A legjobb cukormentes desszertek 4 hozzávalóból
- Dátum: 2022.09.04., 07:05
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- cukormentes, diéta, édesség, energia, étkezés, étrend, konyha, sütemény
Fogyókúra, inzulinrezisztencia, cukorbetegség miatt sokaknak le kell mondaniuk az édességekről. Az üzletekben általában kilométereken át csábítanak a különböző édességek a polcokon, míg a diabetikus finomságokat nagyítóval kell keresgélni.
Ráadásul, ha igazán finom desszertre vágyunk és magunknak szeretnénk elkészíteni a cukormentes finomságot, az gyakran annyi hozzávalóból áll, hogy a recept láttán elmegy a kedvünk ez egésztől. Ezért gyűjtöttünk most össze négy olyan csodás sütemény, amihez mindössze 4 dologra lesz szükséged és a végén lelkiismeret furdalás nélkül nassolhatsz!
Cukormentes brownie
Hozzávalók:
• három közepes méretű banán
• fél csésze mogyoróvaj
• negyed csésze kakaópor
• fél csésze liszt
A mogyoróvajat addig melegítjük a mikróban, amíg folyékonnyá kezd válni. A banánt felkarikázzuk, követően összekeverjük a négy hozzávalót. Liszt helyett használhatsz növényi proteint is (ebből elég csak két kanál). Sportboltokban kapható, teljesen adalékmentes, természetes fehérjepor. Ha lehet, a rizsből készült változatot válaszd, a tejsavófehérje másként viselkedik, gumiszerűvé válhat a tésztád. A masszát egy tepsibe öntjük és magas hőfokon (240 C) addig sütjük, amíg teljesen át nem sül, ez kb 40 perc. Miután kihűlt, felvághatod. A süteményt néhány kockáját le is fagyaszthatod, így ha legközelebb rád tör az édesség utáni vágy, csak előkapod és pár perc múlva majszolhatod a saját készítésű cukormentes brownie-t.
Pekándió korongok
Hozzávalók:
• 18 dkg pekándió
• 2 teáskanál fahéj
• 2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)
• 4 db datolya
Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, amiket a tenyerünkkel vagy egy kis tányér segítségével korong alakúvá lapítunk. Sütőpapírral vagy folpack-kal letakart tálra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe kell tenni. Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszert, ami ráadásul „minden mentes”.
Csodagolyók
Hozzávalók:
• 3 alma
• 2 közepes sárgarépa
• 20 dkg darált mandula/ cukormentes darált keksz
• kókuszreszelék vagy darált dió vagy darált mandula a golyók beleforgatásához
Az almát és a sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a mandulát vagy a cukormentes darált kekszet. Ha utóbbit választjuk, akkor nem lesz gluténmentes a desszert, de ha csak a cukormentesség a szempont, akkor érdemes kipróbálni keksz hozzáadásával is. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk és legalább egy órán át állni hagyjuk.
Vizes kézzel golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe, darált dióba forgatjuk. Sütni nem kell, azonnal fogyasztható, hűtve igazán finom. Hűtőben tárolva napokig fogyasztható.
Ünnepi italok – nemcsak télre
Mostanság, hogy korábban van sötét, olykor hideg, borongós és barátságtalan arcát mutatja az időjárás, jólesik esténként bekuckózni valami finom, forró, szívmelengető téli itallal. Hiszen ki ne szeretné magát felmelegíteni egy bögre gőzölgő finomsággal?
Ezért fogyasszunk mindennap ánizst
Az ánizst egész magként és őrölt formában is beszerezhetjük. Számos vitamin és ásványi anyag található meg benne, például A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. A hagyományos gyógyászat szerint az ánizs igen kedvezően hat a szervezetünkre, stimulálja például az idegrendszert, a méregtelenítést, az izmok regenerációját egyaránt. lássuk, miért érdemes még rendszeresen fogyasztani!
Taurin gyógyító hatása
A taurin egy öregedésgátló aminosav, ami bélflóránkban is aktív. Elfogyasztása után kevesebb mint egy óra alatt a véráramba kerül, hogy energiát adjon az izomok, az idegek, a szív és agy sejtjeinek. Táplálja a szem retináját és a belső fül sejtjeit.
A zeller egy szuperétel
A zeller ismert gyógy- és fűszernövény, amely az ernyősvirágzatúak (umbelliferae) családjába tarozik. Dél-Európából terjedt el, ma többféle változata ismert.
Milyen ételhez milyen bor illik?
Az olasz konyha alaptétele az egyszerűség. Friss alapanyagok, friss fűszerek, semmi túlbonyolítás: mindössze pàr hozzávaló, a lehető legegyszerűbben összerakva, azonnal tálalva. Egy tányér tészta mindennapi fogás, melyet villámgyorsan elkészíthetünk, ám ezt is ki lehet emelni a hétköznapok szürkeségéből, ha szépen megterítünk és az étel mellé töltünk egy pohár bort.