Menü

Jelek, hogy érzelmileg manipulálnak

Gyakran fel sem tűnik, hogy valaki érzelmileg manipulál. Lehet ő valamelyik barátod, munkatársad, de még a szerelmed is. Olyan ügyesen teszi ugyanis, hogy elhiszed, tényleg benned van a hiba, tényleg te csinálod rosszul a dolgokat. Ezek a jelek nagyon erős figyelmeztetések, hogy felismerd, érzelmi manipuláció áldozata lettél.

Az érzelmi manipulációt azért is nehéz tudatosítani, mert aki manipulál, olyan ügyesen teszi, hogy elkezded magadban keresni a hibákat. Az illető magáról beszél, miközben a te gyengeségeidet kutatja, majd rávilágít azokra. Együttérzőnek tűnhet, valójában csöppet sem az. Talán ez a módszer a legdurvább valamennyi közül, mert nagyon megtévesztő. Tipikus viselkedés a részéről, amikor társaságban kibeszél téged, persze viccnek gondolja (vagy legalábbis annak álcázza), miközben zavarba és szégyenbe hoz mások előtt. Ha még rosszul is esett a gonoszkodó megjegyzés, a hibás azért is te vagy, mert nem érted a viccet.

Aki érzelmileg manipulál, nagyon gyakran hazudik. A hazugság nem jelenti automatikusan, hogy az illető a szemedbe hazudna, vagy szándékosan eltúlozna dolgokat, inkább abból veheted észre, hogy rendkívül kontrollálja, mit mond el magáról. Az igazságot kvázi a saját képére formálja. És igaza természetesen csak neki lehet.

Az érzelmi manipulátor megígéri, hogy lehozza neked a csillagokat is az égről, aztán persze nevetséges kifogással mentegetőzik, amiért nem tartotta be az ígéretét. Imádja az érzelmi drámákat, minden eszköze adott hozzá. Meggyőz róla, mennyire fontos vagy, mennyire szeret. Te pedig elhiszed, hiszen annyira meggyőző a monológ. Arról is meggyőz, nála jobbat nem találhatnál, és nálad jobbat persze ő sem találhatna. Tipikus hozzáállás a ködösítés és a szembesítés. Nem mond igazat, aztán pedig szembesít önmagaddal, te pedig magadban keresed a hibát, és hiszel az újabb manipulációnak.

Az érzelmi manipuláció nagyon erős jele az is, amikor barátaid vagy a szerelmed a legváratlanabb időpontokban jelennek meg nálad. Mindig ők jönnek, de magukhoz sosem hívnak meg téged. Nem ismered az otthonukat, sosem láttál bele a magánéletükbe, ugyanakkor ők ki-be járkálnak a te életedben. Mindenképpen elgondolkodtató, vajon miért nem osztják meg a privát létüket veled is?

Párod megkülönböztetett figyelemmel tekint rád. Úgy tűnik, mintha gondoskodna rólad, a valóság mégis az, hogy kontroll alatt tart. Ő mehet szabadon bárhová, találkozhat bárkivel, de számodra mindez már nem annyira természetes. Az érzelmi manipulátor gyakran a nélkül ellenőrzi, kivel beszéltél, kivel találkoztál, hogy tudnál róla.

Úgy tesz, mintha te is szabadon mozoghatnál és lélegezhetnél, a valóságban ugyanakkor folyamatosan a „tetteiddel” szembesít. Úgy érezheted magad, hogy becsaptad őt, pedig a valóságban erről szó sincs.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Miért válnak jó emberek gonosszá?

Félünk a gonoszságtól, mégis kíváncsivá tesz minket. Az erkölcsi normák megszegését elutasítjuk, az elkövetőjét magunktól különbözőnek látjuk, mégis érdeklődéssel szemléljük a bűnelkövetők kicsapongásait. Számos helyzetet ismerünk, melyekben olyan emberek váltak rémtettek elkövetőivé, akik szinte semmiben sem különböznek tőlünk.

Tokofóbia, a nőket érintő félelem

A terhesség és a gyermekszülés egy igen meghatározó esemény a nők életében, ami nem csak a jövővel kapcsolatban kelthet aggodalmat, hanem félhetnek a fájdalomtól, vagy egy rosszabb kimenetelű szüléstörténettől is. Az aggodalom természetes velejárója a babavárás időszakának, de ennek is van egy egészséges határa.

Bevált módszerek, amivel erősítheted a lelked

Bizonyára mindenkinél előfordult már, hogy összecsaptak felette a hullámok. Vannak időszakok, amikor kicsit elfáradunk, nemcsak a testünk, a lelkünk is. Hogy tudjuk megerősíteni magunkat, hogy aztán újult erővel folytathassuk?

Hogyan ismerhető fel a túledzés?

Szakértők szerint a profi sportban a legnagyobb hiányosság a fizikai terhelés utáni regeneráció és a pihenés területén található. Ennek kiküszöbölése és megelőzése komoly feladatot jelent a sportszakemberek számára. Ez az a terület, amit a szabadidős sportolók általában teljesen elhanyagolnak, ami pedig gyakran túledzéshez vezet. A túledzés gyakran depresszióhoz vezethet.