Menü

Hogyan fektessük le a gyereket?

A gyerekek lefekvés előtt kialakított szokásai a későbbiek szempontjából is meghatározóak. Szakemberek szerint már csecsemőkortól szoktatni kell a piciket a lefekvési rituáléra, hogy el tudjanak csendesedni és álomra hajthassák a fejüket. Melyek ezek a szokások és hogyan kezdjünk hozzá?

Lefekvés előtt nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is csendre, meghittségre, nyugalomra vágynak, azonban a kicsiknél nagyon fontos a pihentető alvás, létszükséglet, hogy jól kipihenjék magukat. Nekik még több alvásra van szükségük, mint a felnőtteknek, ezért helytelen, ha este 11-kor még „rajtunk ugrál” a gyerekünk.

Lefekvési szertartásból többféle is van, lényeg, hogy már egészen pici korban elkezdjük ezt kialakítani, azok a gyerekek ugyanis, akik könnyen elalszanak, könnyebben ébrednek reggel és kipihentebben indul a napjuk az oviban, iskolában.

Nézzünk néhány esti lefekvéshez készülődő szokást.

Játékok elpakolása, gyerekszoba rendbetétele.

A rendrakás nem a felnőttek dolga, a gyerekeknek kell elpakolni a játékaikat. Ez nem túl népszerű kérés a kicsik felé, de meg kell tanulniuk rendbe tenni maguk után a szobájukat. Eleinte nehéz lesz, de később rutinná válik. Megkönnyítik a helyzetet a tárolódobozok, melyekbe könnyen és gyorsan megy a pakolás. ezzel növekszik a gyerekek igénye a rendre.

Elalvás előtt és vacsora után kerüljön sor a fürdésre, melynek időpontja a legtöbb esetben este fél 7 és fél 8 között tanácsos. A meleg víz ellazít, természetesen a picik fürdetése mindig, minden körülmények között folyamatosan felnőtt felügyeletét igényli! Gyermeket soha nem hagyunk magára a fürdőkádban! Soha!

A fürdés után fogmosás következik, melyekre már babakortól kaphatóak babafogkefék, gyerekfogkrémek, állatfigurás fogkefék, vicces homokórák, mellyel a fogmosás ideje mérhető, ezek mind segítik a megfelelő tisztálkodásra való szoktatást.

Az esti meseolvasás fontosságát már számtalan cikkben kifejtettük. Az olvasás minőségi idő a gyermekünkkel, melynek hatására hatalmas mértékben növekszik a szókincse és fejlődik a fantáziája. Segít a gyerekek intellektuális fejlődésében. Nem, a televízió ezt nem tudja! Csak a meseolvasás!

Lefekvéskor a gyerekek jobban szeretnek beszélgetni a szüleikkel, több mindent emesélnek a napjukról, gondolom, mert ezzel is húzhatják kicsit az alvási időt.

Ezzel nincs semmi gond, ilyenkor remek dolog elbeszélgetni az aznapi dolgaikról és meghallgatni őket. Semmikor máskor nincs annyi mesélni valója egy gyereknek, mint a villanyoltást megelőzően! Micsoda véletlen egybeesés!

Imádkozás. Sok családban él ez a szép szokás, pici kortól köszönetet mondani az Úrnak. Az ima segít megnyugtatni félelmeiket és békésen álomba szenderülni.

Végül egy nagy ölelés és puszi, majd egy jó éjszakát-ot mondunk és ezzel zárjuk a napot. A gyerekeknek napirendre, kialakított lefektetési szokásokra, napi rutinra szükségük van, ezzel érzik magukat biztonságban.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.