Menü

Az irritábilis bél szindróma jelei

Jelenleg a világon minden ötödik felnőttet érint az irritábilis bél szindróma. Na de ha ennyire gyakori jelenség ez a betegség, miért nem tudunk róla többen? Erre az egyik válasz az, hogy nagyon könnyű összekeverni más hasonló, emésztőrendszert érintő betegségekkel. A másik válasz az, hogy sokan sajnos nem is tudják, hogy ez a betegség okozza a kellemetlen tüneteiket. Sokan nem is tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget egészen addig, míg a tünetek egyre súlyosabbá nem válnak.

Az irritábilis bél szindróma leggyakoribb tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, hasi görcs, hasmenés, székrekedés, puffadás, bélgázképződés és nyálkás széklet. Nem meglepő tehát, hogy sokan nem is sejtik, valójában ez a betegség áll a tünetek hátterében. Hiszen, ha nem túl erősek a tünetek és nem jelentkeznek túl gyakran, hajlamosak vagyunk legyinteni rá, hiszen biztosan csak megülte a gyomrunkat valami, rosszat ettünk, stresszes az életünk vagy keveset mozgunk. Sokan, ha észre is veszik a tüneteket, allergiára vagy ételintoleranciára gondolnak, hiszen nagyon hasonló tüneteket produkál ez a két betegség is, azonban, ha nem egy konkrét típusú élelmiszerhez köthetők a tünetek, érdemes elgondolkoznunk, talán irritábilis bél szindróma okozza-e nálunk is a panaszokat.

Persze az sem kizárt, hogy a tünetek több betegség együttes fennállását jelzik, de ezt mindenképpen háziorvos és szakorvos bevonásával kell kivizsgálni, semmi esetre se végezzünk öndiagnosztikát.

Az irritábilis bél szindróma kialakulásában hatalmas szerepet játszik a stressz, ami nem meglepő, hiszen az idegesség és stressz általában a gyomor- és bélrendszert gyengíti meg. Természetesen szerepet játszhat még benne a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is, éppen ezért érdemes ezekre már fiatalon is nagy hangsúlyt fektetni.

A szakirodalom szerint a kiváltó okok közt szerepelhet idegrendszeri probléma, bélgyulladás, fertőzés vagy valamilyen bélflóraváltozás is, de az átlagosnál erősebb bélizomgörcsök hatására is kialakulhat a betegség. Az életkor előrehaladtával nő a kockázat is, valamint nők körében gyakrabban fordul elő ez a betegség. Kutatók kimutatták, hogy pszichológiai tényezőkkel is összefügg az IBS kialakulása, így a meditáció és a terápiák is hasznosak lehetnek, ha érintettek vagyunk vagy több kockázati tényező is fennáll.

Kezelése enyhébb tünetek esetén viszonylag egyszerű: stresszcsökkentés és megfelelő diéta. A diéta nagyrészt rostban gazdag ételekből áll, bőséges vitamin és ásványi anyag kiegészítéssel. Gyakran ajánlják, hogy érdemes többször keveset enni, valamint fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Igyekezzünk kerülni a szénsavas, alkoholos vagy koffeines italok.

Súlyosabb tünetek esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki, ha szükséges, fájdalomcsillapítót, hashajtót, hasfogót vagy akár antidepresszánsokat is felírhat a kezelés keretein belül. Alternatív kezelési módszerek is léteznek, ilyen például az akupunktúra, hipnózis, vagy épp a mindfulness technika rendszeres gyakorlása.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.