Menü

Mi történik éjszaka a testünkkel, avagy az éjszakai műszak hátrányai

Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy mi történik éjjel a szervezetünkben, milyen folyamatok játszódnak le, milyen belső ritmus irányítja ezeket. Mi történik éjszaka a testünkben és mi az a cirkadián ritmus? Ezekre keressük a válaszokat.

A belső ritmusunkat irányító rendszert a kutatók cirkadiánnak nevezték el. A kifejezés a latin circulus (kör) és dies (nap) szavakból tevődik össze, s körülbelül egy napot jelent. A cirkadián ritmus nagyjából 24 órás ciklus.

Nézzük mi minden történik velünk, amíg alszunk?

Mérséklődik például a vérnyomásunk, majd miután felébredtünk, kissé megugrik, ezt követően a vérnyomás megint csökken, s délutántól megint emelkedik.

A bélmozgást megfigyelve azt látjuk, hogy a vastagbél este 10 óra után készül a pihenésre, már nem működik aktívan.

A máj ellenben éjszaka aktívan, intenzíven dolgozik, s ilyenkor termelődnek a vörösvérsejtek is.

Testünk hőmérséklete hajnalban a legalacsonyabb, késő délután-kora este pedig magasabb.

Alváskor megkezdődik bizonyos hormonok termelődése. Az alvásra serkentő melatonin hormon hatására elálmosodunk, termelődésének csúcsa hajnalban van, majd mikor kel a nap, a fény hatására a melatonintermelés leáll, helyette megkezdődik a hangulatot befolyásoló szerotonin hormon termelődése, mely a nap közepén éri el a tetőpontját. Ez a hormon befolyásolja többek között a hangulatunkat is.

A növekedési hormon éjszaka termelődik, különösen az éjfél előtti alvás fontos, legfőképp a gyerekek esetében.

Sajnos az éjszakai műszakban dolgozók ritmusa felborul, akik azt gondolják nappal megterhelő dolgozni, még nem próbálták ki az éjszakai műszakot.

Sajnos komoly hatással van az egészségre, ha nem nappal dolgozunk.

Az éjszakai műszaknak is megvannak a maga előnyei, azonban az orvosok nem győznek figyelmeztetni, hogy a váltott műszakban való munkarendnek egészségügyi kockázatai vannak, ugyanis növeli bizonyos betegségek kialakulásának esélyét - ezt több közelmúltbeli kutatás is bizonyítja.

A szervezet számára rendkívül megterhelő az éjszakai munka, ugyanis a cirkardián ritmus megzavarása emésztési zavarokat, ingerlékenységet és koncentrációs problémákat okoz. Sajnos a legtöbben nem jószántukból dolgoznak váltott műszakokban, hanem kényszerűségből. Mit lehet tenni a fentiek megelőzése érdekében?

Tudatosan törekednie kell arra, hogy elegendő időt fordíthasson alvásra, s szükségessé válhat az alvást elősegítő hormon, a melatonin pótlása is.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.

Az olvasás jótékony hatásai, mentalizáció

Kutatások egész sora támasztja alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Köztudottan bölcsebbé válhatunk, okosabbá, empatikusabbá, de fontos megjegyezni, hogy ezek a pozitív hatások akkor figyelhetők meg, ha klasszikusan könyvet tartunk a kezünkben és úgy olvasunk, nem pedig a neten görgetünk, chatet olvasunk, közösségi oldalakat csekkolunk.

Miért fontos a csapatépítés?

A helyi rádióban valamelyik nap a csapat építő tréningek fontossága, haszna volt a téma, így már akkor megfogalmazódott bennem, hogy erről a témáról érdemes írni. Mi a csapatépítés lényege, hogy zajlik, miért van rá szükség és kiknek ajánlott, ezekről szól mai cikkünk.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tavaszi feltöltődés fontossága

Tavasz közeledtével ébredeznünk kellene pont úgy , mint a természetnek, de előfordul, hogy a tavaszi „kikelet” helyett, sokan bágyadtak, aluszékonyak, sőt sokan fejfájásról, szédülésről panaszkodnak.
Mára, már a tudomány is elismeri, „tavaszi fáradtság” létezik.