Menü

A legjobb cukormentes desszertek 4 hozzávalóból

Fogyókúra, inzulinrezisztencia, cukorbetegség miatt sokaknak le kell mondaniuk az édességekről. Az üzletekben általában kilométereken át csábítanak a különböző édességek a polcokon, míg a diabetikus finomságokat nagyítóval kell keresgélni.

Ráadásul, ha igazán finom desszertre vágyunk és magunknak szeretnénk elkészíteni a cukormentes finomságot, az gyakran annyi hozzávalóból áll, hogy a recept láttán elmegy a kedvünk ez egésztől. Ezért gyűjtöttünk most össze négy olyan csodás sütemény, amihez mindössze 4 dologra lesz szükséged és a végén lelkiismeret furdalás nélkül nassolhatsz!

Cukormentes brownie

Hozzávalók:
• három közepes méretű banán
• fél csésze mogyoróvaj
• negyed csésze kakaópor
• fél csésze liszt

A mogyoróvajat addig melegítjük a mikróban, amíg folyékonnyá kezd válni. A banánt felkarikázzuk, követően összekeverjük a négy hozzávalót. Liszt helyett használhatsz növényi proteint is (ebből elég csak két kanál). Sportboltokban kapható, teljesen adalékmentes, természetes fehérjepor. Ha lehet, a rizsből készült változatot válaszd, a tejsavófehérje másként viselkedik, gumiszerűvé válhat a tésztád. A masszát egy tepsibe öntjük és magas hőfokon (240 C) addig sütjük, amíg teljesen át nem sül, ez kb 40 perc. Miután kihűlt, felvághatod. A süteményt néhány kockáját le is fagyaszthatod, így ha legközelebb rád tör az édesség utáni vágy, csak előkapod és pár perc múlva majszolhatod a saját készítésű cukormentes brownie-t.

Pekándió korongok

Hozzávalók:
• 18 dkg pekándió
• 2 teáskanál fahéj
• 2 evőkanál kókuszliszt (vagy kókuszreszelék darálva)
• 4 db datolya

Az összes hozzávalót késes aprítóba tesszük, és jól összedolgozzuk. Vizes kézzel golyókat formázunk belőle, amiket a tenyerünkkel vagy egy kis tányér segítségével korong alakúvá lapítunk. Sütőpapírral vagy folpack-kal letakart tálra helyezzük. Fogyasztás előtt fél órára hűtőbe kell tenni. Az egyik legegyszerűbb és legfinomabb desszert, ami ráadásul „minden mentes”.

Csodagolyók

Hozzávalók:
• 3 alma
• 2 közepes sárgarépa
• 20 dkg darált mandula/ cukormentes darált keksz
• kókuszreszelék vagy darált dió vagy darált mandula a golyók beleforgatásához

Az almát és a sárgarépát megtisztítjuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a mandulát vagy a cukormentes darált kekszet. Ha utóbbit választjuk, akkor nem lesz gluténmentes a desszert, de ha csak a cukormentesség a szempont, akkor érdemes kipróbálni keksz hozzáadásával is. Az alapanyagokat jól összegyúrjuk és legalább egy órán át állni hagyjuk.

Vizes kézzel golyókat formálunk belőle és kókuszreszelékbe, darált dióba forgatjuk. Sütni nem kell, azonnal fogyasztható, hűtve igazán finom. Hűtőben tárolva napokig fogyasztható.

Most akkor mennyi az annyi?

Számtalan cikk és tanulmány látott már napvilágot a koffeinfogyasztással kapcsolatban. Utánanéztünk, mennyi a biztonságosan elfogyasztható napi koffeinmennyiség.

Meta cím: Most akkor mennyi az annyi?

A kávé és koffein hatása a szervezetre: napi hány csésze a határ?

A kávé világszerte az egyik legnépszerűbb ital, de hatásait tekintve megoszlanak a vélemények. Vajon tényleg jótékony, vagy több kárt okoz, mint hasznot? Ebben a cikkben részletesen megvizsgáljuk a kávé pozitív és negatív hatásait, valamint azt, hogy mennyi kávé fogyasztása ajánlott a mindennapokban.

Miért egészséges több halat fogyasztani?

Európa legtöbb országában átlagosan 20 kg halat fogyasztanak az emberek évente – ez az arány nálunk alig 4 kg, ami eléggé szomorú, hiszen a halfogyasztás rengeteg pozitív élettani hatással bír. Hazánkban az emberek átlagosan havonta egy alkalommal fogyasztanak halat.

Koffein hatása nyáron a szervezetünkre

A felnőtt népesség nagy része fogyaszt valamilyen formában koffeint. Ennek a legkedveltebb módja a kávézás, azonban ezt is túlzásba lehet vinni. Ennek a negatív hatásairól és megelőzéséről olvashatunk ebben a cikkben!

Mindent a Koshu szőlőről

Szőlőművelés szempontjából Japán nem a legmegfelelőbb hely, hiszen a nyár túlságosan forró és csapadékos, a talaj minősége pedig gyatra, így eddig a bor nem igazán volt az ottani kulinária része. Mégis, nagyjából 100 km-re Tokiótól, a Yamanashi Prefektúrában lévő Kofu medencében a gyümölcstermelés mellett mostanában valami újdonság is van születőben, ugyanis itt vetették meg lábukat a szigetország első borászatai kb. 150 évvel ezelőtt.