Menü

Nyári elsősegélytippek

Valljuk be, a legnagyobb odafigyelés ellenére is bekövetkezhetnek apróbb balesetek, ha a vakációzó, nyári szünetes három fiamra gondolok, akkor pláne visszafordulok a sarki patikába plusz doboz sebtapaszért. Nézzük a leggyakoribb nyári baleseteket és azok kezelését!

A napégésről előző cikkünkben részletesen írtunk, röviden annyit róla, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem tanácsos napozni, az erős nap ellen pedig védekezni kell kalappal, magas faktorszámú naptejjel, napszemüveggel és sok folyadékkal.

Napszúrás, hőguta sajnos gyakori a kánikulában.

Amikor a testünk tartósan magas hőhatásnak van kitéve, s nem gondoskodunk kellően a megfelelő folyadék- és sóutánpótlásról, könnyen hőgutát kaphatunk. A napszúrás jelei a szédülés, szomjúságérzet, hányinger, fejfájás, erős izzadás. Hűvös helyen kell lepihenni és sok vizet inni, ha ez történik. A hőguta már orvosi ellátást igényelhet, ha az illető lázas, zavart, magas a pulzusa, mindenképp hívjunk orvost!

Az égési sérülés a kerti grillpartik velejárója lehet, az égett bőrfelületet folyó hideg víz alá kell tartani, súlyosabb esetben pedig orvost kell hívni.

Rovarcsípés, allergia

Méh- és darázscsípés esetén a legveszélyesebb, ha a szájat vagy a nyelvet éri a csípés, ez fulladásveszélyt is okozhat. Más esetekben elegendő csípés utáni készítmények használatával enyhíteni a panaszokat.

Ájulás

A napon, nagy melegben, vagy tömegben előfordulhat, hogy valaki elájul. Az ájult embert ne akarjuk minél előbb felültetni, ne támasszuk meg. A legfontosabb, hogy mindaddig vízszintes helyzetben maradjon (a lábát felemelhetjük), amíg teljesen magához nem tér.

Kullancscsípés

Manapság rengeteg a fertőző kullancs, a viszonylag zárt ruházat, és a rovarriasztó testpermetek segíthetnek a kullancsokat távoltartani. Esténként nézzük át testünket és a családot, ha kullancsot találunk, azonnal vegyük ki csipesszel. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, a Lyme-kór pedig (tapasztalatból mondom), időben felismerve, antibiotikummal kezelhető.

Rándulás, zúzódás

Szeretünk túrázni, kirándulni, az erdőben sétálni, emiatt azonban előfordulhat rándulás, ficam, húzódás, sérülés. A feketenadálytő krémet ajánlom szívből, az árnika is jó, ezekkel masszírozzuk, kenjük, majd borogassuk a fájdalmas testrészt. Ha nem javul, forduljunk orvoshoz.

A fenti apróbb balesetek gyakoriak, kezelésükre van gyógymód, azonban a megelőzés a legfontosabb, vigyázzunk magunkra és főleg gyermekeinkre! Kellemes nyári szünetet, nyaralást, vakációt kívánok! (A nyári szünetes - gyerekes anyukáknak pedig jó nagy adag kitartást, türelmet, sok sebtapaszt, jó kávét és lehetőleg egy üveg bort)

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.