Menü

Miből tudom, hogy itt a pubertás?

Napjainkban általában valamikor 9 és 13 éves kor között kezdődik el a pubertásnak nevezett időszak. Természetesen ezek a számok nincsenek kőbe vésve, kezdődhet ennél korábban, de jóval később is.

Az ösztrogénnek köszönhetően például a lányok mellei növekedni kezdenek. Gyors növekedés figyelhető meg, és jelentkezik az első menstruáció. Olyan helyeken is szőrszálak jelennek meg, ahol eddig nem voltak jelen: a karokon, a lábakon és az intim területeken. Ez kezdetben puha és selymes, csak később válik sötétebbé és erősebbé.

Azt sajnos nem lehet megmondani, ki mennyit nő még ilyenkor, ezért is hívják ezt az időszakot növekedési ugrásnak. A lányok legtöbbször 18 éves korukra érik el végleges testmagasságukat, míg a fiúknál ez jóval később, valamikor a 20-as éveikben jön el.

Tiniként és szülőként sem könnyű eldönteni, mikor van itt az ideje az első melltartó beszerzésének. Egyesek izgatottak, mások szégyenlősek lesznek, ha a téma szóba kerül. Az elején az sem baj, ha a mellek között nagyobb a méretkülönbség. Ez idővel kiigazodik (bár bizonyos fokú különbség mindig megfigyelhető lesz). A mellbimbó és annak udvara is változik, színe sötétedik, mérete nő.

Pattanásosnak lenni is normális, a gyerekek 85-90%-a átmegy ezen. Sokaknak ez az első jel, amiből észreveszik, hogy a pubertásba léptek. Ezek a bosszantó piros pöttyök viszont nemcsak az arcon, hanem a mellkason, a dekoltázson és a háton is megjelenhetnek. A faggyúmirigyek rendkívüli aktivitása okozza a pattanásokat. Fontos, hogy mindig gondoskodjunk a bőr tisztántartásáról. Ha a helyzet elharapódzik, érdemes orvoshoz fordulni.

A verejtékmirigyek aktivitása is növekszik, ami fokozott izzadással jár. Ezen kívül az izzadság szaga is megváltozik, kellemetlenebbé válik. Ez azonban mind csak időszakos, a pubertás befejeztével mérséklődik.

A pubertás kezdetén a lányok hüvelyi váladékozást is tapasztalhatnak. Ez lehet sárgás vagy fehéres. Szerepe, hogy a hüvelyt tisztán, illetve nedvesen tartsa, és egészen addig normális, amíg nem okoz diszkomfort érzést, kellemetlen szagot vagy viszketést.

Lányoknál gyakran megfigyelhető, hogy a has körül mintha több zsír jelenne meg, ez viszont idővel eloszlik a test többi részén, nőiesebbé téve bizonyos testrészeket (csípő, fenék, combok).

A lehelet szaga is kellemetlenné válhat, ezért ebben az időszakban kifejezetten fontos a szájhigiénia, a fogak megfelelő ápolása.

Ebben az időszakban rendkívül fontos, hogy segítsünk gyermekeinknek megőrizni vagy kialakítani az egészséges testképüket. Sokan a közösségi média agyonretusált szereplőire és az influenszerekre akarnak hasonlítani, ami rendkívüli mentális nyomást helyezhet egy fejlődő szervezetre.

A pubertás számos kérdést vethet fel a szülőkben és a tinikben egyaránt, ezért ne felejtsünk el beszélgetni ezekről, és ha valamit nem tudunk együtt sem megoldani, ne szégyelljünk segítséget kérni!

Mikortól adjunk a gyerekeknek zsebpénzt?

Ez egy örök dilemma. Valójában újkeletű dolog, hiszen az elmúlt évtizedekben ez talán nem is volt szokás, nem volt divat a zsebpénz. A mai világban már egész más a helyzet, a gyerekek korán megismerkednek a pénzzel, a szülők pedig tanácstalanok, hogy adjanak-e vagy sem. Vajon mi a helyes hozzáállás? Mikor teszünk jót?

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.

Finommotorika és fejlesztése

A finommotorika a mai szülői társadalomban egy teljesen közismert elnevezés, mely az ujjak és a kézügyességét illetve a szem, arc és száj izmainak koordinál mozgását jelenti. A finommotorikus készségek szükségesek a mindennapi életünkhöz, ezek nélkül nem tudnánk ceruzát fogni, ételt megrágni, vagy normálisan beszélni.

Két kéz három gyerekre

Esküszöm, hogy nekiálltam. Megvolt a téma, az „ihlet” a laptop, az időm. Cikkírás három gyerek mellett. Én mindent megtettem. Élet három gyerekkel.

A kiszáradás figyelmeztető tünetei

Az elhúzódó hasmenés vagy hányás esetén a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit képes felvenni, ami kiszáradáshoz vezethet, ami akkor jelentkezik, mikor a szervezet nem rendelkezik a működéséhez megfelelő mennyiségű folyadékkal.