Menü

Valóban balesetveszélyes a trambulinozás?

Tavasztól késő őszig az egyik legjobb kinti játék és legkedvesebb elfoglaltság a gyerekeknek (és olykor a felnőtteknek is) a mókás trambulin használata. Talán mondhatom, hogy az egyik legfantasztikusabb mozgásforma, amelyet otthonunkban végezhetünk, azonban a trambulinozás veszélyes is lehet. Mikre kell ügyelni, ha biztonságosan szeretnénk használni ezt a játékot?

Minden mozgásformának vannak veszélyei, így a trambulin használatának is, ha nem rendeltetés-szerűen végezzük, felelőtlenül viselkedünk, vagy nem figyelünk magunkra, egymásra, illetve az eszköz karbantartására.

A trambulin használatának is megvannak a maga „szabályai”. Ha túl sokan ugrálnak benne egyszerre, vagy védőháló nélkül akarunk szaltózni, esetleg nem figyelünk a másikra és ráugrunk, akkor bizony könnyen nagy baj is lehet, amennyiben viszont rendeltetés-szerűen használjuk, akkor teljesen biztonságos mozgás és szórakozás egyben.

A trambulin nem olcsó mulatság, azonban nem szabad spórolni a kiegészítőkön, védőháló használata mindenképp kötelező (lenne), hiszen így megvéd a leeséstől. Ugyanilyen fontos a rugóvédő használata. Az ugrálófelületet tartó masszív rugók kemények és ha ráesünk, megüthetjük magunkat. Használata rendkívül fontos!

Sajnos a piacon mindig találni silány minőségű termékeket, ezek pedig balesetveszélyesek.

Trambulin összeállításakor tartsuk szem előtt, hogy – bár a kültéri eszközök időjárás-állóak – azért egy-egy nagyobb vihar után célszerű ellenőrizni a rögzítését. A trambulin felállításakor ügyelni kell arra, hogy az ugróasztalt sík felületre helyezzük.

Vásárlás előtt győződjünk meg arról, hogy a megfelelő méretű trambulint vásároljuk. Nem érdemes a legkisebbet venni, hiszen gyermekünk hamar megnő és kinövi.

Választáskor fontos szempont a stabil rögzítés és a masszív lábak, s mint említettem, a védőhálón nem szabad spórolni! Komoly baleseteket lehet megelőzni ezen szempontok betartásával.

Arról sem árt meggyőződni, hogy az általunk kiválasztott trambulinhoz tartozik-e megfelelőségi nyilatkozat a gyártó vagy a forgalmazó részéről-említik a szakemberek.

Használatánál fontos tudni, hogy hároméves kor alatti gyermeket ne engedjünk bele egyedül, mindig szükséges a felügyelet!

Rendszeresen ellenőrizzük a rugókat és a csavarokat!

A trambulin használata minden korosztály számára jó móka és egészséges, azonban az eszköz helyes használatát és megfelelő karbantartását mindig szem előtt kell tartani.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.