Menü

Mi történik éjszaka a testünkkel, avagy az éjszakai műszak hátrányai

Ez a kérdés régóta foglalkoztatja a tudósokat, hogy mi történik éjjel a szervezetünkben, milyen folyamatok játszódnak le, milyen belső ritmus irányítja ezeket. Mi történik éjszaka a testünkben és mi az a cirkadián ritmus? Ezekre keressük a válaszokat.

A belső ritmusunkat irányító rendszert a kutatók cirkadiánnak nevezték el. A kifejezés a latin circulus (kör) és dies (nap) szavakból tevődik össze, s körülbelül egy napot jelent. A cirkadián ritmus nagyjából 24 órás ciklus.

Nézzük mi minden történik velünk, amíg alszunk?

Mérséklődik például a vérnyomásunk, majd miután felébredtünk, kissé megugrik, ezt követően a vérnyomás megint csökken, s délutántól megint emelkedik.

A bélmozgást megfigyelve azt látjuk, hogy a vastagbél este 10 óra után készül a pihenésre, már nem működik aktívan.

A máj ellenben éjszaka aktívan, intenzíven dolgozik, s ilyenkor termelődnek a vörösvérsejtek is.

Testünk hőmérséklete hajnalban a legalacsonyabb, késő délután-kora este pedig magasabb.

Alváskor megkezdődik bizonyos hormonok termelődése. Az alvásra serkentő melatonin hormon hatására elálmosodunk, termelődésének csúcsa hajnalban van, majd mikor kel a nap, a fény hatására a melatonintermelés leáll, helyette megkezdődik a hangulatot befolyásoló szerotonin hormon termelődése, mely a nap közepén éri el a tetőpontját. Ez a hormon befolyásolja többek között a hangulatunkat is.

A növekedési hormon éjszaka termelődik, különösen az éjfél előtti alvás fontos, legfőképp a gyerekek esetében.

Sajnos az éjszakai műszakban dolgozók ritmusa felborul, akik azt gondolják nappal megterhelő dolgozni, még nem próbálták ki az éjszakai műszakot.

Sajnos komoly hatással van az egészségre, ha nem nappal dolgozunk.

Az éjszakai műszaknak is megvannak a maga előnyei, azonban az orvosok nem győznek figyelmeztetni, hogy a váltott műszakban való munkarendnek egészségügyi kockázatai vannak, ugyanis növeli bizonyos betegségek kialakulásának esélyét - ezt több közelmúltbeli kutatás is bizonyítja.

A szervezet számára rendkívül megterhelő az éjszakai munka, ugyanis a cirkardián ritmus megzavarása emésztési zavarokat, ingerlékenységet és koncentrációs problémákat okoz. Sajnos a legtöbben nem jószántukból dolgoznak váltott műszakokban, hanem kényszerűségből. Mit lehet tenni a fentiek megelőzése érdekében?

Tudatosan törekednie kell arra, hogy elegendő időt fordíthasson alvásra, s szükségessé válhat az alvást elősegítő hormon, a melatonin pótlása is.

Stressz vezetés közben: így csökkenthetjük a feszültséget

Manapság alig akad olyan ember, aki rövidebb vagy hosszabb ideig ne érezné magát stresszesnek. A stressz a 21. század egyik népbetegsége, amely nemcsak az egészségünkre, hanem az autóvezetésre sincs jó hatással.

Tudatos otthonalakítás: hogyan csináljuk?

Milyen legyen az otthonunk? Mindenki szeretne olyan házban, lakásban élni, ahol otthon érzi magát. Nézzünk meg néhány szempontot, ami segíthet a tudatos otthonalakításban. Fontosak a belsőépítészeti, energetikai, épületgépészeti és lakberendezési szempontok egyaránt.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Leugrunk egy hétre a Balcsira! Ja, nem…

Azt elismerem, hogy lemaradtam vagy tíz évvel a balatoni árak tekintetében. Na jó, annyival talán nem, de tisztán élnek bennem gyerekkorom balatoni kiruccanásai, (vissza is mennék néha abba a jó kis retró korszakba, hangulatba) illetve ifjúkorom nyaralásai a magyar tengernél, s akkor sokkal megfizethetőbb volt.

A sehová sem tartozás nyomasztó érzése

Sokszor kérdezhetjük azt magunktól, hogy mi a célunk ebben a világban? Sokszor csak azt érezzük, hogy sodródunk az árral, egyik dologból kezdünk bele a másikba, mindeközben viszont évek telnek el, mi pedig a saját buborékokban éljük a mindennapjainkat. Közben arról álmodozunk, hogy mit kellett volna másképp csinálni, és feltehetjük magunkat a kérdést, hogy hogyan akarjuk leélni az egész életünket?