szobájukat. Eleinte nehéz lesz, de később rutinná válik. Megkönnyítik a helyzetet a tárolódobozok, melyekbe könnyen és gyorsan megy a pakolás. ezzel növekszik a gyerekek igénye a rendre.

Elalvás előtt és vacsora után kerüljön sor a fürdésre, melynek időpontja a legtöbb esetben este fél 7 és fél 8 között tanácsos. A meleg víz ellazít, természetesen a picik fürdetése mindig, minden körülmények között folyamatosan felnőtt felügyeletét igényli! Gyermeket soha nem hagyunk magára a fürdőkádban! Soha!

A fürdés után fogmosás következik, melyekre már babakortól kaphatóak babafogkefék, gyerekfogkrémek, állatfigurás fogkefék, vicces homokórák, mellyel a fogmosás ideje mérhető, ezek mind segítik a megfelelő tisztálkodásra való szoktatást.

Az esti meseolvasás fontosságát már számtalan cikkben kifejtettük. Az olvasás minőségi idő a gyermekünkkel, melynek hatására hatalmas mértékben növekszik a szókincse és fejlődik a fantáziája. Segít a gyerekek intellektuális fejlődésében. Nem, a televízió ezt nem tudja! Csak a meseolvasás!

Lefekvéskor a gyerekek jobban szeretnek beszélgetni a szüleikkel, több mindent emesélnek a napjukról, gondolom, mert ezzel is húzhatják kicsit az alvási időt.

Ezzel nincs semmi gond, ilyenkor remek dolog elbeszélgetni az aznapi dolgaikról és meghallgatni őket. Semmikor máskor nincs annyi mesélni valója egy gyereknek, mint a villanyoltást megelőzően! Micsoda véletlen egybeesés!

Imádkozás. Sok családban él ez a szép szokás, pici kortól köszönetet mondani az Úrnak. Az ima segít megnyugtatni félelmeiket és békésen álomba szenderülni.

Végül egy nagy ölelés és puszi, majd egy jó éjszakát-ot mondunk és ezzel zárjuk a napot. A gyerekeknek napirendre, kialakított lefektetési szokásokra, napi rutinra szükségük van, ezzel érzik magukat biztonságban.

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Miből tudom, hogy itt a pubertás?

Napjainkban általában valamikor 9 és 13 éves kor között kezdődik el a pubertásnak nevezett időszak. Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, kezdődhet ennél korábban, de jóval később is.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

Finommotorika és fejlesztése

A finommotorika a mai szülői társadalomban egy teljesen közismert elnevezés, mely az ujjak és a kézügyességét illetve a szem, arc és száj izmainak koordinál mozgását jelenti. A finommotorikus készségek szükségesek a mindennapi életünkhöz, ezek nélkül nem tudnánk ceruzát fogni, ételt megrágni, vagy normálisan beszélni.

Két kéz három gyerekre

Esküszöm, hogy nekiálltam. Megvolt a téma, az „ihlet” a laptop, az időm. Cikkírás három gyerek mellett. Én mindent megtettem. Élet három gyerekkel.