Menü

Környezetvédelmi világnap

Pünkösdi, programdús, napfényes hosszú hétvégénkről talán keveseknek jut eszébe, hogy környezetvédelmi világnap is van június 5-én. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben június 5. napját a környezetvédelem világnapjává nyilvánította. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, az egészség megőrzésének fontosságára. Erre hívjuk fel a figyelmet, ezt ünnepeljük ezen a napon.

2022 mérföldkő, hiszen 50 éves jubileumot ünnepel ez a kezdeményezés, mely annak idején 1972-ben az első ilyen környezetvédelmi konferencia volt. A június 5-i világnap ünneplését 1973 óta minden évben az ENSZ Környezetvédelmi Programja koordinálja, a rendezvénynek minden évben más ország ad otthont.

A nemzetközi környezetvédelmi világnapoknak hosszú a listája, - a teljesség igénye nélkül - van világnapja a földnek, víznek, erdőknek, vadaknak, a folyóknak és élőhelyeknek, a szeleknek és óceánoknak, az állatoknak, de van autómentes és füstmentes világnap is.

A környezetvédelmi világnap célja lehetőleg minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés visszavonhatatlan negatív következményeire, létrehozni és terjeszteni az együtt gondolkodást, sürgetni a közös cselekvést. A konkrét célkitűzések irányulnak az energiatakarékosságra, felhasználva a helyi forrásokat, szemét és hulladékképződés csökkentésére, a környezetünk megóvására, a környezetszennyezés megelőzésére, visszaszorítására.

Az ENSZ közgyűlése a világnap megalapításakor sürgette a kormányokat és egyéb szervezeteket, hogy különböző rendezvényekkel csatlakozzanak az akcióhoz, szervezzenek eseményeket, tematikus programokat, mellyel hangsúlyt kaphat a környezeti kérdés, elősegítve a konkrét célok megvalósulását.

2022-ben pedig a téma szó szerint égetőbb, mint valaha. Az origo.hu információi szerint június elején érkezett egy hír, miszerint: „a klímaváltozás következtében a Franciaországtól Ausztriáig terjedő alpesi régió fahatár feletti területének 77 százaléka zöldebb ma, mint 1984-ben. Ez pedig azt jelenti, hogy az 1700 méter feletti hótakaró csökkenése már mérhetővé vált, így a kizöldülés mértéke ezen a helyen, egyáltalán nem pozitív fejlemény.”

A környezetünk védelme napjaink egyik legfontosabb problémája, s néhány tudatos lépéssel mi is sokat tehetünk azért, hogy földünket úgy adhassuk tovább, ahogy kaptuk.

Ha az ökológiai lábnyomunkat csökkenteni szeretnénk, akkor változtassunk a vásárlásainkon, a műanyagfelhalmozáson, a közlekedésünkön, az energiafelhasználásunkon, ismerjük meg a komposztálást, használjunk kevesebb vegyszert, figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre.

A környezetvédelmi világnap kapcsán világszerte környezetvédelmi programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek. Magyarországon ilyenkor elismerések és díjak kerülnek kiosztásra, mint például a Környezetünkért Díj, a Környezetünkért Emlékplakett, a Miniszteri Elismerő Oklevél, a Zöld Toll díj.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?