Menü

Környezetvédelmi világnap

Pünkösdi, programdús, napfényes hosszú hétvégénkről talán keveseknek jut eszébe, hogy környezetvédelmi világnap is van június 5-én. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben június 5. napját a környezetvédelem világnapjává nyilvánította. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, az egészség megőrzésének fontosságára. Erre hívjuk fel a figyelmet, ezt ünnepeljük ezen a napon.

2022 mérföldkő, hiszen 50 éves jubileumot ünnepel ez a kezdeményezés, mely annak idején 1972-ben az első ilyen környezetvédelmi konferencia volt. A június 5-i világnap ünneplését 1973 óta minden évben az ENSZ Környezetvédelmi Programja koordinálja, a rendezvénynek minden évben más ország ad otthont.

A nemzetközi környezetvédelmi világnapoknak hosszú a listája, - a teljesség igénye nélkül - van világnapja a földnek, víznek, erdőknek, vadaknak, a folyóknak és élőhelyeknek, a szeleknek és óceánoknak, az állatoknak, de van autómentes és füstmentes világnap is.

A környezetvédelmi világnap célja lehetőleg minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés visszavonhatatlan negatív következményeire, létrehozni és terjeszteni az együtt gondolkodást, sürgetni a közös cselekvést. A konkrét célkitűzések irányulnak az energiatakarékosságra, felhasználva a helyi forrásokat, szemét és hulladékképződés csökkentésére, a környezetünk megóvására, a környezetszennyezés megelőzésére, visszaszorítására.

Az ENSZ közgyűlése a világnap megalapításakor sürgette a kormányokat és egyéb szervezeteket, hogy különböző rendezvényekkel csatlakozzanak az akcióhoz, szervezzenek eseményeket, tematikus programokat, mellyel hangsúlyt kaphat a környezeti kérdés, elősegítve a konkrét célok megvalósulását.

2022-ben pedig a téma szó szerint égetőbb, mint valaha. Az origo.hu információi szerint június elején érkezett egy hír, miszerint: „a klímaváltozás következtében a Franciaországtól Ausztriáig terjedő alpesi régió fahatár feletti területének 77 százaléka zöldebb ma, mint 1984-ben. Ez pedig azt jelenti, hogy az 1700 méter feletti hótakaró csökkenése már mérhetővé vált, így a kizöldülés mértéke ezen a helyen, egyáltalán nem pozitív fejlemény.”

A környezetünk védelme napjaink egyik legfontosabb problémája, s néhány tudatos lépéssel mi is sokat tehetünk azért, hogy földünket úgy adhassuk tovább, ahogy kaptuk.

Ha az ökológiai lábnyomunkat csökkenteni szeretnénk, akkor változtassunk a vásárlásainkon, a műanyagfelhalmozáson, a közlekedésünkön, az energiafelhasználásunkon, ismerjük meg a komposztálást, használjunk kevesebb vegyszert, figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre.

A környezetvédelmi világnap kapcsán világszerte környezetvédelmi programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek. Magyarországon ilyenkor elismerések és díjak kerülnek kiosztásra, mint például a Környezetünkért Díj, a Környezetünkért Emlékplakett, a Miniszteri Elismerő Oklevél, a Zöld Toll díj.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.