Menü

Kisgyerekkel fogorvosnál

Tévhit, hogy a tejfogakat nem kell ápolni, gondosan mosni és fogorvosnak megmutatni, így szülőként egyik fő feladatunk már a kisgyermekkorban felkeresni a fogászatot és elbeszélgetni a szájápolásról.

Mint mindenben, a szoktatás és a jó példa ebben az esetben is nagyon sokat számít, s bár tudjuk, hogy a kisgyerekeknek nem épp a legkedveltebb tevékenysége a fogmosás, mégis muszáj rendszeresen és gondosan ápolni fogaikat, hogy a kicsik érezzék: a fogmosás a napi rutin része. Kiváló módszer, ha mi magunk is fogat mosunk vele, hiszen a jó példa a legjobb tanító.

A fogorvoshoz senki sem szeret menni, mi felnőttek se szívesen járunk, sokan rettegünk is a fogorvosi széktől, fehér köpenytől, rendelőtől, fúró hangjától, ám ez nem feltétlen jár félelemmel, hiszen, ha rendszeresen járunk kontrollra, nem pedig akkor, amikor már baj van, sokat tettünk fogaink egészségének megőrzéséért.

Ha a gyermekünket csak akkor cipeljük fogászatra, amikor baj van, akkor a félelem marad meg benne, nem pedig a fájdalommentes ellenőrzés általi megelőzés. A fogorvos elmagyarázhatja neki a helyes fogtisztítás technikáját.

Ha rendszeresen látogatjuk vele a fogorvost, akkor természetessé válik számára ez a szituáció, megszokottá válik ez az élethelyzet. Ha fogászatra megyünk a gyermekünkkel, akkor kerüljük a negatív kifejezéseket, mint a „nem fog fájni”, „nem kell félni”, inkább készítsük fel a kicsiket arra, hogy mi fog történni.

Játszhatunk fogorvosost is otthon, kezelőszékkel, fogászati játékokkal, lényeg, hogy időben beépüljön a megfelelő szájápolási rutin a napirendbe.

Sajnos szinte népbetegségnek számít a fogszuvasodás már a gyerekek között is, s ennek megelőzéséért mi szülők sokat tehetünk.

A szakemberek szerint a probléma ott kezdődik, hogy nekünk felnőtteknek sincs meg a rendszeres fogápolási rutin, hiszen reggelenként sietünk, esténként fáradtak vagyunk, nincs energiánk arra, hogy megmutassuk a gyermekünknek, hogyan kellene alaposan tisztítani, ápolni a fogacskáit, pedig a prevenció itt kezdődik, illetve ott, hogy ellenőrizzük a gyermekünket fogmosás közben, legalább 8-9 éves koráig.

Hasznos trükk, ha veszünk egy homokórát, így a gyermek maga is tudja ellenőrizni, hogy elegendő ideig tartott-e a fogmosás.

A fogkefecserét se felejtsük el, 2-3 havonta fontos cserélni a szétálló sörtéjű keféket.

A kicsik a fenti tanácsok betartásával nem fognak félelemmel gondolni a fogorvosra és a reggeli-esti rutin részévé válik az a természetes folyamat, ami a fogmosás. Így kapunk hálából ragyogó, hófehér és egészséges fogsorú mosolyokat gyermekeinktől.

Tudatos tartalomfogyasztás: mire figyeljen a szülő?

Az emberek ma már szinte életkortól függetlenül használják az okostelefonokat és a közösségi oldalakat, amelyek akár ártalmasak is lehetnek, legfőképpen fiatalokra, gyerekekre. Hogyan lehetünk mi magunk is tudatos fogyasztók és mire figyeljünk szülőként?

Mennyi baktériumot szed össze egy kisgyerek az udvaron?

A minap néztem arról egy videót, hogy mennyi baktérium van egy kisgyerek kezén játszótér után. A tanulmány eredményét egy mikrobiológus mutatta meg.

Korai zenei nevelés fontossága

Születésünktől kezdve megvan az a képességünk, hogy észleljük a dolgok zeneiségét. Sőt, ez a képességünk segít minél hamarabb megérteni a világ történéseit. Talán nem is olyan véletlen, hogy összehangolódásnak nevezzük az újszülöttekkel való kezdeti összecsiszolódást. Számukra még ez az elsődleges információforrás, és ennek további támogatása a fejlődési területek mindegyikére pozitív hatással lesz.

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.