Menü

Mit csinálj az üres befőttes üvegekkel?

Nem tudom feltűnt-e már, hogy mennyi üveghulladékot termelünk. Igen igen, tudom, hogy rengeteg műanyag is termelődik, és hogy az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható, és a környezetre a legkisebb káros hatással bíró anyag, mégis miért dobnánk vissza a rendszerbe, ha otthon is számtalan módon vehetjük hasznát? Ebben a cikkben néhány ilyen ötletet osztok meg.

Az első „probléma” vagy nevezzük, aminek akarjuk, az üvegeken lévő címkék. Házi újrahasznosításnál jó, ha nincsenek az üvegen, mert ezek nélkül az üvegek sokkal dekoratívabb és ízlésesebb eszközökké válhatnak. Ezek egyszerű eltávolításáról majd egy következő cikkben lesz szó.

Rendszerezés a spájzban befőttesüvegek segítségével

Nincs is jobb, mint egy spájz, ahol minden rendben van, molyoktól és szennyeződéstől védett és rendezett. Az időközben otthon felhalmozódott üvegek ily módon való újrahasznosítása duplán jó érzéssel tölthet el bennünket: újból felhasználtuk a mások által szemétnek titulált üvegeket, és a kamránk is rendben van. Készíthetünk szép feliratokat is. Elrakhatjuk így a fűszereket, a tésztákat, a különféle magokat, gabonafeléket.

Pohárként való újrahasznosítás

Mi sem mutat jobban egy kiürült, de csinos lekváros üvegben, mint egy nyári gyümölcsös limonádé. Ez az ötlet már annyira elterjedt, hogy sok vendéglátó ipari egység is alkalmazza. Miért ne tehetnénk meg otthon is? Egy bambusz vagy üveg szívószállal igazán elegáns italt varázsolhatunk az üvegünk segítségével. De jó szolgálatot tehet a reggeli maradék kávé eltevésében is, amiből a forró napokon később jegeskávét készíthetünk.

Maradék tárolása

Szószok, saláták, levesek tárolására tökéletes nemcsak a kamrában, de a hűtőben is, így egy időre megfeledkezhetünk a műanyag dobozokról, a folpackról és az alufóliáról.

Váza vagy cserép

A különböző méretű megüresedett üvegeket használhatjuk vázaként is, de akár szukkulens növényeket is ültethetünk bele. Üvegfestékkel dekorálhatjuk, de önmagában is a ház díszeként szolgálhat.

Gyertyatartó és mécsestartó

Ha amúgy is szoktunk gyertyát önteni, legközelebb öntsük egy üres üvegbe. Aztán ha elhasználtuk, kezdhetjük a folyamatot elölről! A legegyszerűbb viszont, ha beleteszünk egy mécsest, és ott gyújtjuk meg.

Irodaszerek tárolása

A kisebb méretű üvegek remek szolgálatot tehetnek, ha kapcsok és egyéb apró irodaszerek tárolására kerül a sor, a nagyobb, széles szájúakban pedig tarthatunk ceruzákat, tollakat, ollót stb.

Fürdőszobai és/vagy tárolás

Remekül alkalmazható akár konyhai, akár fürdőszobai tárolásra is. A fürdőszobában beletehetjük a fogkeféinket, a fogkrémet, a szemceruzáinkat és a különféle szépítkezéshez használt eszközeinket. A konyhában személy szerint a mosogató mellett egy széles szájú befőttes üvegbe állítom bele az edénymosó kefét, az üvegmosó kefét, a fémdörzsit.

Növények gyökereztetése

Tejfölös dobozok vagy az ivópoharaink helyett használhatjuk a befőttes/lekváros üvegeket is a növényeink gyökereztetésére.

Ajándékdoboz

Ha apró ajándékot vagy kedvességet adunk valakinek, ami belefér egy újrahasznosítható üvegbe, nyugodtan tegyük bele, és a nyakát kössük át egy szép szalaggal. Ilyen apró ajándékok lehetnek szappanok, aprósütemény vagy lekvár.

Mint már a bevezetésben is írtam, az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható anyag, ezért ne érezzük magunkat rosszul, ha néha megválunk pár darabtól, de mindenképpen érdemes azonnal, a saját otthonunkban annyit újrahasználni, amennyit csak tudunk.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.