Menü

Környezetvédelmi világnap

Pünkösdi, programdús, napfényes hosszú hétvégénkről talán keveseknek jut eszébe, hogy környezetvédelmi világnap is van június 5-én. Az Egyesült Nemzetek Szervezete 1972-ben június 5. napját a környezetvédelem világnapjává nyilvánította. Célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a környezet védelmére, az egészség megőrzésének fontosságára. Erre hívjuk fel a figyelmet, ezt ünnepeljük ezen a napon.

2022 mérföldkő, hiszen 50 éves jubileumot ünnepel ez a kezdeményezés, mely annak idején 1972-ben az első ilyen környezetvédelmi konferencia volt. A június 5-i világnap ünneplését 1973 óta minden évben az ENSZ Környezetvédelmi Programja koordinálja, a rendezvénynek minden évben más ország ad otthont.

A nemzetközi környezetvédelmi világnapoknak hosszú a listája, - a teljesség igénye nélkül - van világnapja a földnek, víznek, erdőknek, vadaknak, a folyóknak és élőhelyeknek, a szeleknek és óceánoknak, az állatoknak, de van autómentes és füstmentes világnap is.

A környezetvédelmi világnap célja lehetőleg minél szélesebb körben felhívni a figyelmet a környezetszennyezés visszavonhatatlan negatív következményeire, létrehozni és terjeszteni az együtt gondolkodást, sürgetni a közös cselekvést. A konkrét célkitűzések irányulnak az energiatakarékosságra, felhasználva a helyi forrásokat, szemét és hulladékképződés csökkentésére, a környezetünk megóvására, a környezetszennyezés megelőzésére, visszaszorítására.

Az ENSZ közgyűlése a világnap megalapításakor sürgette a kormányokat és egyéb szervezeteket, hogy különböző rendezvényekkel csatlakozzanak az akcióhoz, szervezzenek eseményeket, tematikus programokat, mellyel hangsúlyt kaphat a környezeti kérdés, elősegítve a konkrét célok megvalósulását.

2022-ben pedig a téma szó szerint égetőbb, mint valaha. Az origo.hu információi szerint június elején érkezett egy hír, miszerint: „a klímaváltozás következtében a Franciaországtól Ausztriáig terjedő alpesi régió fahatár feletti területének 77 százaléka zöldebb ma, mint 1984-ben. Ez pedig azt jelenti, hogy az 1700 méter feletti hótakaró csökkenése már mérhetővé vált, így a kizöldülés mértéke ezen a helyen, egyáltalán nem pozitív fejlemény.”

A környezetünk védelme napjaink egyik legfontosabb problémája, s néhány tudatos lépéssel mi is sokat tehetünk azért, hogy földünket úgy adhassuk tovább, ahogy kaptuk.

Ha az ökológiai lábnyomunkat csökkenteni szeretnénk, akkor változtassunk a vásárlásainkon, a műanyagfelhalmozáson, a közlekedésünkön, az energiafelhasználásunkon, ismerjük meg a komposztálást, használjunk kevesebb vegyszert, figyeljünk a szelektív hulladékgyűjtésre.

A környezetvédelmi világnap kapcsán világszerte környezetvédelmi programokat, figyelemfelhívó akciókat szerveznek. Magyarországon ilyenkor elismerések és díjak kerülnek kiosztásra, mint például a Környezetünkért Díj, a Környezetünkért Emlékplakett, a Miniszteri Elismerő Oklevél, a Zöld Toll díj.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?

Útinapló – Izland – első rész

Izland, a szigetország, az állam önmagában, mely egy teljesen más életet és életformát mutat nekünk, megtanít egy más személetre.

Jóbarátom, az ecet

Egy tudatos háziasszony egyik legjobb barátja az ecet, amit a lakás és az élet szinte minden területén használhatja.