Menü

Miből tudom, hogy itt a pubertás?

Napjainkban általában valamikor 9 és 13 éves kor között kezdődik el a pubertásnak nevezett időszak. Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, kezdődhet ennél korábban, de jóval később is.

Az ösztrogénnek köszönhetően például a lányok mellei növekedni kezdenek. Gyors növekedés figyelhető meg, és jelentkezik az első menstruáció. Olyan helyeken is szőrszálak jelennek meg, ahol eddig nem voltak jelen: a karokon, a lábakon és az intim területeken. Ez kezdetben puha és selymes, csak később válik sötétebbé és erősebbé.

Azt sajnos nem lehet megmondani, ki mennyit nő még ilyenkor, ezért is hívják ezt az időszakot növekedési ugrásnak. A lányok legtöbbször 18 éves korukra érik el végleges testmagasságukat, míg a fiúknál ez jóval később, valamikor a 20-as éveikben jön el.

Tiniként és szülőként sem könnyű eldönteni, mikor van itt az ideje az első melltartó beszerzésének. Egyesek izgatottak, mások szégyenlősek lesznek, ha a téma szóba kerül. Az elején az sem baj, ha a mellek között nagyobb a méretkülönbség. Ez idővel kiigazodik (bár bizonyos fokú különbség mindig megfigyelhető lesz). A mellbimbó és annak udvara is változik, színe sötétedik, mérete nő.

Pattanásosnak lenni is normális, a gyerekek 85-90%-a átmegy ezen. Sokaknak ez az első jel, amiből észreveszik, hogy a pubertásba léptek. Ezek a bosszantó piros pöttyök viszont nemcsak az arcon, hanem a mellkason, a dekoltázson és a háton is megjelenhetnek. A faggyúmirigyek rendkívüli aktivitása okozza a pattanásokat. Fontos, hogy mindig gondoskodjunk a bőr tisztántartásáról. Ha a helyzet elharapódzik, érdemes orvoshoz fordulni.

A verejtékmirigyek aktivitása is növekszik, ami fokozott izzadással jár. Ezen kívül az izzadság szaga is megváltozik, kellemetlenebbé válik. Ez azonban mind csak időszakos, a pubertás befejeztével mérséklődik.

A pubertás kezdetén a lányok hüvelyi váladékozást is tapasztalhatnak. Ez lehet sárgás vagy fehéres. Szerepe, hogy a hüvelyt tisztán, illetve nedvesen tartsa, és egészen addig normális, amíg nem okoz diszkomfort érzést, kellemetlen szagot vagy viszketést.

Lányoknál gyakran megfigyelhető, hogy a has körül mintha több zsír jelenne meg, ez viszont idővel eloszlik a test többi részén, nőiesebbé téve bizonyos testrészeket (csípő, fenék, combok).

A lehelet szaga is kellemetlenné válhat, ezért ebben az időszakban kifejezetten fontos a szájhigiénia, a fogak megfelelő ápolása.

Ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy segítsünk gyermekeinknek megőrizni vagy kialakítani az egészséges testképüket. Sokan a közösségi média agyonretusált szereplőire és az influenszerekre akarnak hasonlítani, ami rendkívüli mentális nyomást helyezhet egy fejlődő szervezetre.

A pubertás számos kérdést vethet fel a szülőkben és a tinikben egyaránt, ezért ne felejtsünk el beszélgetni ezekről, és ha valamit nem tudunk együtt sem megoldani, ne szégyelljünk segítséget kérni!

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.