Elindult a civil véradóhét
- Dátum: 2022.09.09., 02:57
- Martinka Dia
- képek:pixabay.com
- civil véradóhét, életmentés, fontossága, főváros, gyógyítás, hemoglobinszint, honlap., irányított véradás, jótékony, kritérium, megyeszékhely, nyilatkozat, Országos Vérellátó Szolgálat, véradás, véradó, vérkészlet
Elindult hétfőtől a civil véradóhét. A megyeszékhelyeken és a fővárosban már eddig ezernél többen adtak vért. A civilek véradóhetét hetedik alkalommal szervezték meg. Az esemény péntekig zajlik.
A növekvő érdeklődés azt mutatja, hogy az emberek megértették a véradás fontosságát és egyre többen élnek a véradás lehetőségével, megmentve ezzel számtalan életet. Naponta mintegy 1600-1800 véradóra van szükség ahhoz, hogy megfelelő vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültekhez, vérkészítményekre váró betegekhez.
Egyetlen véradással - ami 450 ml-t jelent - három betegen segíthetünk. Arról nem is beszélve, hogy a véradás az egészségre is jótékony hatással van, hiszen egy véradás egyben szűrővizsgálat is, ugyanis ekkor visszajelzést kaphatunk az egészségügyi állapotunkról, megtudhatjuk a vércsoportunkat és azt is, hogy megfelelő-e a hemoglobinszintünk.

A vér más anyaggal nem pótolható, így a vérkészítmények pótlása és a betegek vérrel történő ellátása nagy mértékben a véradókon múlik, ők ellenszolgáltatás nélkül, önként segítenek a betegeken. A vér nélkülözhetetlen a rászoruló betegek gyógyításában, az életmentésben. A véradók életeket mentenek! A véradók hősök!
Ki adhat vért?
Nos bárki, aki megfelel a következő kritériumoknak:
egészséges
elmúlt 18 éves, de még nincs 65 éves
súlya több, mint 50 kg
rendelkezik a regisztrációhoz szükséges igazolványokkal
tetoválását vagy testékszerét a véradás előtt fél évvel készíttette
A véradást mindig szigorú és alapos orvosi vizsgálat előzi meg, ahol eldől, ki lehet véradó.

Mit jelent az irányított véradás?
Létezik úgynevezett támogató irányított véradás, mely lehetőséget ad arra, hogy rokonok, ismerősök, egy megnevezett beteg gyógyulásához adhassanak vért. Ehhez jelentkezéskor egy nyilatkozaton meg kell adni a beteg nevét és TAJ számát.
Hol lehet vért adni?
Munkanapokon 60-70, évente közel 15 000 helyszínen biztosítanak lehetőséget véradásra. Aki segíteni szeretne, az megtalálja a legmegfelelőbb helyszínt és időpontot.
További információ a véradással kapcsolatos tudnivalókról az Országos Vérellátó Szolgálat oldalán érhető el.
Karácsonyi meglepetések az irodába – amit imádnak majd a kollégák
Karácsony közeledtével minden irodában felmerül a nagy kérdés: mivel lehet úgy meglepni a kollégákat, hogy ne csak a kötelező kör legyen, hanem tényleg mosolyt csaljon az arcokra?
Advent: a lassulás művészete egy zajos világban
Ahogy közeledik az év vége, a városok fényei egyre élesebben rajzolódnak ki a korai sötétedésben, és velük együtt megérkezik az advent hangulata is. Ez az időszak eredetileg a várakozásról szólt – arról a csendes, bensőséges állapotról, amikor nem rohantunk, csak hagytuk, hogy megérkezzen az ünnep.
Négynapos munkahét – Feszített tempó vagy több pihenés?
A négynapos beosztás gondolata régóta kering a közbeszédben, de az utóbbi években lett igazán komoly alternatíva. A modell lényege, hogy hétfőtől csütörtökig tartanak a kötelező teendők, napi nyolc vagy tíz órában. A péntek szabad, a hétvége pedig ezáltal hosszabb és regenerálóbb. A kérdés az, hogy ez a gyakorlatban is működik-e, vagy csak egy jól hangzó ígéret.
Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk
A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.
A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra
A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.