Menü

Tippek az egészséges étkezéshez a mostani drágulás mellett

Mindannyian tapasztaljuk nap, mint nap az árak folyamatos drágulását, ám emellett is lehet törekedni a tudatos bevásárlásra, hogy étrendünk egészséges keretek között maradhasson. Nehéz beszerezni a zöldséget, gyümölcsöt, mert néha a pénztárcánk nem teszi lehetővé ezek megvásárlását, ám segít néhány tipp a tudatos életmódhoz.

Költséghatékony, ha előre tervezünk, bevásárlólistával készülünk. Ha ez nincs kéznél, sokkal több terméket vásárlunk, hatnak ránk a marketingfogások, az akciós áraknak tűnő kínálat, illetve, ha éhesen megyünk bevásárolni. Ha bevásárlólistát írunk, kevesebb felesleges dolgot fogunk megvenni.

Próbáljunk idényzöldséget és gyümölcsöt helyi termelőktől vásárolni, a boltban a friss kínálat, de még a fagyasztott is sajnos nagyon komoly dráguláson ment keresztül, akár a duplájába is kerülhet sok minden. A legtöbb zöldséget és gyümölcsöt akkor érdemes megvenni, amikor éppen szezonjuk van. Ilyenkor nemcsak finomabbak, hanem olcsóbbak is.

Használjuk ki minden esetben a kuponokat.

Érdekes dolog ez, hiszen a férjem szerint én ilyenkor „halmozok”, én azonban úgy gondolom, hogy azokat a termékeket veszem meg akciósan, amelyről tudom, hogy a következő hónapban mindenképp megvenném (pl. mosószer, mosogatószer), mert használjuk és szükséges, tehát előrelátó módon akkor veszem meg, amikor akciós, nem pedig, amikor szükségem van rá. Kuponnal élelmiszert is lehet vásárolni és aköré tervezni a napi, vagy heti étkezéseket, megint csak spórolós megoldás.

Húsokat frissen vásároljunk a pultból, mert csomagolva drágábbak, arról nem is beszélve, hogy a húspultból frissebb, finomabb árut kapunk, ha pedig a hús, hal, tojás drága, más fehérjeforrások után kell nézni. A bab vagy a lencse kiváló alternatív fehérjeforrás lehet. Figyeljük az egységárakat! Sokszor a nagyobb kiszerelés sokszor jobban megéri.

Akinek saját konyhakertje van, nagyon szerencsés, hiszen sok mindent magának termelhet meg, így pedig máris takarékosabb módon folytathatja az egészséges életmódot.

Használjuk fel otthon a maradékokat. Ne dobjunk ki semmit, fagyasszuk le, vagy készítsünk belőle más ételt, sok ételmaradék újra gondolható.

Használjuk a zabpelyhet. Tudom, hogy nem mindenki szereti, de még viszonylag olcsón hozzáférhető, s hasznos például lisztek helyett egy-egy főzelékbe darálva, vagy süteménybe, tésztákba felhasználva, vagy búzadara helyett (pl. túrógombóchoz) de kásákat is készíthetünk belőle. Tele van rostokkal, laktató, és a szívnek is jót tesz.

S ha már egészséges életmód… ne feledjük a séta, a biciklizés, a kocogás, a torna nem jár óradíjjal, vagy kondibérlettel, iktassuk be a rendszeres mozgást a táplálkozás mellé.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.