Menü

Kisgyerekkel fogorvosnál

Tévhit, hogy a tejfogakat nem kell ápolni, gondosan mosni és fogorvosnak megmutatni, így szülőként egyik fő feladatunk már a kisgyermekkorban felkeresni a fogászatot és elbeszélgetni a szájápolásról.

Mint mindenben, a szoktatás és a jó példa ebben az esetben is nagyon sokat számít, s bár tudjuk, hogy a kisgyerekeknek nem épp a legkedveltebb tevékenysége a fogmosás, mégis muszáj rendszeresen és gondosan ápolni fogaikat, hogy a kicsik érezzék: a fogmosás a napi rutin része. Kiváló módszer, ha mi magunk is fogat mosunk vele, hiszen a jó példa a legjobb tanító.

A fogorvoshoz senki sem szeret menni, mi felnőttek se szívesen járunk, sokan rettegünk is a fogorvosi széktől, fehér köpenytől, rendelőtől, fúró hangjától, ám ez nem feltétlen jár félelemmel, hiszen, ha rendszeresen járunk kontrollra, nem pedig akkor, amikor már baj van, sokat tettünk fogaink egészségének megőrzéséért.

Ha a gyermekünket csak akkor cipeljük fogászatra, amikor baj van, akkor a félelem marad meg benne, nem pedig a fájdalommentes ellenőrzés általi megelőzés. A fogorvos elmagyarázhatja neki a helyes fogtisztítás technikáját.

Ha rendszeresen látogatjuk vele a fogorvost, akkor természetessé válik számára ez a szituáció, megszokottá válik ez az élethelyzet. Ha fogászatra megyünk a gyermekünkkel, akkor kerüljük a negatív kifejezéseket, mint a „nem fog fájni”, „nem kell félni”, inkább készítsük fel a kicsiket arra, hogy mi fog történni.

Játszhatunk fogorvosost is otthon, kezelőszékkel, fogászati játékokkal, lényeg, hogy időben beépüljön a megfelelő szájápolási rutin a napirendbe.

Sajnos szinte népbetegségnek számít a fogszuvasodás már a gyerekek között is, s ennek megelőzéséért mi szülők sokat tehetünk.

A szakemberek szerint a probléma ott kezdődik, hogy nekünk felnőtteknek sincs meg a rendszeres fogápolási rutin, hiszen reggelenként sietünk, esténként fáradtak vagyunk, nincs energiánk arra, hogy megmutassuk a gyermekünknek, hogyan kellene alaposan tisztítani, ápolni a fogacskáit, pedig a prevenció itt kezdődik, illetve ott, hogy ellenőrizzük a gyermekünket fogmosás közben, legalább 8-9 éves koráig.

Hasznos trükk, ha veszünk egy homokórát, így a gyermek maga is tudja ellenőrizni, hogy elegendő ideig tartott-e a fogmosás.

A fogkefecserét se felejtsük el, 2-3 havonta fontos cserélni a szétálló sörtéjű keféket.

A kicsik a fenti tanácsok betartásával nem fognak félelemmel gondolni a fogorvosra és a reggeli-esti rutin részévé válik az a természetes folyamat, ami a fogmosás. Így kapunk hálából ragyogó, hófehér és egészséges fogsorú mosolyokat gyermekeinktől.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Mivel segítsük a friss szülőket?

A szülés és születés eufórikus élménye körbelengi az újonnan született vagy gyarapodó kis családot, mindenki szeretne kicsit részese lenni az örömnek, de nem biztos, hogy egy újdonsült anyuka, vagy apuka pont erre vágyik. Néhány jó tanács egy háromgyerekes anyukától.

TSMT, a gyerekek segítő tornája

Manapság rengeteg lehetőségünk van, hogy fejlesszük gyermekünk mozgását, idegrendszeri fejlődését, viszont van egy mozgástréning, mellyel a nagy- és finommozgásokat is tudatosan erősíti.

Tippek az egészséges étkezéshez a mostani drágulás mellett

Mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap az árak folyamatos drágulását, ám emellett is lehet törekedni a tudatos bevásárlásra, hogy étrendünk egészséges keretek között maradhasson. Nehéz beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, mert néha a pénztárcánk nem teszi lehetővé ezek megvásárlását, ám segít néhány tipp a tudatos életmódhoz.

A szülői munkaközösség egy elnök tollából

A szó, amit, ha a szülők meghallanak a szülői értekezleten, hidegrázást, plusz munkát, pénzt és utálatot kelt jó részükben, ez pedig az SZMK, vagyis a szülői munkaközösség. Pedig nem is annyira ördögtől való, mint azt gondoljuk. Tapasztalati napló egy jó pár évet teljesítő anyuka gondolataival…