Menü

Valóban balesetveszélyes a trambulinozás?

Tavasztól késő őszig az egyik legjobb kinti játék és legkedvesebb elfoglaltság a gyerekeknek (és olykor a felnőtteknek is) a mókás trambulin használata. Talán mondhatom, hogy az egyik legfantasztikusabb mozgásforma, amelyet otthonunkban végezhetünk, azonban a trambulinozás veszélyes is lehet. Mikre kell ügyelni, ha biztonságosan szeretnénk használni ezt a játékot?

Minden mozgásformának vannak veszélyei, így a trambulin használatának is, ha nem rendeltetés-szerűen végezzük, felelőtlenül viselkedünk, vagy nem figyelünk magunkra, egymásra, illetve az eszköz karbantartására.

A trambulin használatának is megvannak a maga „szabályai”. Ha túl sokan ugrálnak benne egyszerre, vagy védőháló nélkül akarunk szaltózni, esetleg nem figyelünk a másikra és ráugrunk, akkor bizony könnyen nagy baj is lehet, amennyiben viszont rendeltetés-szerűen használjuk, akkor teljesen biztonságos mozgás és szórakozás egyben.

A trambulin nem olcsó mulatság, azonban nem szabad spórolni a kiegészítőkön, védőháló használata mindenképp kötelező (lenne), hiszen így megvéd a leeséstől. Ugyanilyen fontos a rugóvédő használata. Az ugrálófelületet tartó masszív rugók kemények és ha ráesünk, megüthetjük magunkat. Használata rendkívül fontos!

Sajnos a piacon mindig találni silány minőségű termékeket, ezek pedig balesetveszélyesek.

Trambulin összeállításakor tartsuk szem előtt, hogy – bár a kültéri eszközök időjárás-állóak – azért egy-egy nagyobb vihar után célszerű ellenőrizni a rögzítését. A trambulin felállításakor ügyelni kell arra, hogy az ugróasztalt sík felületre helyezzük.

Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a megfelelő méretű trambulint vásároljuk. Nem érdemes a legkisebbet venni, hiszen gyermekünk hamar megnő és kinövi.

Választáskor fontos szempont a stabil rögzítés és a masszív lábak, s mint említettem, a védőhálón nem szabad spórolni! Komoly baleseteket lehet megelőzni ezen szempontok betartásával.

Arról sem árt meggyőződni, hogy az általunk kiválasztott trambulinhoz tartozik-e megfelelőségi nyilatkozat a gyártó vagy a forgalmazó részéről-említik a szakemberek.

Használatánál fontos tudni, hogy hároméves kor alatti gyermeket ne engedjünk bele egyedül, mindig szükséges a felügyelet!

Rendszeresen ellenőrizzük a rugókat és a csavarokat!

A trambulin használata minden korosztály számára jó móka és egészséges, azonban az eszköz helyes használatát és megfelelő karbantartását mindig szem előtt kell tartani.

A sportsérülések leggyakoribb okai

Aki sportol, tisztában van a sérülések kockázatával, legyen valaki hobbi-, vagy élsportoló. A sérülés a sportélet velejárója, azonban sok olyan húzódás, fájdalom van, mely kiküszöbölhető.

Mint a jégcsap, olyan hideg? Melegítsd fel magad!

Kicsi a bors, de erős. Ez a porra is igaz lehet

A háztartási munkák réme a por. Szinte hiábavaló küzdelmet vívunk az apró, majdcsak láthatatlan szemcsékkel, amelyek alattomos módon már a takarítás után azonnal visszaülnek.
Úgy érzed, hogy hiába takarítasz nap, mint nap, a por szinte már akkor megtalálható, ahogy portalanítás után elvetted onnan a kezedet?

Fermentáljunk, de hogyan?

Mi is az a fermentálás? Tulajdonképpen egy ősrégi módszer az élelmiszerek tartósítására, mesterséges tartósítószerek nélkül. A fermentált élelmiszerek jótékony hatásúak a szervezetre! Ha szeretné a tartósításnak ezt a módját kipróbálni, akkor érdemes elolvasnia cikkünket.

Vénasszonyok nyara. De miért pont ez a neve?

Kicsit mosolyogva olvastam a minap, hogy egy német hölgy a múlt században egyszer panasszal élt az „Altweibersommer” - azaz vénasszonyok nyara - kifejezés miatt a helyi bíróságnál. Nőként és időskorúként is sértőnek találta ezt a szót. Hogy milyen döntés született a bíróságon, a cikkből kiderül!