Menü

Elindult a civil véradóhét

Elindult hétfőtől a civil véradóhét. A megyeszékhelyeken és a fővárosban már eddig ezernél többen adtak vért. A civilek véradóhetét hetedik alkalommal szervezték meg. Az esemény péntekig zajlik.

A növekvő érdeklődés azt mutatja, hogy az emberek megértették a véradás fontosságát és egyre többen élnek a véradás lehetőségével, megmentve ezzel számtalan életet. Naponta mintegy 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy megfelelő vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültekhez, vérkészítményekre váró betegekhez.

Egyetlen véradással - ami 450 ml-t jelent - három betegen segíthetünk. Arról nem is beszélve, hogy a véradás az egészségre is jótékony hatással van, hiszen egy véradás egyben szűrővizsgálat is, ugyanis ekkor visszajelzést kaphatunk az egészségügyi állapotunkról, megtudhatjuk a vércsoportunkat és azt is, hogy megfelelő-e a hemoglobinszintünk.

A vér más anyaggal nem pótolható, így a vérkészítmények pótlása és a betegek vérrel történő ellátása nagy mértékben a véradókon múlik, ők ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek a betegeken. A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A véradók életeket mentenek! A véradók hősök!

Ki adhat vért?

Nos bárki, aki megfelel a következő kritériumoknak:

egészséges
elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
súlya több, mint 50 kg
rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal
tetoválását vagy testékszerét a véradás előtt fél évvel készíttette

A véradást mindig szigorú és alapos orvosi vizsgálat előzi meg, ahol eldől, ki lehet véradó.

Mit jelent az irányított véradás?

Létezik úgynevezett támogató irányított véradás, mely lehetőséget ad arra, hogy rokonok, ismerősök, egy megnevezett beteg gyógyulásához adhassanak vért. Ehhez jelentkezéskor egy nyilatkozaton meg kell adni a beteg nevét és TAJ számát.

Hol lehet vért adni?

Munkanapokon 60-70, évente közel 15 000 helyszínen biztosítanak lehetőséget véradásra. Aki segíteni szeretne, az megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt és időpontot.

További információ a véradással kapcsolatos tudnivalókról az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán érhető el.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.