Menü

Az irritábilis bél szindróma jelei

Jelenleg a világon minden ötödik felnőttet érint az irritábilis bél szindróma. Na de ha ennyire gyakori jelenség ez a betegség, miért nem tudunk róla többen? Erre az egyik válasz az, hogy nagyon könnyű összekeverni más hasonló, emésztőrendszert érintő betegségekkel. A másik válasz az, hogy sokan sajnos nem is tudják, hogy ez a betegség okozza a kellemetlen tüneteiket. Sokan nem is tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget egészen addig, míg a tünetek egyre súlyosabbá nem válnak.

Az irritábilis bél szindróma leggyakoribb tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, hasi görcs, hasmenés, székrekedés, puffadás, bélgázképződés és nyálkás széklet. Nem meglepő tehát, hogy sokan nem is sejtik, valójában ez a betegség áll a tünetek hátterében. Hiszen, ha nem túl erősek a tünetek és nem jelentkeznek túl gyakran, hajlamosak vagyunk legyinteni rá, hiszen biztosan csak megülte a gyomrunkat valami, rosszat ettünk, stresszes az életünk vagy keveset mozgunk. Sokan, ha észre is veszik a tüneteket, allergiára vagy ételintoleranciára gondolnak, hiszen nagyon hasonló tüneteket produkál ez a két betegség is, azonban, ha nem egy konkrét típusú élelmiszerhez köthetők a tünetek, érdemes elgondolkoznunk, talán irritábilis bél szindróma okozza-e nálunk is a panaszokat.

Persze az sem kizárt, hogy a tünetek több betegség együttes fennállását jelzik, de ezt mindenképpen háziorvos és szakorvos bevonásával kell kivizsgálni, semmi esetre se végezzünk öndiagnosztikát.

Az irritábilis bél szindróma kialakulásában hatalmas szerepet játszik a stressz, ami nem meglepő, hiszen az idegesség és stressz általában a gyomor- és bélrendszert gyengíti meg. Természetesen szerepet játszhat még benne a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is, éppen ezért érdemes ezekre már fiatalon is nagy hangsúlyt fektetni.

A szakirodalom szerint a kiváltó okok közt szerepelhet idegrendszeri probléma, bélgyulladás, fertőzés vagy valamilyen bélflóraváltozás is, de az átlagosnál erősebb bélizomgörcsök hatására is kialakulhat a betegség. Az életkor előrehaladtával nő a kockázat is, valamint nők körében gyakrabban fordul elő ez a betegség. Kutatók kimutatták, hogy pszichológiai tényezőkkel is összefügg az IBS kialakulása, így a meditáció és a terápiák is hasznosak lehetnek, ha érintettek vagyunk vagy több kockázati tényező is fennáll.

Kezelése enyhébb tünetek esetén viszonylag egyszerű: stresszcsökkentés és megfelelő diéta. A diéta nagyrészt rostban gazdag ételekből áll, bőséges vitamin és ásványi anyag kiegészítéssel. Gyakran ajánlják, hogy érdemes többször keveset enni, valamint fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Igyekezzünk kerülni a szénsavas, alkoholos vagy koffeines italok.

Súlyosabb tünetek esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki, ha szükséges, fájdalomcsillapítót, hashajtót, hasfogót vagy akár antidepresszánsokat is felírhat a kezelés keretein belül. Alternatív kezelési módszerek is léteznek, ilyen például az akupunktúra, hipnózis, vagy épp a mindfulness technika rendszeres gyakorlása.

Mire figyeljünk vérvétel előtt?

Időnként pusztán betegségmegelőzés, egészségmegőrzés szempontjából, máskor konkrét betegség miatt szükséges laborvizsgálat. A vérvétel bizonyos időközönként fontos, ám sokszor elbizonytalanodik az ember, mi mindent tehet és mit nem a laborvizsgálat előtt, ezért csokorba gyűjtjük, mi mindenre kell figyelni vérvételre készülve.

Mit kell tudni az ekcémáról?

Talán az egyik leggyakoribb bőrbetegség az ekcéma, azonban több fajtája is van, ami akár felnőtt korban is jelentkezhet. Mutatjuk, mit kell róla tudni.

Csodákra képes az arctorna

Milyen jó lenne, ha vegyszerek nélküli ránckezelés is létezne, nem igaz? Tulajdonképpen már létezik, ez pedig az arctorna.

A pajzsmirigy megnagyobbodásának okai

A pajzsmirigy méretének, tapintásának a megváltozása az egyik legbiztosabb jele a pajzsmirigy rendellenes működésének. Az, hogy pontosan mi okozza a pajzsmirigy megnagyobbodását és milyen kezelés szükséges, csak alapos orvosi vizsgálattal állapítható meg.

B-vitamin: ezért érdemes szednie, ha szorongásra, depresszióra hajlamos

Egy friss kutatás alapján a B6-és B12-vitaminok segíthetnek a szorongásos tünetek enyhítésében.