Menü

Hogyan távolítsd el könnyedén a kiürült üvegeken lévő címkéket?

Nem olyan régen írtunk arról, hogy egy üres befőttes üveg mennyi különböző és hasznos célra felhasználható. Most abban szeretnénk segítséget nyújtani, hogyan tudod az üvegeken lévő címkéket a lehető legkönnyebben eltávolítani.

Egy kis visszatekintés az előző alkalomról: ha van egy kis szorgalmad, a kiürült üvegeket ne dobd ki, hanem használd újra otthon! Számtalan különféle célt szolgálhatnak. Használhatod őket rendszerezésre a konyhában a mosogató mellett, a spájzban, a fürdőszobában, irodában vagy egyszerűen csak az otthoni íróasztalodon. De alkalmasak vázának, megmaradt ételek tárolására a hűtőben, pohárnak, illetve mécsestartónak ugyanúgy. Gondolhatsz arra is, hogy ajándékdobozként hasznosítod őket újra, festesz rájuk, vagy növényeket gyökereztetsz bennük.

A címkék lemosásában pedig egy hatlépéses procedúra lesz a segítségedre, amely során csak olyan anyagokkal fogsz dolgozni, amelyek környezet-kímélőek, és nagy valószínűséggel már most is megtalálhatóak a háztartásodban.

Az újrahasznosítás hasznos és jó érzés is. Sokszor azonban akadályokba ütközhetsz. Például hiába teszed be a mosogatógépbe az üvegeket, vagy áztatod őket órákon, napokon keresztül, a ragacsos rétegek akkor is idegesítően néznek vissza rád. Próbálkozz meg az alábbi metodikával, amely csak természetes összetevőket alkalmaz, és sikerrel fogsz járni.

Ennyi felvezetés után pedig a recept a következő:

1. Egy nagy tálat, lavórt vagy a mosogatómedencét töltsd meg forró vízzel. (Hideg víz is jó, de a meleg hamarabb elvégzi a munkát.)
2, Adj hozzá 1-2 teáskanál mosogatószert és körülbelül fél csésze ételecetet (5-10%-osat). A mosogatószer eltávolítja a címkéket, az ecet pedig a ragasztós részekkel bánik el.
3. Merítsd el az üvegeket a vízben, és áztasd őket 20-30 percig.
4. Vedd ki őket a vízből, és egyszerűen húzd le, mosd le, szóval távolítsd el a címkéket.
5. A nagyon ragacsos részletek talán nem fognak lejönni, de erre is van egy tippünk. Egyenlő arányban keverj össze olajat és szódabikarbónát egy kis tálban, és dörzsöld vele a ragasztós felületet, majd súrold meg szivaccsal vagy súrolókefével. Ha nagyon makacs ragasztóval van dolgod, néhány percig rajta is hagyhatod a masszát, hogy biztosan elvégezze a dolgát.
6. Ezt követően egyszerűen mosogasd el az üvegeket, szárítsd meg őket, és készen is állnak a használatra!

Töltsd meg őket házi készítésű szószokkal, mártásokkal, lekvárokkal, salátával, húsleves alaplével, vidd magaddal a hulladékmentes boltba, és vásárolj ezekbe! Az üvegek újrahasznosításának lehetőségei végtelenek.

Remélem Te is sikereket értél el ezzel a módszerrel, és elmented magadnak későbbre is.

Kerti túlélőkalauz: mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

A nyári hónapok egyre forróbbak, és a hosszan tartó hőség nemcsak minket, hanem a kertjeinket is próbára teszi. A kiszáradt fű, a lekókadt virágok és az elsárgult levelek látványa minden kerttulajdonos rémálma! Mit tehetünk a perzselő hőség ellen?

Hűsítő nyári gyógynövények

A gyógynövények sokasága elérhető akár egy szépen kialakított, parkosított kertben is, vagy a konyhakertben, többet használhatunk a nyári melegben is.

Komposztálás – a természet körforgása otthon

A komposztálás nem csupán egy zöld hóbort – valójában az egyik legegyszerűbb és leghasznosabb módja annak, hogy csökkentsük a háztartási hulladék mennyiségét, miközben értékes tápanyagot adunk vissza a természetnek.

Medencetisztítás és karbantartás: Így őrizd meg a víz tisztaságát egész szezonban

A kerti medence nyáron a pihenés egyik legjobb formája, de ahhoz, hogy mindig tiszta, higiénikus és élvezhető legyen, rendszeres karbantartásra van szükség. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb lépéseket, eszközöket és tanácsokat a medencetisztítás hatékony elvégzéséhez.

Zero waste: törekvés egy tisztább jövő felé

A modern világ elképesztő ütemű fejlődése és a fogyasztási szokásai hatalmas mennyiségű hulladékot termelnek. Szinte mindent eláraszt a szemét: a rengeteg visszamaradt PET-palack, a fesztiválok után maradó szeméthegyek éppen csak a felszínét mutatják egy mélyen gyökerező problémának. Túlzó vásárlási szokások, élelmiszer felhalmozás, a termelés határainak figyelmen kívül hagyása – ezek mind olyan jelenségek, amiket tudatossággal el lehetne kerülni.