Menü

Tombol az allergiaszezon, segítség!

Az allergia nem kímél senkit, kétféle ember van, aki már allergiás és aki majd lesz. Sajnos évről évre egyre többen és többen esnek áldozatául a pollenszezon kellemetlen hatásainak. Vannak fokozatai, e cikk írója pedig már maga sem tudja mit tegyen a kínzó tünetek ellen. A tavasz beköszöntével nemcsak a jó időnek örülhettünk, sajnos a kellemetlen velejárója is elérkezett, a nem várt allergiaszezon.

Akik ebben a betegségben szenvednek, tudják jól, milyen nehéz együtt élni ezzel, dolgozni, háztartást vezetni, gyereket nevelni, miközben ki se látunk a tünetekből. Van néhány módszer ezek enyhítésére, mindenki döntse el maga, mennyire hatásos.

A kellemetlen tünetek többek között a tüsszögés az orrfolyás és orrdugulás, a könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás sokak életét keseríti meg kora tavasztól. A pollenlista szinte véget nem érő: kora tavasztól késő őszig bizony jönnek -a teljesség igénye nélkül - a pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa, a parlagfű és még sorolhatnám.

A pollenallergiáért szabad szemmel nem látható kisebb szemcsék felelősek, melyeket a szél akár több száz kilométerre is elvihet. Azok a növények hatalmas mennyiségű pollent termelnek, amit aztán mindenfelé szétszórnak. A pollenszemcsék megtapadnak a nyálkahártyán, láncreakciót elindítva ezzel.

Az allergiagyógyszerek palettája széles, orvossal szükséges egyeztetni, majd a megfelelő szerrel megpróbálni enyhíteni a tüneteket. Tanulmányozzuk és kövessük a pollen naptárat, pollennel kapcsolatos híreket, mely pontos képet ad pollenkoncentrációról.

Ügyeljünk a tisztaságra, otthonunkban gyakran takarítsunk, mossuk gyakrabban a lakástextileket, ruhákat, ágyneműt, mert ezeken a pollenszemcsék megtapadhatnak.

Mossunk gyakrabban hajat és kisállataink szőrét is gyakrabban és alaposabban tisztítsuk meg.

Akik nagyon szenvednek az allergia tüneteitől, nekik ajánlatos akár naponta hajat mosni a pollen intenzív időszakokban. A nyugodt alvás érdekében ezt muszáj megtenni.

Teregessünk bent! Pollenszezonban tilos kint teregetni, ugyanis a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsés, aki szárítógép segítségével megoldhatja a ruhák szárítását.

Léteznek alternatív megoldások, kaphatóak immunerősítő szerek, allergia elleni teák, gyógynövényes párnák, kipróbáltam az orrfiltert, az összes létező orrsprayt, mondhatni sokmindent, melyek némileg segítettek a problémán, de igazi megoldást sajnos az októberi fagyok jelentenek, addig meg kell küzdeni nap, mint nap a pollenszezon kellemetlenségeivel. Kitartást, jobbulást kívánok!

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.