Menü

Mit csinálj az üres befőttes üvegekkel?

Nem tudom feltűnt-e már, hogy mennyi üveghulladékot termelünk. Igen igen, tudom, hogy rengeteg műanyag is termelődik, és hogy az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható, és a környezetre a legkisebb káros hatással bíró anyag, mégis miért dobnánk vissza a rendszerbe, ha otthon is számtalan módon vehetjük hasznát? Ebben a cikkben néhány ilyen ötletet osztok meg.

Az első „probléma” vagy nevezzük, aminek akarjuk, az üvegeken lévő címkék. Házi újrahasznosításnál jó, ha nincsenek az üvegen, mert ezek nélkül az üvegek sokkal dekoratívabb és ízlésesebb eszközökké válhatnak. Ezek egyszerű eltávolításáról majd egy következő cikkben lesz szó.

Rendszerezés a spájzban befőttesüvegek segítségével

Nincs is jobb, mint egy spájz, ahol minden rendben van, molyoktól és szennyeződéstől védett és rendezett. Az időközben otthon felhalmozódott üvegek ily módon való újrahasznosítása duplán jó érzéssel tölthet el bennünket: újból felhasználtuk a mások által szemétnek titulált üvegeket, és a kamránk is rendben van. Készíthetünk szép feliratokat is. Elrakhatjuk így a fűszereket, a tésztákat, a különféle magokat, gabonafeléket.

Pohárként való újrahasznosítás

Mi sem mutat jobban egy kiürült, de csinos lekváros üvegben, mint egy nyári gyümölcsös limonádé. Ez az ötlet már annyira elterjedt, hogy sok vendéglátó ipari egység is alkalmazza. Miért ne tehetnénk meg otthon is? Egy bambusz vagy üveg szívószállal igazán elegáns italt varázsolhatunk az üvegünk segítségével. De jó szolgálatot tehet a reggeli maradék kávé eltevésében is, amiből a forró napokon később jegeskávét készíthetünk.

Maradék tárolása

Szószok, saláták, levesek tárolására tökéletes nemcsak a kamrában, de a hűtőben is, így egy időre megfeledkezhetünk a műanyag dobozokról, a folpackról és az alufóliáról.

Váza vagy cserép

A különböző méretű megüresedett üvegeket használhatjuk vázaként is, de akár szukkulens növényeket is ültethetünk bele. Üvegfestékkel dekorálhatjuk, de önmagában is a ház díszeként szolgálhat.

Gyertyatartó és mécsestartó

Ha amúgy is szoktunk gyertyát önteni, legközelebb öntsük egy üres üvegbe. Aztán ha elhasználtuk, kezdhetjük a folyamatot elölről! A legegyszerűbb viszont, ha beleteszünk egy mécsest, és ott gyújtjuk meg.

Irodaszerek tárolása

A kisebb méretű üvegek remek szolgálatot tehetnek, ha kapcsok és egyéb apró irodaszerek tárolására kerül a sor, a nagyobb, széles szájúakban pedig tarthatunk ceruzákat, tollakat, ollót stb.

Fürdőszobai és/vagy tárolás

Remekül alkalmazható akár konyhai, akár fürdőszobai tárolásra is. A fürdőszobában beletehetjük a fogkeféinket, a fogkrémet, a szemceruzáinkat és a különféle szépítkezéshez használt eszközeinket. A konyhában személy szerint a mosogató mellett egy széles szájú befőttes üvegbe állítom bele az edénymosó kefét, az üvegmosó kefét, a fémdörzsit.

Növények gyökereztetése

Tejfölös dobozok vagy az ivópoharaink helyett használhatjuk a befőttes/lekváros üvegeket is a növényeink gyökereztetésére.

Ajándékdoboz

Ha apró ajándékot vagy kedvességet adunk valakinek, ami belefér egy újrahasznosítható üvegbe, nyugodtan tegyük bele, és a nyakát kössük át egy szép szalaggal. Ilyen apró ajándékok lehetnek szappanok, aprósütemény vagy lekvár.

Mint már a bevezetésben is írtam, az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható anyag, ezért ne érezzük magunkat rosszul, ha néha megválunk pár darabtól, de mindenképpen érdemes azonnal, a saját otthonunkban annyit újrahasználni, amennyit csak tudunk.

Bécs kihagyhatatlan látnivalói és nevezetességei

A szomszédos Ausztriában lévő Bécs barátságos, élhető város, tele történelmi látnivalókkal, amelyek Magyarország történelmében is fontos szerepet játszottak, köztük a Belvedere, Schönbrunn vagy éppen a Szent István Székesegyház. Magyarként ráadásul, ha az ország északnyugati részén élünk, akkor egész könnyedén elérhetjük Bécset. Az alábbi cikkben Ausztria fővárosának legfőbb látnivalóiról, nevezetességeiről írok. Valamint arra is választ kaphatunk, hogy egy-egy nevezetességet kinek ajánlom leginkább.

Út a papírmentes konyha felé

A gyerekvállalás időszaka talán sok újdonsült édesanyának válik egy olyan periódussá az életében, amikor a kevés szabadidejében inkább befelé fordul, vagy a környezete csinosításán kezd dolgozni. Hiszen úgy a legkényelmesebb egy kisbabával otthon, ha jól érezzük magunkat az otthonunkban. Mi sem lehetne jobb első lépés, mint egy papírmentes konyha. De hogyan lássunk neki?

A baráti kerti parti és annak szabályai

A nyár utolsó hónapját nyomjuk, nem mindenki jut el nyaralni, így maradnak a baráti összejövetelek, kerti partik, de érdemes pár dologra odafigyelni, ha bulit szervezünk.

Mik a teendők kullancscsípés esetén?

A kullancsszezon minden év egyik kellemetlen, senki számára sem vágyott időszaka, amely jellemzően a tavaszi időjárás közepétől egészen ősz végéig tart, ez az időszak pedig a klímaváltozásnak köszönhetően egyre hosszabb. Az atkafélék rendjébe tartozó kullancsok számos betegséget terjeszthetnek, ezek közül a legismertebb és legveszélyesebb a Lyme-kór, amelyről ebben az írásban írok részletesebben, valamint írok annak megelőzéséről, felismeréséről, tüneteiről és a kullancseltávolítás helyes technikájáról is

Közeledik a parlagfű szezon

Sajnos azért fontos erről írni, mert aki még sosem volt allergiás a parlagfűre, az sem lehet bizonyos abban, hogy nem válik ráérzékennyé. Mutatjuk milyen tünetekkel kezdődik a parlagfűallergia.