Menü

Tombol az allergiaszezon, segítség!

Az allergia nem kímél senkit, kétféle ember van, aki már allergiás és aki majd lesz. Sajnos évről évre egyre többen és többen esnek áldozatául a pollenszezon kellemetlen hatásainak. Vannak fokozatai, e cikk írója pedig már maga sem tudja mit tegyen a kínzó tünetek ellen. A tavasz beköszöntével nemcsak a jó időnek örülhettünk, sajnos a kellemetlen velejárója is elérkezett, a nem várt allergiaszezon.

Akik ebben a betegségben szenvednek, tudják jól, milyen nehéz együtt élni ezzel, dolgozni, háztartást vezetni, gyereket nevelni, miközben ki se látunk a tünetekből. Van néhány módszer ezek enyhítésére, mindenki döntse el maga, mennyire hatásos.

A kellemetlen tünetek többek között a tüsszögés az orrfolyás és orrdugulás, a könnyezés, szemviszketés, kötőhártya-gyulladás sokak életét keseríti meg kora tavasztól. A pollenlista szinte véget nem érő: kora tavasztól késő őszig bizony jönnek -a teljesség igénye nélkül - a pázsitfű félék, a nyírfa, a kőrisfa, a hársfa, a parlagfű és még sorolhatnám.

A pollenallergiáért szabad szemmel nem látható kisebb szemcsék felelősek, melyeket a szél akár több száz kilométerre is elvihet. Azok a növények hatalmas mennyiségű pollent termelnek, amit aztán mindenfelé szétszórnak. A pollenszemcsék megtapadnak a nyálkahártyán, láncreakciót elindítva ezzel.

Az allergiagyógyszerek palettája széles, orvossal szükséges egyeztetni, majd a megfelelő szerrel megpróbálni enyhíteni a tüneteket. Tanulmányozzuk és kövessük a pollen naptárat, pollennel kapcsolatos híreket, mely pontos képet ad pollenkoncentrációról.

Ügyeljünk a tisztaságra, otthonunkban gyakran takarítsunk, mossuk gyakrabban a lakástextileket, ruhákat, ágyneműt, mert ezeken a pollenszemcsék megtapadhatnak.

Mossunk gyakrabban hajat és kisállataink szőrét is gyakrabban és alaposabban tisztítsuk meg.

Akik nagyon szenvednek az allergia tüneteitől, nekik ajánlatos akár naponta hajat mosni a pollen intenzív időszakokban. A nyugodt alvás érdekében ezt muszáj megtenni.

Teregessünk bent! Pollenszezonban tilos kint teregetni, ugyanis a nedves ruhákon rengeteg pollen tapadhat meg, melyet aztán beviszünk otthonunkba. Szerencsés, aki szárítógép segítségével megoldhatja a ruhák szárítását.

Léteznek alternatív megoldások, kaphatóak immunerősítő szerek, allergia elleni teák, gyógynövényes párnák, kipróbáltam az orrfiltert, az összes létező orrsprayt, mondhatni sokmindent, melyek némileg segítettek a problémán, de igazi megoldást sajnos az októberi fagyok jelentenek, addig meg kell küzdeni nap, mint nap a pollenszezon kellemetlenségeivel. Kitartást, jobbulást kívánok!

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.