Menü

Kisgyerekkel fogorvosnál

Tévhit, hogy a tejfogakat nem kell ápolni, gondosan mosni és fogorvosnak megmutatni, így szülőként egyik fő feladatunk már a kisgyermekkorban felkeresni a fogászatot és elbeszélgetni a szájápolásról.

Mint mindenben, a szoktatás és a jó példa ebben az esetben is nagyon sokat számít, s bár tudjuk, hogy a kisgyerekeknek nem épp a legkedveltebb tevékenysége a fogmosás, mégis muszáj rendszeresen és gondosan ápolni fogaikat, hogy a kicsik érezzék: a fogmosás a napi rutin része. Kiváló módszer, ha mi magunk is fogat mosunk vele, hiszen a jó példa a legjobb tanító.

A fogorvoshoz senki sem szeret menni, mi felnőttek se szívesen járunk, sokan rettegünk is a fogorvosi széktől, fehér köpenytől, rendelőtől, fúró hangjától, ám ez nem feltétlen jár félelemmel, hiszen, ha rendszeresen járunk kontrollra, nem pedig akkor, amikor már baj van, sokat tettünk fogaink egészségének megőrzéséért.

Ha a gyermekünket csak akkor cipeljük fogászatra, amikor baj van, akkor a félelem marad meg benne, nem pedig a fájdalommentes ellenőrzés általi megelőzés. A fogorvos elmagyarázhatja neki a helyes fogtisztítás technikáját.

Ha rendszeresen látogatjuk vele a fogorvost, akkor természetessé válik számára ez a szituáció, megszokottá válik ez az élethelyzet. Ha fogászatra megyünk a gyermekünkkel, akkor kerüljük a negatív kifejezéseket, mint a „nem fog fájni”, „nem kell félni”, inkább készítsük fel a kicsiket arra, hogy mi fog történni.

Játszhatunk fogorvosost is otthon, kezelőszékkel, fogászati játékokkal, lényeg, hogy időben beépüljön a megfelelő szájápolási rutin a napirendbe.

Sajnos szinte népbetegségnek számít a fogszuvasodás már a gyerekek között is, s ennek megelőzéséért mi szülők sokat tehetünk.

A szakemberek szerint a probléma ott kezdődik, hogy nekünk felnőtteknek sincs meg a rendszeres fogápolási rutin, hiszen reggelenként sietünk, esténként fáradtak vagyunk, nincs energiánk arra, hogy megmutassuk a gyermekünknek, hogyan kellene alaposan tisztítani, ápolni a fogacskáit, pedig a prevenció itt kezdődik, illetve ott, hogy ellenőrizzük a gyermekünket fogmosás közben, legalább 8-9 éves koráig.

Hasznos trükk, ha veszünk egy homokórát, így a gyermek maga is tudja ellenőrizni, hogy elegendő ideig tartott-e a fogmosás.

A fogkefecserét se felejtsük el, 2-3 havonta fontos cserélni a szétálló sörtéjű keféket.

A kicsik a fenti tanácsok betartásával nem fognak félelemmel gondolni a fogorvosra és a reggeli-esti rutin részévé válik az a természetes folyamat, ami a fogmosás. Így kapunk hálából ragyogó, hófehér és egészséges fogsorú mosolyokat gyermekeinktől.

BTMN és SNI a gyerek papírján. Mit jelentenek ezek?

Mit jelent a BTMN? Kik tartoznak ebbe? Kik az SNI gyerekek? Nos pedagógusként és egy BTMN kisfiú anyukájaként szeretném ezeket a fogalmakat rendbe tenni és kicsit körül járni melyik mit takar, milyen fejlesztés szükséges és kik végzik ezeket.

HPV – komoly veszély, de megelőzhető!

Szeptember 11-ig kérhetik a szülők gyermekeiknek az ingyenes HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltást, aki szeretné, még élhet a lehetőséggel, de a határidő szoros!

Mi az az SZMK? Miért vegyünk részt benne?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat. Ilyenkor nem könnyítjük meg az osztályfőnök dolgát, ha a gyerekekért van legfőképp és munkájával az iskolát segíti. Ne féljünk részt vállalni ebből!

A zene hatásai a babákra

A kellemes hangok, a zenehallgatás, a várandósság alatti éneklés, bizonyítottan hatással van a magzatra a pocakban. A zene abszolút pozitív hatásai régóta köztudottak, a kicsiknek való éneklés sok szempontból fejlesztő lehet.

Mi kerüljön az iskolatáskába?

Vegyes érzelmekkel ugyan, de kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy véget ért a nyári szünet. Nem egyszerű és nem olcsó feladat mindennel elkészülni az iskolakezdéshez, ha valami elmaradt esetleg, még semmit sem késő beszerezni.