Menü

A strandolás veszélyei

A hosszú tél után már mindenki várta a vakációt, a nyarat. A kánikulai melegben sokan a strandokon és a vízparton hűsölnek, ami érthető, azonban ez veszélyes is lehet.

A strandolás kellemetlen velejárói között találkozhatunk felfázással, fülgyulladással, húgyúti diszkomfortérzettel, hólyagproblémákkal, fertőzésekkel, körömgombával, hasmenéssel, pedig sokat tehetünk azért, hogy megelőzzük a leggyakoribb nyári megbetegedéseket.

Az egyik leggyakoribb betegség a fülgyulladás, mely strandolás alkalmával meglehetősen gyakran fordul elő, nagyon fájdalmas lehet és az esetek nagy részében szakorvosi tisztítást, kezelést igényel. A gyerekek nagy része már találkozott a középfülgyulladással, mely igen fájdalmas betegség.

Allergiás nátha, szénanátha egész nyáron jelen lehet az életünkben, szem- és torokviszketést, orrdugulást, tüsszögést és vizes orrfolyást okozva. Természetes vizeink partján, zöldövezetben erősebb lehet a pollenkoncentráció. Szakorvos által javasolt kezeléssel, orrspray használatával, tablettával védekezhetünk ellene.

A strandolás veszélyei között említhetjük a napszúrást, mely ellen sapkával, a fej eltakarásával védekezhetünk, kerüljük a déli meleget, a közvetlen napsugárzást, a nem szellőző ruhákat és a melegben végzett, kimerítő fizikai munkát, sportot.

Hűvös, árnyékos helyen tartózkodjunk, egész nap sok folyadékot kortyolgatva, ha erre nem figyelünk, könnyen a kiszáradhatunk. Aki hőségben sokat napozik, keményen dolgozik, és nem iszik eleget, szédülni kezd, ez már a kiszáradás jele.

A strandon és az uszodában terjedő fertőzések között sajnos előfordulnak a nemi szervi fertőzések, ugyanis a meleg vízben könnyen elszaporodhatnak a nemi betegségeket okozó baktériumok, a nők találkozhatnak strandolás után a hólyaghurut problémájával.

Három kisgyerekünk van, a strand velük igazi aknamező, nagyon kell rájuk figyelni, sérülés, horzsolás sajnos előfordulhat önfeledt játék közben, így mindig van nálunk fertőtlenítő és ragtapasz. Talán nem a strandolás veszélyei között tartjuk számon, de mióta a Balaton partján strandolásunk alkalmával a kisfiam hátába egy kullancs kapaszkodott, így azóta erre is figyelek.

Strandolás után érdemes megvizsgálni a testet, nincs-e rajta kullancs.

Aki nyaralni indul, mindenképp készítsen útipoggyászába fájdalom- és lázcsillapítót, orrcseppet, széntablettát, sebtapaszt. Megnyugtató, hogy a medencés strandok döntő többsége Magyarországon szabályosan, a közegészségügyi előírásokat betartva működik. A víz minőségét folyamatosan ellenőrzik. A szabadvizek veszélyeiről és a fürdőzés szabályairól a következő weboldalon is olvashatunk:

https://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/bkkb/aktualis/a-szabadvizek-veszelyei-es-a-furdozes-szabalyai

Kérem fokozottan vigyázzanak a gyermekeikre és kerüljék a fürdésre alkalmatlan helyeket! Jó strandolást kívánok!

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.