Menü

Idegen kullancsfaj jelent meg Magyarországon!

Aki szokott kirándulni, feltétlen olvassa el, ugyanis egy veszélyes kullancsfaj jelent meg Magyarországon, az éghajlatváltozás és a melegebb nyarak következményeként. A Hyalomma nevű kullancs nagyon sok kórokozót hordozhat, ez pedig a túrázókat, kirándulókat, terepfutókat fokozott óvatosságra inti.

Az említett kullancsfaj olyan betegséget hordoz, mint például a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ez pedig állatra és emberre is egyaránt rendkívül veszélyes.

Honnan lehet felismerni a Hyalomma kullancsot?

Nos a képek alapján ez az állat meglehetősen feltűnő külsővel rendelkezik, Az állat formája ovális, lábai sávozottak, mondhatni csíkosak, a hátuk pedig barázdált. A méretük valamivel nagyobb, mint a Magyarországon látható és megszokott kullancsfajtáké.

Megfigyelték, hogy a Hyalomma kullancs leginkább a testnyílások területét kedveli, itt telepszik meg. Az állat tőlünk délebbre honos, ám kutatások szerint a vándormadarak segítségével érkeznek meg hozzánk, majd a talajon alakulnak át felnőtt kullanccsá, s a klímaváltozás hatására egyre nagyobb eséllyel élnek meg az itteni éghajlaton.

Eddig halálos áldozatot nem követelt itthon a Krími-Kongói vérzéses lázat okozó vírus, ám több olyan személyt is kiszűrtek az elmúlt évtizedekben, akik a kullancs csípése által kapták el a vírust. Ők erős immunrendszerüknek köszönhetően átvészelték a betegséget. Kirándulás, túra vagy szabadban végzett munka közben könnyen össze lehet szedni egy-egy kullancsot, ha ilyen történik, mielőbb el kell távolítani a vérszívót.

Milyen tünetei vannak a fertőzésnek?

Szakemberek szerint, ha kialakul a betegség, akkor az illető belázasodik, majd testszerte bevérzések alakulnak ki, a bőr, a nyálkahártya és szem kötőhártyája alatt is. A panaszok jellemzően a fertőzés után 1-13 nappal jelennek meg.

A Krími-Kongói vérzéses láz jelei:

akár hetekig is tartó magas láz,
hátfájás,
ízületi fájdalom,
gyomorfájás,
gyengeség
vörös szem és torok,
orrvérzés,
véraláfutások
valamint kipirult arc, súlyos esetben sárgaság jellemzi,

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A kullancsot nem szabad semmivel bekenni, nyomogatni, tekergetni, hanem csipesszel a szájszervénél megfogva kell kihúzni.

Az idei szezonban talált példányok azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további tudnivalók a https://kullancsfigyelo.hu/ weboldalon találhatók. Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri a Hyalomma kullancs magyarországi feltérképezésében, amennyiben ilyen egyedet találnak, jelezzék azt a kullancs@ecolres.hu e-mail-címen.

Párizs látnivalói, nevezetességei

Párizs Európa kulturális fővárosaként ismert, és a kontinens legkedveltebb turisztikai célpontja. A francia főváros egy éjszaka is élő, pezsgő város, és rengeteg lehetőséggel várja a turistákat, a túlturizmus szinte minden ismert helyen jelen van. Modern látványosságai mellett viszont rengeteg történelmi épületet, ideszámítva a történelmi belvárost is tartogat számunkra, így hangulatában egy abszolút pozitív, de vegyes élményt nyújt a város.

Szaloncukor házilag! Ajándéknak is tökéletes

Ha nem szeretnénk drága szaloncukrokat vásárolni, vagy egyszerűen a bolti ízvilág helyett a háziasabb jellegű édességeket részesítjük előnyben, akkor készítsünk idén saját magunk alkotta szaloncukrokat, ehhez mutatunk néhány szuper receptet.

A ház „mérgei”

Valószínűleg szinte minden háziasszony tisztítószer-repertoárjában megtalálható néhány olyan vegyszer, ami potenciálisan halálos méreg is lehet. Ezeket biztonságosan kell tárolni és alkalmazni, hogy elkerüljük az egészségkárosodást. Melyek ezek a vegyi anyagok?

A téli madáretetés szabályai

A téli időszakban gyakran a túlélést jelenti madarainknak a számukra kihelyezett eleség. Természetesen ennek is megvannak a maga szabályai, melyeket, ha nem ismerünk, vagy nem tartunk be, akkor inkább el se kezdjük a téli madáretetést.

Veszélyes adventi koszorúk

Az advent lehet veszélyes is. Tűzveszélyes. A téli időszakban 45 percenként kigyullad egy lakás – olvastam valamikor egy internetes portálon. Közelednek az ünnepek, kezdődik a karácsonyi készülődés, válogatunk az adventi koszorúk között, gyújtjuk lassan a gyertyákat, elővesszük karácsonykor a csillagszórókat, ezek pedig mind veszélyforrások is.