Menü

Elindult a civil véradóhét

Elindult hétfőtől a civil véradóhét. A megyeszékhelyeken és a fővárosban már eddig ezernél többen adtak vért. A civilek véradóhetét hetedik alkalommal szervezték meg. Az esemény péntekig zajlik.

A növekvő érdeklődés azt mutatja, hogy az emberek megértették a véradás fontosságát és egyre többen élnek a véradás lehetőségével, megmentve ezzel számtalan életet. Naponta mintegy 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy megfelelő vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültekhez, vérkészítményekre váró betegekhez.

Egyetlen véradással - ami 450 ml-t jelent - három betegen segíthetünk. Arról nem is beszélve, hogy a véradás az egészségre is jótékony hatással van, hiszen egy véradás egyben szűrővizsgálat is, ugyanis ekkor visszajelzést kaphatunk az egészségügyi állapotunkról, megtudhatjuk a vércsoportunkat és azt is, hogy megfelelő-e a hemoglobinszintünk.

A vér más anyaggal nem pótolható, így a vérkészítmények pótlása és a betegek vérrel történő ellátása nagy mértékben a véradókon múlik, ők ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek a betegeken. A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A véradók életeket mentenek! A véradók hősök!

Ki adhat vért?

Nos bárki, aki megfelel a következő kritériumoknak:

egészséges
elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
súlya több, mint 50 kg
rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal
tetoválását vagy testékszerét a véradás előtt fél évvel készíttette

A véradást mindig szigorú és alapos orvosi vizsgálat előzi meg, ahol eldől, ki lehet véradó.

Mit jelent az irányított véradás?

Létezik úgynevezett támogató irányított véradás, mely lehetőséget ad arra, hogy rokonok, ismerősök, egy megnevezett beteg gyógyulásához adhassanak vért. Ehhez jelentkezéskor egy nyilatkozaton meg kell adni a beteg nevét és TAJ számát.

Hol lehet vért adni?

Munkanapokon 60-70, évente közel 15 000 helyszínen biztosítanak lehetőséget véradásra. Aki segíteni szeretne, az megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt és időpontot.

További információ a véradással kapcsolatos tudnivalókról az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán érhető el.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.