Menü

Mit csinálj az üres befőttes üvegekkel?

Nem tudom feltűnt-e már, hogy mennyi üveghulladékot termelünk. Igen igen, tudom, hogy rengeteg műanyag is termelődik, és hogy az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható, és a környezetre a legkisebb káros hatással bíró anyag, mégis miért dobnánk vissza a rendszerbe, ha otthon is számtalan módon vehetjük hasznát? Ebben a cikkben néhány ilyen ötletet osztok meg.

Az első „probléma” vagy nevezzük, aminek akarjuk, az üvegeken lévő címkék. Házi újrahasznosításnál jó, ha nincsenek az üvegen, mert ezek nélkül az üvegek sokkal dekoratívabb és ízlésesebb eszközökké válhatnak. Ezek egyszerű eltávolításáról majd egy következő cikkben lesz szó.

Rendszerezés a spájzban befőttesüvegek segítségével

Nincs is jobb, mint egy spájz, ahol minden rendben van, molyoktól és szennyeződéstől védett és rendezett. Az időközben otthon felhalmozódott üvegek ily módon való újrahasznosítása duplán jó érzéssel tölthet el bennünket: újból felhasználtuk a mások által szemétnek titulált üvegeket, és a kamránk is rendben van. Készíthetünk szép feliratokat is. Elrakhatjuk így a fűszereket, a tésztákat, a különféle magokat, gabonafeléket.

Pohárként való újrahasznosítás

Mi sem mutat jobban egy kiürült, de csinos lekváros üvegben, mint egy nyári gyümölcsös limonádé. Ez az ötlet már annyira elterjedt, hogy sok vendéglátó ipari egység is alkalmazza. Miért ne tehetnénk meg otthon is? Egy bambusz vagy üveg szívószállal igazán elegáns italt varázsolhatunk az üvegünk segítségével. De jó szolgálatot tehet a reggeli maradék kávé eltevésében is, amiből a forró napokon később jegeskávét készíthetünk.

Maradék tárolása

Szószok, saláták, levesek tárolására tökéletes nemcsak a kamrában, de a hűtőben is, így egy időre megfeledkezhetünk a műanyag dobozokról, a folpackról és az alufóliáról.

Váza vagy cserép

A különböző méretű megüresedett üvegeket használhatjuk vázaként is, de akár szukkulens növényeket is ültethetünk bele. Üvegfestékkel dekorálhatjuk, de önmagában is a ház díszeként szolgálhat.

Gyertyatartó és mécsestartó

Ha amúgy is szoktunk gyertyát önteni, legközelebb öntsük egy üres üvegbe. Aztán ha elhasználtuk, kezdhetjük a folyamatot elölről! A legegyszerűbb viszont, ha beleteszünk egy mécsest, és ott gyújtjuk meg.

Irodaszerek tárolása

A kisebb méretű üvegek remek szolgálatot tehetnek, ha kapcsok és egyéb apró irodaszerek tárolására kerül a sor, a nagyobb, széles szájúakban pedig tarthatunk ceruzákat, tollakat, ollót stb.

Fürdőszobai és/vagy tárolás

Remekül alkalmazható akár konyhai, akár fürdőszobai tárolásra is. A fürdőszobában beletehetjük a fogkeféinket, a fogkrémet, a szemceruzáinkat és a különféle szépítkezéshez használt eszközeinket. A konyhában személy szerint a mosogató mellett egy széles szájú befőttes üvegbe állítom bele az edénymosó kefét, az üvegmosó kefét, a fémdörzsit.

Növények gyökereztetése

Tejfölös dobozok vagy az ivópoharaink helyett használhatjuk a befőttes/lekváros üvegeket is a növényeink gyökereztetésére.

Ajándékdoboz

Ha apró ajándékot vagy kedvességet adunk valakinek, ami belefér egy újrahasznosítható üvegbe, nyugodtan tegyük bele, és a nyakát kössük át egy szép szalaggal. Ilyen apró ajándékok lehetnek szappanok, aprósütemény vagy lekvár.

Mint már a bevezetésben is írtam, az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható anyag, ezért ne érezzük magunkat rosszul, ha néha megválunk pár darabtól, de mindenképpen érdemes azonnal, a saját otthonunkban annyit újrahasználni, amennyit csak tudunk.

Milyen betegségeket szedhetünk össze házi kedvenceinktől?

Több kutatás is bizonyítja és természetesen ezzel egyet is értek, hogy a háziállatok tartása jót tesz az egészségnek, az életmódunknak. Ha azonban nem figyelünk a higiéniára, akkor sajnos betegségeket is elkaphatunk a kis kedvenceinktől.

A Down-szindróma világnapja – avagy húzz felemás zoknit!

A Down-szindróma világnapját március 21-én tartják, az első világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.