Menü

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Ádám fiam hanyagtartására és lúdtalp problémájára az ortopéd orvosunk – sok más egyéb mellett - legfőképp az úszást javasolta. Természetesen járunk gyógytornára szakemberhez, otthon is végezzük a meghatározott gyakorlatokat, sokat jár mezítláb, mászókázik, sportol, a megfelelő anatómiai szandikat választottuk neki s most úgy tűnik az úszás is az életünk részévé fog válni. Vajon miért ajánlott és milyen jótékony hatásai vannak az úszásnak kisgyermekkorban?

Ami a gyerekkori fejlődési szinteket illeti, köztudottan egymásra épülnek, ezért bármely szint kimaradása, eltérése módosíthatja a normális fejlődési folyamatot. Az úszás mellett szól, hogy szakemberek egyöntetű álláspontja szerint az egyetlen olyan sportág, amely szinte az összes izmot igénybe veszi, arról nem is beszélve, hogy a légzést is szabályozza.

A medencében minden úszással eltöltött edzés hatására javul a szövetek, sejtek oxigénellátása, s a szellemi teljesítményt is fokozza. Dolgoztatja az izmokat, nagyon összetett mozgásforma, mely során a test igen nagy edzésnek van kitéve. Edzi a tüdőt, szívet és eközben még az ízületeket is kíméli, természetesen fontos, hogy helyesen ússzunk, a megfelelő technikát elsajátítva.

Úszás közben fokozódik az endorfintermelés, tehát boldogsághormont szabadít fel, valamint csökkenti a stresszt.

A gyermekkorban azért különösen fontos az úszás, mert növeli és erősíti a gerinc tartásában résztvevő izmokat, mondhatni az úszás a tartáshibák megelőzésének egyik legjobb formája, melyet ortopéd orvosok is javasolnak.

Egy iskolás gyermek rengeteget ül az iskolapadban, sokszor görnyedve, hanyag tartással, melyen a számítógépes online élet, a „home office” és otthoni online tanulás egyáltalán nem segített, sőt! Az úszás hatására a csontok megvastagodnak, nő a csontok szilárdsága, teherbíró képessége.

Az úszás igazi, biztosan megtérülő hosszútávú befektetés az egészségünkbe, mellyel érdemes már gyermekkorban megismerkedni. Érdemes tehát a gyermekeinknek úszással megtölteni a szabadidejét, hogy a későbbiekben sokkal erősebb, teherbíróbb csontozatuk és gerincük lehessen.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Ezer színű Margit-sziget

Itt a jó idő, ideje kimozdulni a természetbe! Kiváló és könnyen megközelíthető kiránduló célpont a Margit-sziget, ami rengeteg látnivalóval és programmal várja az odalátogatókat. Itt biztosan mindenki talál magának olyan elfoglaltságot, amit szívesen csinál egy napos délután!

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.