Menü

Idegen kullancsfaj jelent meg Magyarországon!

Aki szokott kirándulni, feltétlen olvassa el, ugyanis egy veszélyes kullancsfaj jelent meg Magyarországon, az éghajlatváltozás és a melegebb nyarak következményeként. A Hyalomma nevű kullancs nagyon sok kórokozót hordozhat, ez pedig a túrázókat, kirándulókat, terepfutókat fokozott óvatosságra inti.

Az említett kullancsfaj olyan betegséget hordoz, mint például a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ez pedig állatra és emberre is egyaránt rendkívül veszélyes.

Honnan lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Nos a képek alapján ez az állat meglehetősen feltűnő külsővel rendelkezik, Az állat formája ovális, lábai sávozottak, mondhatni csíkosak, a hátuk pedig barázdált. A méretük valamivel nagyobb, mint a Magyarországon látható és megszokott kullancsfajtáké.

Megfigyelték, hogy a Hyalomma kullancs leginkább a testnyílások területét kedveli, itt telepszik meg. Az állat tőlünk délebbre honos, ám kutatások szerint a vándormadarak segítségével érkeznek meg hozzánk, majd a talajon alakulnak át felnőtt kullanccsá, s a klímaváltozás hatására egyre nagyobb eséllyel élnek meg az itteni éghajlaton.

Eddig halálos áldozatot nem követelt itthon a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ám több olyan személyt is kiszűrtek az elmúlt évtizedekben, akik a kullancs csípése által kapták el a vírust. Ők erős immunrendszerüknek köszönhetően átvészelték a betegséget. Kirándulás, túra vagy szabadban végzett munka közben könnyen össze lehet szedni egy-egy kullancsot, ha ilyen történik, mielőbb el kell távolítani a vérszívót.

Milyen tünetei vannak a fertőzésnek?

Szakemberek szerint, ha kialakul a betegség, akkor az illető belázasodik, majd testszerte bevérzések alakulnak ki, a bőr, a nyálkahártya és szem kötőhártyája alatt is. A panaszok jellemzően a fertőzés után 1-13 nappal jelennek meg.

A Krími-Kongói vérzéses láz jelei:

akár hetekig is tartó magas láz,
hátfájás,
ízületi fájdalom,
gyomorfájás,
gyengeség
vörös szem és torok,
orrvérzés,
véraláfutások
valamint kipirult arc, súlyos esetben sárgaság jellemzi,

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, hanem csipesszel a szájszervénél megfogva kell kihúzni.

Az idei szezonban talált példányok azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további tudnivalók a https://kullancsfigyelo.hu/ weboldalon találhatók. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri a Hyalomma kullancs magyarországi feltérképezésében, amennyiben ilyen egyedet találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail-címen.

Hogyan tudunk spórolni az árammal?

Több családnak is gondot okoz a villanyszámla kifizetése, a többtagú családok akár komoly többletköltségektől is tarthatnak, kis odafigyeléssel azonban sokat spórolhatunk. Nagycsaládos anyukaként én személy szerint kíváncsi voltam, mit tehetek a költségeink csökkentése érdekében.

Hogyan kerüld el és szabadulj meg a kullancstól

A nyár és az ősz az az időszak, amikor sokat tudunk a természet lány ölén időt tölteni, de sajnos ez nem mindig felhőtlen, mivel egyes ízeltlábúak szeretik a vérünket szívni. Nem csak a szúnyog lehet kellemetlen útitárs, hanem a kullancs is.

Az őszi időjárás lélektani hatásai

Előbb utóbb elkövetkezik az ősz, vele együtt pedig az őszi időjárás is, avagy viharok, esők, és a hűvösebb időjárás. A nyár a legtöbb embert a szabadba hívja, míg ősszel ennek ellenkezője játszódik le, és mindenki beltérbe húzódik. Sokunkat az őszi időjárás különböző módokon, de megvisel: fáradtak, ingerültek, kimerültek leszünk. Arra nézhetünk meg néhány tippet ebben a cikkben, hogy mit tehetünk ez ellen, valamint azt, hogy egy-egy helyzetben hogyan tehetünk ezen rossz érzések ellen.

Vegyünk szárítógépet, vagy ne?

Szárítógép vásárlásánál megoszlanak a vélemények, egyesek szerint nagyon hasznos és praktikus, mások szerint felesleges és értelmetlen kiadás. Most megvitatjuk a szárító fő előnyeit és hátrányait.

Tenger, maga a terápia

Milyen sokat mondogatjuk, hogy elmennék egy kis tenger útra, hogy feltöltődjek. Nem is tulajdonítunk ennek akkora jelentőséget, mint amekkora haszna lehet szervezetünkre. Sokan bele sem gondolunk, hogy a tenger terápiás jellege mennyire jelentős, nem csak pszichésen, hanem fizikailag is.