Menü

A Ramsay-Hunt szindróma (fülherpesz) tünetei és kezelése

A Ramsay-Hunt szindróma egy olyan betegséget takar, amelynél a fülkagylón, illetve a hallójárat területén herpeszes hólyagok jelennek meg, amit nagyfokú fülfájdalom előz meg, illetve bekövetkezik az azonos oldali arcideg bénulása is.

Kórokozója ugyanaz a (herpeszvírusok közé tartozó) Varicella zoster vírus, amely gyerekkorban bárányhimlőt, felnőtteknél pedig övsömört okoz. Azért alakulhat ki, mert a bárányhimlőből, illetve övsömörből való felépülés után a fertőzést okozó vírus továbbra is a szervezetben marad, az immunrendszer gyengülésekor pedig aktivizálódhat.

Tünetek
• szédülés
• szájszárazság
• halláscsökkenés
• erős fülfájás
• fülzúgás
• szemszárazság
• herpeszes hólyagok
• kipirosodott fül
• féloldali arcidegbénulás
• ízérzészavar

A Ramsay-Hunt szindróma előfordulása
A betegség főleg idősebbeket érint, jellemzően csak 60 éves kor fölött jelentkezik. Nem túl gyakran alakul ki, a fül-orr-gégészek viszonylag ritkán találkoznak vele.

A Ramsay-Hunt szindróma okai
Ugyanaz a herpes zoster vírus (a Varicella zooster) okozza, amelyik az övsömört. Tehát a szindróma tulajdonképpen az övsömör olyan nevesített formája, amely az arcmozgató ideget (nervus facialis) érinti.

A fülherpesz konkrét kiváltó oka, hogy a vírus az arcmozgató ideg érző magjában tárolódik inaktivált állapotban. Alvó formában tehát jelen van a szervezetben az érző ideggyökökben, amelyekben ki is mutatható. Viszont csak akkor aktiválódik, ha az immunrendszer legyengül. A típusos tünetek ilyen esetekben jelennek meg. Nem arról van szó tehát, hogy a Ramsay-Hunt szindrómát friss fertőződés okozza.
Az immunrendszer több ok miatt is legyengülhet annyira, hogy a Ramsay-Hunt szindrómát okozó vírus aktiválódjon az arcmozgató ideg magjában. Megtörténhet az idős életkor miatt, de állhat a hátterében valamilyen immunrendszert érintő betegség vagy egyéb társbetegség, például valamilyen tumor is.

A Ramsay-Hunt szindróma kezelése
A Ramsay-Hunt szindrómát fül-orr-gégészek és ideggyógyászok is kezelhetik, a betegség a két szakorvosi terület határmezsgyéjén mozog. Mivel vírusos betegségről van szó, kezelésében az antivirális szerek kapnak kulcsszerepet, de mellettük szteroidokat és fájdalomcsillapítókat is alkalmaznak. Emellett szoktak adni B-vitaminokat is. Ha nagyon csúnya herpeszes hólyagok alakulnak ki, akkor szükséges a bőr lokális kezelése, szemszárazság esetén pedig a szem nedvesítése is.

A Ramsay-Hunt szindróma kórlefolyása, gyógyulási esélyei
A betegek az esetek kétharmadában akár teljesen meg is gyógyulhatnak, maradandó panaszok nélkül felépülhetnek. Előfordul azonban az is, hogy az érintetteknél a megfelelő kezelés ellenére sem lesz újra tökéletes az arcideg működése, így fellépnek maradványtünetek.

Ezek perifériás idegproblémák, amelyekre példa lehet, hogy a szemhéj összezárása vagy a homlok ráncolása nem lesz tökéletes, illetve csökkenhet a szájmozgatás képessége is.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Láthatatlannak lenni - A magányosság egy formája

„Láthatatlannak érzem magam”. Mindig is az voltam: kamaszkoromban a barátaim mellett, az osztályban, a párkapcsolatomban, az egyetemi évek alatt, a szüleim még ma sem értenek meg, talán sosem láttak igazán. Mindenkinek jut egy ilyen burok, ami megvéd a láthatóságtól, ilyenkor pedig csak a közeli ismerősök hangja marad meg. Azonban mit lehet tenni az észrevétlenség ellen, hogyan kapcsolódik ez az emberi közönyhöz?

Cotard-szindróma, amikor azt hiszed, hogy meghaltál

Sajnos nagyon sok pszichiátriai betegséget ismerhetünk, és ezeket csak erősíti a jelenlegi felgyorsult világi élet. Van egy, ami az egyik legritkább betegség, amelyben a beteg azt hiszi, hogy halottak és körülöttük lévő világ nem is létezik.

Vásárlásmánia

Bár a vásárlásmánia az egészségünkre nézve nem olyan káros szenvedély, mint például az alkohol- vagy drogfüggőség, mégis a szociális életünket nagyban károsíthatja, ezért fontos figyelni már a kezdő intő jelekre is.

Tényleg létezik a középső gyerek szindróma?

Okos elsőszülött vagy elhanyagolt középső esetleg traumatizált legkisebb gyerek? Mit mutatnak a statisztikák a születési sorrendről és a gyermek tulajdonságairól, habitusáról.