Menü

Nyári elsősegélytippek

Valljuk be, a legnagyobb odafigyelés ellenére is bekövetkezhetnek apróbb balesetek, ha a vakációzó, nyári szünetes három fiamra gondolok, akkor pláne visszafordulok a sarki patikába plusz doboz sebtapaszért. Nézzük a leggyakoribb nyári baleseteket és azok kezelését!

A napégésről előző cikkünkben részletesen írtunk, röviden annyit róla, hogy délelőtt 11 és délután 3 óra között egyáltalán nem tanácsos napozni, az erős nap ellen pedig védekezni kell kalappal, magas faktorszámú naptejjel, napszemüveggel és sok folyadékkal.

Napszúrás, hőguta sajnos gyakori a kánikulában.

Amikor a testünk tartósan magas hőhatásnak van kitéve, s nem gondoskodunk kellően a megfelelő folyadék- és sóutánpótlásról, könnyen hőgutát kaphatunk. A napszúrás jelei a szédülés, szomjúságérzet, hányinger, fejfájás, erős izzadás. Hűvös helyen kell lepihenni és sok vizet inni, ha ez történik. A hőguta már orvosi ellátást igényelhet, ha az illető lázas, zavart, magas a pulzusa, mindenképp hívjunk orvost!

Az égési sérülés a kerti grillpartik velejárója lehet, az égett bőrfelületet folyó hideg víz alá kell tartani, súlyosabb esetben pedig orvost kell hívni.

Rovarcsípés, allergia

Méh- és darázscsípés esetén a legveszélyesebb, ha a szájat vagy a nyelvet éri a csípés, ez fulladásveszélyt is okozhat. Más esetekben elegendő csípés utáni készítmények használatával enyhíteni a panaszokat.

Ájulás

A napon, nagy melegben, vagy tömegben előfordulhat, hogy valaki elájul. Az ájult embert ne akarjuk minél előbb felültetni, ne támasszuk meg. A legfontosabb, hogy mindaddig vízszintes helyzetben maradjon (a lábát felemelhetjük), amíg teljesen magához nem tér.

Kullancscsípés

Manapság rengeteg a fertőző kullancs, a viszonylag zárt ruházat, és a rovarriasztó testpermetek segíthetnek a kullancsokat távoltartani. Esténként nézzük át testünket és a családot, ha kullancsot találunk, azonnal vegyük ki csipesszel. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás, a Lyme-kór pedig (tapasztalatból mondom), időben felismerve, antibiotikummal kezelhető.

Rándulás, zúzódás

Szeretünk túrázni, kirándulni, az erdőben sétálni, emiatt azonban előfordulhat rándulás, ficam, húzódás, sérülés. A feketenadálytő krémet ajánlom szívből, az árnika is jó, ezekkel masszírozzuk, kenjük, majd borogassuk a fájdalmas testrészt. Ha nem javul, forduljunk orvoshoz.

A fenti apróbb balesetek gyakoriak, kezelésükre van gyógymód, azonban a megelőzés a legfontosabb, vigyázzunk magunkra és főleg gyermekeinkre! Kellemes nyári szünetet, nyaralást, vakációt kívánok! (A nyári szünetes - gyerekes anyukáknak pedig jó nagy adag kitartást, türelmet, sok sebtapaszt, jó kávét és lehetőleg egy üveg bort)

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.