Menü

A bőr legfontosabb támogatói

Bőrünk tulajdonképpen szervezetünk elsődleges védvonala, az immunrendszerünk és a külvilág közti közvetlen kapocs. Ahhoz, hogy ezt a funkcióját a lehető legjobban el tudja látni és közben megtartsa rugalmasságát és fiatalságát, bőrünknek is tápanyagokra van szüksége. Természetesen minden vitamin és ásványi anyag fontos, ám van néhány vitamin, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünket érő stresszel szemben ellenállók lehessünk. Most bár a belső támogatásról ejtünk szót, nem szabad elfelejtenünk a külső ápolást és védelmet sem. A megfelelő hidratálás és napvédelem ugyanannyira fontos külsőleg, mint belsőleg.

A bőr számára elengedhetetlen vitaminok közül talán az egyik legismertebb az A-vitamin. Ezt abban a formában már gyermekkorunkban is hallhattuk, hogy ha sok répát eszünk, akkor szép barnák leszünk napozás után és a szemünk is erős lesz. Ezért a jelenségért az A-vitamin ’nyers’ formái, vagyis a retinoidok felelősek. Ezt elfogyasztva testünk retinolt szintetizál belőle, aminek hatásai között ott szerepel az új bőrsejtek kialakulása, a kollagén szintézis és a sebgyógyulás elősegítése.

A következő fontos vitamin a már-már jolly joker-nek számító C-vitamin. Számos ismert egészségügyi hatása mellett a bőr védekező mechanizmusaiban is szerepet játszik. Ezt annak köszönhető, hogy rendkívül jó antioxidáns, ami a szabad gyökök elleni védekezésben segít – ami nem ritka az egyre erősödő UV-sugárzás mellett. Persze nem csak ebben, hanem a bőrünk rugalmassága szempontjából fontos kollagén előállításában is részt vesz, valamint a gyógyulási folyamatokat is felgyorsítja.

Bőrünk külső és belső támogatói kölcsönösen segítik egymást, így a belsőleg ható E-vitamin is elengedhetetlen ahhoz, hogy bőrünk megfelelően tudjon védekezni a káros UV-sugarak ellen. Az E-vitamin egy erős antioxidáns, de legfőképp gyulladásgátló hatása miatt segít a napégés okozta bőrpír enyhítésében, illetve csökkenti a ráncképződést is. Emellett nagyon fontos, hogy a nedvességmegkötő tulajdonsága miatt a hidratálásban is jelentős szerepe van.

Tudta, hogy bőrünkön rengeteg különböző baktérium élősködik, csakúgy, mint az emésztőrendszerünkben? Ezek többsége hasznos, illetve része az egészséges bőrflórának, azonban előfordulnak köztük káros hatásúak is. Többek között ebben is segít a D-vitamin, amiről bár elsősorban a csontok egészsége kapcsán hallani, bőrünk számára is éppúgy nélkülözhetetlen. A káros baktériumok kiiktatása mellett a bőr allergiás reakcióit is képes csökkenteni a D-vitamin, valamint a regenerációs folyamatokat is beindítja.

Van még egy vitamin, pontosabban vitamin-komplex, ami több, specifikus hatást fejt ki bőrünkre, ez pedig a B-vitamin, vagy összefoglaló nevén a B-komplex. Jól ismert összetevője a bőrápolásnak, valamint érdekesség, hogy 8 főbb fajtája 8 különböző módon támogatja elsődleges védvonalunk. A B1-vitamin például segít az érzékeny, aknés vagy száraz bőrön, a B5-vitamin, vagy másnéven pantoténsav pedig a mélyebb hidratálásért felelős. A B7-vitamin, közismert nevén biotin a bőr megújuló folyamatait serkenti, így kifejezetten hatásos érett bőrnél, a B12-vitamin pedig a fakó és foltos bőrre nyújt megoldást.

Természetesen ezeken a vitaminokon kívül más tápanyagokra is szüksége van a bőrnek, mint például a cink, bizonyos fehérjék, omega-3 zsírsav vagy a szelén, de ez az 5 vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig megőrizzük bőrünk fiatalságát és egészségét.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.