Menü

Az úszás jótékony hatásai gyermekkorban

Amikor a középső fiam az iskolai szűrésről egy ortopédiai beutalóval és egy hanyagtartásról, gerincferdülésről szóló papírral érkezett haza, kissé megijedtem. Kicsi kora óta odafigyelek milyen cipőt hord, sportol, egészségesen eszik, most mihez kezdjek ezzel a problémával. Akik hasonló cipőben járnak, nekik ajánlott mai írásomat.

Ádám fiam hanyagtartására és lúdtalp problémájára az ortopéd orvosunk – sok más egyéb mellett - legfőképp az úszást javasolta. Természetesen járunk gyógytornára szakemberhez, otthon is végezzük a meghatározott gyakorlatokat, sokat jár mezítláb, mászókázik, sportol, a megfelelő anatómiai szandikat választottuk neki s most úgy tűnik az úszás is az életünk részévé fog válni. Vajon miért ajánlott és milyen jótékony hatásai vannak az úszásnak kisgyermekkorban?

Ami a gyerekkori fejlődési szinteket illeti, köztudottan egymásra épülnek, ezért bármely szint kimaradása, eltérése módosíthatja a normális fejlődési folyamatot. Az úszás mellett szól, hogy szakemberek egyöntetű álláspontja szerint az egyetlen olyan sportág, amely szinte az összes izmot igénybe veszi, arról nem is beszélve, hogy a légzést is szabályozza.

A medencében minden úszással eltöltött edzés hatására javul a szövetek, sejtek oxigénellátása, s a szellemi teljesítményt is fokozza. Dolgoztatja az izmokat, nagyon összetett mozgásforma, mely során a test igen nagy edzésnek van kitéve. Edzi a tüdőt, szívet és eközben még az ízületeket is kíméli, természetesen fontos, hogy helyesen ússzunk, a megfelelő technikát elsajátítva.

Úszás közben fokozódik az endorfintermelés, tehát boldogsághormont szabadít fel, valamint csökkenti a stresszt.

A gyermekkorban azért különösen fontos az úszás, mert növeli és erősíti a gerinc tartásában résztvevő izmokat, mondhatni az úszás a tartáshibák megelőzésének egyik legjobb formája, melyet ortopéd orvosok is javasolnak.

Egy iskolás gyermek rengeteget ül az iskolapadban, sokszor görnyedve, hanyag tartással, melyen a számítógépes online élet, a „home office” és otthoni online tanulás egyáltalán nem segített, sőt! Az úszás hatására a csontok megvastagodnak, nő a csontok szilárdsága, teherbíró képessége.

Az úszás igazi, biztosan megtérülő hosszútávú befektetés az egészségünkbe, mellyel érdemes már gyermekkorban megismerkedni. Érdemes tehát a gyermekeinknek úszással megtölteni a szabadidejét, hogy a későbbiekben sokkal erősebb, teherbíróbb csontozatuk és gerincük lehessen.

A 10 legjobb kutyafajta kisgyerekes családokba

A kutya az ember legjobb barátja, az egyik legszebb mondásunk nem véletlen ilyen ismert és népszerű. Az állatoktól kapott feltétel nélküli, tiszta és őszinte szeretet és hűség, ami miatt családtagnak számítanak. Vajon kisgyerekek mellé milyen kutyatípusokat keressünk, melyik a legideálisabb a kicsik mellé? Ennek nézünk ma utána!

A meditáció számtalan jótékony hatása

Aki meditál, az elméjét edzi. Mint a testnek a sport. A befelé fordulásról szól, a gondolatok megfigyeléséről, a jelen pillanatban való létezésről és még sok másról is, s mindehhez nincs szükség másra, csak egy kis csendre, nyugalomra és motivációra.

Geocaching, a kincskereső játék

A geocaching egy világszintű szervezet, a világ minden táján megtalálható, a kincskeresés és felfedezés modernkori játéka. Nagyon sokszor találkozom olyan emberekkel, akitől, ha megkérdezem, hogy hallott e már róla, fogalma sincs miről beszélek. Pedig szó szerint a világon mindenhol játszák, követik, teljesítik, de nézzük, miről is van szó.

Az olvasás egészségügyi hatásai

Kutatások támasztják alá, hogy fizikailag és lelkileg is egészségesebbek leszünk az olvasástól. Nemcsak bölcsebbé válhatunk, hanem okosabbá, empatikusabbá is.

Ha pótvizsgázik a gyerek…

Több okból is előfordulhat, hogy valakinek osztályozóvizsgát, javítóvizsgát kell tennie, nem feltétlen hanyag volt, lehet, hogy betegség miatt maradt ki sokáig az iskolából, vagy egész más oka van annak, hogy tanév közben nem sikerült valamely tantárgyat kellőképp elsajátítani, az augusztusi pótvizsgákon újra lehetőséget kapnak a diákok. Hogyan készítsük fel a gyereket a pótvizsgára?