Menü

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

A strandolás kellemetlen velejárói között találkozhatunk felfázással, fülgyulladással, húgyúti diszkomfortérzettel, hólyagproblémákkal, fertőzésekkel, körömgombával, hasmenéssel, pedig sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a leggyakoribb nyári megbetegedéseket.

Az egyik leggyakoribb betegség a fülgyulladás, mely strandolás alkalmával meglehetősen gyakran fordul elő, nagyon fájdalmas lehet és az esetek nagy részében szakorvosi tisztítást, kezelést igényel. A gyerekek nagy része már találkozott a középfülgyulladással, mely igen fájdalmas betegség.

Allergiás nátha, szénanátha egész nyáron jelen lehet az életünkben, szem- és torokviszketést, orrdugulást, tüsszögést és vizes orrfolyást okozva. Természetes vizeink partján, zöldövezetben erősebb lehet a pollenkoncentráció. Szakorvos által javasolt kezeléssel, orrspray használatával, tablettával védekezhetünk ellene.

A strandolás veszélyei között említhetjük a napszúrást, mely ellen sapkával, a fej eltakarásával védekezhetünk, kerüljük a déli meleget, a közvetlen napsugárzást, a nem szellőző ruhákat és a melegben végzett, kimerítő fizikai munkát, sportot.

Hűvös, árnyékos helyen tartózkodjunk, egész nap sok folyadékot kortyolgatva, ha erre nem figyelünk, könnyen a kiszáradhatunk. Aki hőségben sokat napozik, keményen dolgozik, és nem iszik eleget, szédülni kezd, ez már a kiszáradás jele.

A strandon és az uszodában terjedő fertőzések között sajnos előfordulnak a nemi szervi fertőzések, ugyanis a meleg vízben könnyen elszaporodhatnak a nemi betegségeket okozó baktériumok, a nők találkozhatnak strandolás után a hólyaghurut problémájával.

Három kisgyerekünk van, a strand velük igazi aknamező, nagyon kell rájuk figyelni, sérülés, horzsolás sajnos előfordulhat önfeledt játék közben, így mindig van nálunk fertőtlenítő és ragtapasz. Talán nem a strandolás veszélyei között tartjuk számon, de mióta a Balaton partján strandolásunk alkalmával a kisfiam hátába egy kullancs kapaszkodott, így azóta erre is figyelek.

Strandolás után érdemes megvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs.

Aki nyaralni indul, mindenképp készítsen útipoggyászába fájdalom- és lázcsillapítót, orrcseppet, széntablettát, sebtapaszt. Megnyugtató, hogy a medencés strandok döntő többsége Magyarországon szabályosan, a közegészségügyi előírásokat betartva működik. A víz minőségét folyamatosan ellenőrzik. A szabadvizek veszélyeiről és a fürdőzés szabályairól a következő weboldalon is olvashatunk:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bkkb/aktualis/a-szabadvizek-veszelyei-es-a-furdozes-szabalyai

Kérem fokozottan vigyázzanak a gyermekeikre és kerüljék a fürdésre alkalmatlan helyeket! Jó strandolást kívánok!

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.