Menü

Tippek az egészséges étkezéshez a mostani drágulás mellett

Mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap az árak folyamatos drágulását, ám emellett is lehet törekedni a tudatos bevásárlásra, hogy étrendünk egészséges keretek között maradhasson. Nehéz beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, mert néha a pénztárcánk nem teszi lehetővé ezek megvásárlását, ám segít néhány tipp a tudatos életmódhoz.

Költséghatékony, ha előre tervezünk, bevásárlólistával készülünk. Ha ez nincs kéznél, sokkal több terméket vásárlunk, hatnak ránk a marketingfogások, az akciós áraknak tűnő kínálat, illetve, ha éhesen megyünk bevásárolni. Ha bevásárlólistát írunk, kevesebb felesleges dolgot fogunk megvenni.

Próbáljunk idényzöldséget és gyümölcsöt helyi termelőktől vásárolni, a boltban a friss kínálat, de még a fagyasztott is sajnos nagyon komoly dráguláson ment keresztül, akár a duplájába is kerülhet sok minden. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt akkor érdemes megvenni, amikor éppen szezonjuk van. Ilyenkor nemcsak finomabbak, hanem olcsóbbak is.

Használjuk ki minden esetben a kuponokat.

Érdekes dolog ez, hiszen a férjem szerint én ilyenkor „halmozok”, én azonban úgy gondolom, hogy azokat a termékeket veszem meg akciósan, amelyről tudom, hogy a következő hónapban mindenképp megvenném (pl. mosószer, mosogatószer), mert használjuk és szükséges, tehát előrelátó módon akkor veszem meg, amikor akciós, nem pedig, amikor szükségem van rá. Kuponnal élelmiszert is lehet vásárolni és aköré tervezni a napi, vagy heti étkezéseket, megint csak spórolós megoldás.

Húsokat frissen vásároljunk a pultból, mert csomagolva drágábbak, arról nem is beszélve, hogy a húspultból frissebb, finomabb árut kapunk, ha pedig a hús, hal, tojás drága, más fehérjeforrások után kell nézni. A bab vagy a lencse kiváló alternatív fehérjeforrás lehet. Figyeljük az egységárakat! Sokszor a nagyobb kiszerelés sokszor jobban megéri.

Akinek saját konyhakertje van, nagyon szerencsés, hiszen sok mindent magának termelhet meg, így pedig máris takarékosabb módon folytathatja az egészséges életmódot.

Használjuk fel otthon a maradékokat. Ne dobjunk ki semmit, fagyasszuk le, vagy készítsünk belőle más ételt, sok ételmaradék újra gondolható.

Használjuk a zabpelyhet. Tudom, hogy nem mindenki szereti, de még viszonylag olcsón hozzáférhető, s hasznos például lisztek helyett egy-egy főzelékbe darálva, vagy süteménybe, tésztákba felhasználva, vagy búzadara helyett (pl. túrógombóchoz) de kásákat is készíthetünk belőle. Tele van rostokkal, laktató, és a szívnek is jót tesz.

S ha már egészséges életmód… ne feledjük a séta, a biciklizés, a kocogás, a torna nem jár óradíjjal, vagy kondibérlettel, iktassuk be a rendszeres mozgást a táplálkozás mellé.

Hogyan feküdjünk, hogy jól aludjunk?

Az alvásnak kiemelten fontos szerepe van életünkben, hiszen ha nem tudunk pihenni, annak komoly egészségügyi következményei vannak és hosszú távon igen veszélyes lehet. Mai cikkünkben összeszedtük, milyen pózban ajánlott piheni és hogyan lehet pihentető az alvásunk.

Miért fontos az omega-3 fogyasztása gyerekeknek?

Az omega-3 nagyon fontos tápanyag, különösen a gyerekeknek elengedhetetlen. Vajon miért olyan fontos és hogyan segíti a fejlődésüket?

5 gyakori, gondolati síkon történő önbántalmazás

Külső szemmel talán úgy tűnhet, hogy a fiatalok számára az élet könnyű, lehetőségekkel teli és még bárhogy alakulhatnak a dolgaik a karrier, párválasztás, vagy családalapítás szempontjából. Ez azonban egy idealizált és sztereotip kép, amely eltakarja azt, hogy a fiatal felnőttek milyen nehézségekkel küzdenek, hogy valóban megéljék önmagukat és az eléjük táruló lehetőségeket.

Milyen a tökéletes fürdő?

Nincs is jobb egy forró, illatos fürdőnél a hideg téli napokon, de úgy tűnik, nem mindegy, milyen hőmérsékletű a víz.

Szelektálás - Még az idén dobd ki őket!

Ha lassan már olyan túlzsúfolt a lakásod, hogy belépni sem tudsz, szinte mániákus gyűjtögető vagy, nem tudsz kidobni semmit, s már lépni sem tudsz a kacatoktól, ezer éve nem szelektáltad a szekrényeid, akkor itt az ideje a nagy szelektálásnak!