Menü

Ételadalék allergia

Volt idő, amikor a csapból is az E-számok és azok egészségkárosító hatása folyt, azonban ez valahogy napjainkra elcsendesedett. Azonban nem szabad megfeledkeznünk róla, hiszen szinte minden élelmiszeripari termék tartalmaz valamilyen adalékanyagot, amitől tartósabb, ízletesebb vagy épp gusztusosabb lesz az adott termék. Ezeket az adalékanyagokat jelölik az Európai Unióban E számokkal.

Persze vannak köztük teljesen hétköznapi adalékanyagok, mint például a C-vitamin, színezékek vagy más vitaminok, de legtöbbjük nem ilyen ártalmatlan. Akadnak köztük például antibiotikumok, ásványi savak és lúgok, szulfitok, benzoátok, szintetikus mázak és habosító anyagok is.

Egyre több embert érint az ételadalék allergia, mégis kevesen vannak vele tisztában, hogy valójában ez áll a problémáik mögött. A leggyakrabban bőrkiütések, gyomorégés, fejfájás és émelygés jelzi az allergiát, ám sokkal nehezebben diagnosztizálható, mint például a laktóz- vagy a gluténérzékenység.

Az ételadalék allergiát epicután teszttel, vagyis bőrre helyezett allergénnel történik, azonban az ilyen allergiát kiváltó allergének nem a szokásos IgE ellenanyagokat aktiválják, hanem a limfocitákat. A vizsgálat maga két leolvasásból áll, egy 20 és egy 40 percesből, ezen felül pedig a szakorvos dönthet arról, hogy 48 és 72 óra múlva újra szükséges-e a vizsgálat megismétlése. Az allergia tesztet magánlaborokban is elvégzik, de mindenképp érdemes konzultálni előtte a szakorvossal.

Az Unióban engedélyezett anyagok, amik az E-számok listáján szerepelnek, elvileg nem veszélyeztetik közvetlenül az egészségünket, hiszen minden termékben csak a megengedett mennyiség van jelen. Azonban, ha egy nap több ilyen terméket is fogyasztunk, könnyen túlléphetjük az ajánlott napi bevitelt ezekből az anyagokból, így pedig hosszú távon könnyen kialakulhat az allergia.

Az adalékanyagok által kiváltott allergia tünetei főként a bőrön jelentkeznek, egészen a kisebb, piros foltoktól kezdve a pattanásokon át a súlyosabb kiütésig szinte minden formában előfordulhatnak. Súlyos esetben akár csalánkiütés vagy ekcéma is jelentkezhet, valamint a gyomrot érintő tünetek is előfordulnak. Puffadás, gyomorsavtúltengés, gyomorfájdalom és hányinger is gyakori, valamint visszatérő izomfájdalom és fejfájás sem ritka.

Persze az adalékanyagok közül sem mind vált ki allergiát, de néhány anyag kifejezetten gyakran tehető felelőssé a tünetekért. Az egyik a nátrium-glutamát, amit ízfokozóként ismerhetünk, valamint a szulfitok. Természetesen az allergia vizsgálat és a szakorvos véleménye jelenti a végső diagnózist, azonban, ha adalékanyag allergiára gyanakodunk, érdemes lehet részletes naplót vezetni az elfogyasztott élelmiszerekről, így az orvosunk dolgát is megkönnyítjük.

A rendszeres méregtelenítés és a friss, bio gazdaságból való és háztáji élelmiszerek fogyasztása nagyban hozzájárulhat, hogy szervezetünk ne telítődjön az élelmiszeripar mesterséges anyagaival.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?