Menü

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Az „akaraterő” vegyülete az agyban
Tudjuk, hogy – mint neurotranszmitter – az agyban is termelődik, és a cselekedetre ösztönző (acetilkolin részvételével zajló) folyamatokban a szabályozó szerepét tölti be, illetve a függőségeink legyőzésének egyik kulcsszereplője az agyunkban (az erős érzelmi vagy addiktív befolyásoló hatással szembeni ellenállást támogató vegyület).

Milyen hatása lehet a GABA bevitelének élelmiszerek révén?

A GABA tehát képes szabályozni a Langerhans-sejtek funkcióit, a cukoregyensúly fenntartását és az autoimmunitást. Fontos megjegyezni, hogy a GABA szájon keresztül történő alkalmazása – a táplálékon keresztül – hat a béta-sejtekre. Bevitele biztonságos az emberre, mivel a periférikus GABA-receptorokon keresztül fejti ki hatását. Nem befolyásolja a központi idegrendszer funkcióit, mivel a vér-agy gátat - jelenlegi tudásunk alapján - nem tudja átlépni. A megfigyelések szerint a szervezet kiegyensúlyozó hatása révén azonban a GABA bevitele a perifériás rendszereken keresztül is segítheti a nyugodtságot és a jó alvást.

A legfontosabb kérdés: GABA-források
A GABA többféle csírában is képződik, a GAD (glutaminsav dehidrogenáz) enzim hatására, így a barnarizs-, szója-, búza- és babcsírákban is termelődik. A legalkalmasabb erre a célra a barnarizs-csíra, mivel ebben a legaktívabb az enzim, illetve a tanulmányokban is a barnarizs-csírával kapcsolatos kutatások dominálnak, a vérnyomás-, és vércukorszint-szabályozó folyamatok tekintetében.

Szupermolekula, de nem csodaszer

A rendelkezésünkre álló hazai tapasztalatok alátámasztják a GABA tartalmú élelmiszerek egyensúlyt létrehozó hatását, vélhetően a korábban említett mechanizmusok szerint. Természetesen még további megfigyelések és kutatási eredmények szükségesek a pontos összefüggések feltárásához, de a jelenlegi eredmények a GABA különleges tulajdonságaira, egyedi hatásmechanizmusaira hívják fel a figyelmet. Ma már tudható, hogy támogatja a kiegyensúlyozott működést, valamint pozitív hatással van a vércukorszint- és inzulin-mechanizmusokra. Több helyen hasznosítják ma már a súlycsökkentő diétákban is e vegyületet külföldön, illetve hazánkban is elindult a forgalomba hozatala, természetes csírák révén.

A GABA nyilván nem csodaszer, de talán az egyik olyan „szupermolekula” lehet a jövőben, amely révén sikeresen küzdhetünk a civilizációs ártalmakkal (elhízás, cukorbetegség, stresszel összefüggő kórképek, stb) szemben.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.