Menü

A keserűsó, ami gyógyít és szépít is

A keserűsó az a természetes ásványi por, amely nagyszüleink háztartásának mindenkori részét alkotta, sokoldalúságával segít bajainkon és még bőrünk szépségére is jó hatással van, egyike azoknak a természetes gyógyhatású anyagoknak, amit a WHO is elismer.

A keserűsó, vagyis magnéziumszulfát, más nevén epsom só egy olyan vegyület, aminek semmi köze a hétköznapi konyhai felhasználású sóhoz. Magnéziumból, kénből és oxigénből ál és az angliai Epsom városában fedezték fel, innen eredeztethető az epsom só kifejezés is. Ezt a szert gyógyszertárakban lehet megtalálni, ott biztosan vegytiszta port vehetünk. Mi mindenre jó?

Külsőleg és belsőleg is sok mindenre alkalmazzák. Nagy elővigyázatossággal belsőleg alkalmazva, vagyis vízben feloldva és úgy elfogyasztva hashajtó hatással bír a benne található magnéziumnak köszönhetően. Szokták alkalmazni fogyókúrák és béltisztítókúrák alatt is, de fontos odafigyelni, hogy ne adagoljuk túl, hiszen durva hasmenést és puffadást okozhat. Egy adag, vagyis 2-3 evőkanál 3 deciliter vízben feloldva, reggel éhgyomorra fogyasztva pár órán belül eredményt hozhat. Terhesség és szoptatás alatt tilos a fogyasztása!

Külsőleg igazán sokrétű hatással bír. Használhatjuk rovarcsípések okozta méreganyag eltávolítására borogatással, hiszen szinte kiszívja a mérget az ember bőréből. Borogatással kezelhetjük az ízületi gyulladásokat és fájdalmakat, illetve segíthet a sérülés, rándulások okozta duzzanatok lehúzódásában is. Figyelem! Nyílt sebre és égési sérülésre ne alkalmazzuk! Nagyon jó a méregtelenítő hatása. Fürdővízbe szórva segít salaktalanítani a szervezetet, de ha nincs kedvünk hosszasan pancsolni, lábáztatóban feloldva, kezünkben egy könyvvel is használhatjuk, a magnézium segít a stressz leküzdésében is.

Aranyér kezelésére is kiváló, hiszen ülőfürdőben ázva összehúzza a megduzzadt szöveteket. Bőrünket is megfiatalíthatjuk vele, arcradírként kitisztítja a pórusokat, gőzölve kitágítja a pórusokat, ezzel pedig utat enged a hatóanyagok felszívódásának. Hajproblémáinkra is megoldást jelenthet, hiszen segít a zsírosodás és hajhullás megszüntetésében, mivel tápanyaggal látja el hajhagymáinkat. Mivel magnéziumot tartalmaz, ami egyik fő összetevője csontjainknak, bőrön keresztül felszívódva is segíti a csontok egészségét, ezzel is tehetünk a csontritkulás ellen. Javítja a szervezet inzulintermelését, megelőzi és enyhíti a migrén okozta fájdalmakat.

Manapság többet hallunk arról, hogy szervezetünkben könnyen felhalmozódnak nehézfémek és méreganyagok, ezek kiürítésének is hatásos szere a keserűsó. Érdemes hetente egy-két alkalommal sósfürdőt venni, olyan érzésünk lesz, mintha megfiatalodnánk. A magnézium nagyon enzim működését szabályozza szerveztünkben és a mai rohanó világban sajnos nagyon elterjedt probléma a magnéziumhiány. A magnézium a gyomorban nehezen szívódik fel, fürdővel, bőrön keresztül jobban hasznosul.

Nem is én lennék, ha nem hoznám szóba a kertben való alkalmazását. Növényeink is hálásak lesznek, ha némi epsom sóval segítjük növekedésüket és virágzás alatti tápanyagigényük kielégítését, például a paradicsom vagy a rózsa tövére szórva, de ne nyugodtan kedveskedjünk virágzó szobanövényeinknek is. Emellett, ha öntözővízhez keverjük, szuper rovar- és csigariasztót kapunk.

Akinek még van lehetősége, kérdezze nagyszüleit, mennyi mindenre használták ezt a természetes szert az életükben és gondos odafigyeléssel használjuk mi is gondjaink, bajaink, kertünk kezelésére.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.