Menü

A paradicsom paradicsoma a kamrában

Ki ne dobd a fonnyadó, vagy hibás paradicsomot, csinálj belőle különféle ételeket, szószokat, hogy télen is élvezhesd a nyár ízét és a vitaminok adta életerőt.

Először is tisztázzuk, hogy a paradicsom a burgonyafélék családjába tartozik és őshazája Közép- és Dél Amerika, kereskedők hozták Európába a 16. század végén. Nagyon jelentős a C-vitamin tartalma, de emellett még 10-12 vitamin található benne, mint A, B1, B2, és egészen sok karotint, likopint, és tomatint is tartalmaz. A tomatin a gombás betegségekre és gyulladásokra van jó hatással, a likopin pedig segít az idegrendszeri betegségek leküzdésében és a bőrnek segít az UV sugárzás elleni védelemben. Ez egy igazi vitamin bomba.

Idén, a szárazság ellenére is jó paradicsom terméssel számolhatunk. Kis családunk is vetett magokat a magas ágyásokba, hiszen a gyerekek nálunk annyira szeretik, hogy még chips helyett is képesek paradicsomot rágcsálni. Szóval a termés egészen sok, sokfajtát ültettünk, volt, amit barátoktól kaptunk, azt se tudtuk, hogy mi lesz belőle, de most már látszódik a sokszínűsége, a citromsárgától a narancssárgán át, a liláig, mindenféle szín és forma ékeskedik a szárakon.

Sajnos nálunk kalcium hiányos a föld, hiába használjuk az általunk gyűjtött komposztot is, ez sem elég, így a termésen jól lázható foltok keletkeztek. A szárazság sincs jó hatással, de mi gyűjtjük a naponta keletkező felesleges vizet, mint például amikor a meleg vizet hidegre váltom és vissza, akkor egészen sokat fel tudok fogni egy odakészített kancsóba, ezt használom öntözésre is. Ezek a gondok meg is látszanak a piros golyókon, mert itt-ott foltosak, az aljuk néhol ki sem fejlődött.

Nem mindenkinek van kedve így megenni, pedig alapvetően semmi baja. Erre a legjobb megoldás, hogy a hibás részt egyszerűen kivágjuk, és valamilyen formában megfőzzük, vagy eltesszük télire. A paradicsomot magában fagyasztani nem annyi jó, bár egy-egy kisebb darabot érdemes a jégszekrénybe dobni leveshez ízesítőként. Amit nem eszünk meg azonnal, elteszem a kamrapolcra télire, erre két jó tippem is van, íme, az elkészítésük.

A lecsó.

Imádom a lecsót minden formájában, bármivel keverve, mondhatni, hogy én vagyok a család lecsó királynője. Nem nagy kunszt elkészíteni, én jó sok hagymás felszelek, jó sok lecsó paprikával egyszerre kis olajra dobok, majd amikor megszottyadt kicsit, akkor rádobom a jó sok paradicsomot, só, illetve cukor megy rá, majd simán összefőzöm. Ezt egy sima befőttes üvegbe töltve, fejjel lefele száraz dunsztban hagyom kihűlni és kész is. Nem teszek bele semmilyen tartósítószert, így is eláll 1-2 évig.

A paradicsomszósz

Egy mélyebb tepsibe olíva olajat öntök, és teleszórom mindenféle félbevágott és felaprított paradicsommal (kb 3-4 kg), 5 fej felszelt vöröshagymával és gerezdekre vágott fokhagymával, én a fokhagymával csínján bánok, mert bántja a gyomrom. Ehhez szórok 2 evőkanál sót, és 2 evőkanál cukrot, egy csomag olasz fűszerkeveréket (bazsalikom, oregánó, majoránna) és körülbelül egy teáskanál borsot. Ezek után kézzel jól összenyomkodom, majd 200 fokon két órát sütöm, majd lábosba öntöm, leturmixolom és összeforralom.

Turmixolás előtt le lehet passzírozni egy leves szűrőn, de vigyázzunk nagyon meleg. Ekkor lehet még ízesíteni. Üvegekbe töltjük és óvatosan olíva olajat csorgatok a tetejére, majd fedővel lezárom és mehet ez is a polcra. Szuper alap egy spagettinek, lasagne-nak a télen. (Köszi a receptet, Anita)

A paradicsomot sem kell kidobni, ha nem a legszebb, mert finom és egészséges házi ételeket készíthetünk nem csak nyárra, hanem a kamrapolcon őrizve télvíz idejére is.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.