Menü

Az irritábilis bél szindróma jelei

Jelenleg a világon minden ötödik felnőttet érint az irritábilis bél szindróma. Na de ha ennyire gyakori jelenség ez a betegség, miért nem tudunk róla többen? Erre az egyik válasz az, hogy nagyon könnyű összekeverni más hasonló, emésztőrendszert érintő betegségekkel. A másik válasz az, hogy sokan sajnos nem is tudják, hogy ez a betegség okozza a kellemetlen tüneteiket. Sokan nem is tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget egészen addig, míg a tünetek egyre súlyosabbá nem válnak.

Az irritábilis bél szindróma leggyakoribb tünetei közé tartozik a hasi fájdalom, hasi görcs, hasmenés, székrekedés, puffadás, bélgázképződés és nyálkás széklet. Nem meglepő tehát, hogy sokan nem is sejtik, valójában ez a betegség áll a tünetek hátterében. Hiszen, ha nem túl erősek a tünetek és nem jelentkeznek túl gyakran, hajlamosak vagyunk legyinteni rá, hiszen biztosan csak megülte a gyomrunkat valami, rosszat ettünk, stresszes az életünk vagy keveset mozgunk. Sokan, ha észre is veszik a tüneteket, allergiára vagy ételintoleranciára gondolnak, hiszen nagyon hasonló tüneteket produkál ez a két betegség is, azonban, ha nem egy konkrét típusú élelmiszerhez köthetők a tünetek, érdemes elgondolkoznunk, talán irritábilis bél szindróma okozza-e nálunk is a panaszokat.

Persze az sem kizárt, hogy a tünetek több betegség együttes fennállását jelzik, de ezt mindenképpen háziorvos és szakorvos bevonásával kell kivizsgálni, semmi esetre se végezzünk öndiagnosztikát.

Az irritábilis bél szindróma kialakulásában hatalmas szerepet játszik a stressz, ami nem meglepő, hiszen az idegesség és stressz általában a gyomor- és bélrendszert gyengíti meg. Természetesen szerepet játszhat még benne a helytelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód is, éppen ezért érdemes ezekre már fiatalon is nagy hangsúlyt fektetni.

A szakirodalom szerint a kiváltó okok közt szerepelhet idegrendszeri probléma, bélgyulladás, fertőzés vagy valamilyen bélflóraváltozás is, de az átlagosnál erősebb bélizomgörcsök hatására is kialakulhat a betegség. Az életkor előrehaladtával nő a kockázat is, valamint nők körében gyakrabban fordul elő ez a betegség. Kutatók kimutatták, hogy pszichológiai tényezőkkel is összefügg az IBS kialakulása, így a meditáció és a terápiák is hasznosak lehetnek, ha érintettek vagyunk vagy több kockázati tényező is fennáll.

Kezelése enyhébb tünetek esetén viszonylag egyszerű: stresszcsökkentés és megfelelő diéta. A diéta nagyrészt rostban gazdag ételekből áll, bőséges vitamin és ásványi anyag kiegészítéssel. Gyakran ajánlják, hogy érdemes többször keveset enni, valamint fontos a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Igyekezzünk kerülni a szénsavas, alkoholos vagy koffeines italok.

Súlyosabb tünetek esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki, ha szükséges, fájdalomcsillapítót, hashajtót, hasfogót vagy akár antidepresszánsokat is felírhat a kezelés keretein belül. Alternatív kezelési módszerek is léteznek, ilyen például az akupunktúra, hipnózis, vagy épp a mindfulness technika rendszeres gyakorlása.

Sok veszély leselkedik a kicsikre a strandon!

Nem tudom, hogy az ijesztőbb, hogy újra kellett éleszteni egy kisfiút az egyik strandon, vagy az döbbent le jobban, hogy a kicsit 10-15 percig nem keresték a szülei. „Nem lehet elégszer elmondani” jellegű írásom következik.

Miért fontos a B12 vitamin?

A vitaminok elengedhetetlenek az egészséges testi, szervi és pszichés működésünkhöz, nem lehet eleget hangsúlyozni fontosságukat. Egyik ezek közül a B12 vitamin, aminek sokféle jótékony hatása ismert.

Az allergiát kezelni kell!

Az allergia, mivel az immunrendszer téves reakciója folytán alakul ki, nem gyógyítható, viszont hatékonyan kezelhető betegség Az elhanyagolt és kezeletlen allergia azonban szövődményeket okozhat, szénanáthás tüneteinket már a pollenszezonban vagy azt megelőzően fontos kivizsgáltatni és elkezdeni az esetleges kezelés.

Tanácsok orrfolyás ellen

Orrváladék minden nap termelődik, hogy az orrnyálkahártyát nedvesen tartsa, megelőzze a kiszáradását, a száraz orr kialakulását. Fontos szerepe van abban, hogy megakadályozza a kórokozók, por és pollenek tüdőbe jutását.

Egészséges fogyás a hasról

Egyre több a túlsúlyos és elhízott ember, köztük sokan gyerekek. A kevés mozgás, az ülőmunka, a sok tv-nézés és mobil és számítógép-használat, a gyors ételek nem könnyítik meg a fogyni kívánók dolgát. Ilyen feltételek mellett, hogy lehet egészségesen leadni a fölösleges kilókat?