Menü

Mit kell tudni az ekcémáról?

Az ekcéma egy nagyon sokoldalú betegség, melynek a kezelése mellett gyakran a kiváltó ok megtalálása is hosszadalmas folyamat. Mivel az ekcémának több változata is ismert és a kiváltó okok, ezáltal a kezelés is eltérhet az egyes változatoknál, nagyon fontos, hogy megfelelően diagnosztizálják.

Az ekcéma, vagy más néven dermatitis az egyik leggyakoribb bőrbetegség. Tünetei jellemzően a kipirosodott bőr, viszketés, esetleg apróbb hólyagok megjelenése. Gyakran hámlás és apró sebek is kísérik a betegséget, ekkor már az akut formájáról beszélünk. Hosszútávú fennállás esetén akár krónikussá is válhat, ekkor a bőr már folyamatosan gyulladt, vöröses színű és megvastagszik, pörkök formájában pedig hámlik és viszket.

Ahogy említettük, nem mindegy a kiváltó ok, hiszen a kezelés is ettől függ majd a későbbiekben. Elkülönítjük a külső hatások és belső hatások által létrejött ekcémát. Külső okok közül felsorolhatjuk a növényi és állati eredetű allergéneket, mint például pollen, por vagy szőr, illetve különböző vegyszerek és fémek is kiválthatják ezt a fajta reakciót. A belső hatások alatt a szervezet saját anyagait értjük, mint például a bőrön természetesen is élő gombákat és baktériumokat vagy olyan veleszületett hajlamot, ami miatt már csecsemőkorban megjelennek az első tünetek.

A kiváltó okoktól függetlenül is megkülönböztetjük az ekcéma 5 fajtáját. Ezek a diszhidrotikus ekcéma, a mikrobás ekcéma, a vénás eredetű ekcéma, a kiszáradás miatti ekcéma és a szeborreás ekcéma.

A diszhidrotikus ekcéma a kéz és a láb egyes részeit érinti, pontosabban a talpat, a tenyeret és az ujjakat. Ennél a típusnál apró, áttetsző kis hólyagok jelennek meg az érintett bőrfelületen, gyakran pedig egyéb bakteriális vagy gombás fertőzéssel jár együtt. Könnyen kiújul és nehéz, valamint hosszadalmas a kezelése. Általában borogatást és szteroid tartalmú krémeket használnak, de antibiotikummal és gombaellenes szerekkel is kiegészíthető a kezelés, amennyiben szükséges. Kutatások szerint a stressz szerepet játszat a kiújulásban.

A mikrobás ekcéma jellemzően vörös és gyulladt, hámló és viszkető bőrelváltozásokkal jár, idős korban gyakoribb, valamint itt is gyakran jelennek meg bakteriális társfertőzések, mivel a száraz, repedezett bőr veszít immunfunkciójából. Kezelése kamillás borogatással, antibakteriális szerekkel és gyulladáscsökkentő, kortikoszteroid tartalmú krémekkel történik.

A szeborreás ekcéma egy belső hatásokkal összefüggő, már csecsemőkorban megjelenő formája a betegségnek. Általában már 6 hónapos kor előtt kialakul és sokszor nehézséget okoz az atópiás bőrgyulladástól való elkülönítése. Emellett tipikus tünet a fejbőrön megjelenő sárgás plakkok, illetve alatta a bőrfelület pirossága, mely átterjedhet akár az arcra is, azonban jellemzően 8 hónapos kor körül kezelés nélkül is elmúlik.

A vénás eredetű ekcéma a krónikus vénás elégtelenség okán alakul ki és sokszor előjelzi a később kialakuló lábszárfekélyt. Az alsó végtagokat érintő pigmentáció és hámlás gyakran jár együtt más fertőzéssel is.

Az utolsó, a kiszáradás miatti ekcéma jellemzően idősebb korban alakul ki a bőr csökkent nedvességtartalmának következtében. Apró horzsolások, viszketés, repedezettség és hámlás jellemzi ezt a típust. Rendszerint elegendő, ha zsíros, kifejezetten száraz bőrre való kenőccsel kezelik.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!