Menü

A bőr legfontosabb támogatói

Bőrünk tulajdonképpen szervezetünk elsődleges védvonala, az immunrendszerünk és a külvilág közti közvetlen kapocs. Ahhoz, hogy ezt a funkcióját a lehető legjobban el tudja látni és közben megtartsa rugalmasságát és fiatalságát, bőrünknek is tápanyagokra van szüksége. Természetesen minden vitamin és ásványi anyag fontos, ám van néhány vitamin, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy a bőrünket érő stresszel szemben ellenállók lehessünk. Most bár a belső támogatásról ejtünk szót, nem szabad elfelejtenünk a külső ápolást és védelmet sem. A megfelelő hidratálás és napvédelem ugyanannyira fontos külsőleg, mint belsőleg.

A bőr számára elengedhetetlen vitaminok közül talán az egyik legismertebb az A-vitamin. Ezt abban a formában már gyermekkorunkban is hallhattuk, hogy ha sok répát eszünk, akkor szép barnák leszünk napozás után és a szemünk is erős lesz. Ezért a jelenségért az A-vitamin ’nyers’ formái, vagyis a retinoidok felelősek. Ezt elfogyasztva testünk retinolt szintetizál belőle, aminek hatásai között ott szerepel az új bőrsejtek kialakulása, a kollagén szintézis és a sebgyógyulás elősegítése.

A következő fontos vitamin a már-már jolly joker-nek számító C-vitamin. Számos ismert egészségügyi hatása mellett a bőr védekező mechanizmusaiban is szerepet játszik. Ezt annak köszönhető, hogy rendkívül jó antioxidáns, ami a szabad gyökök elleni védekezésben segít – ami nem ritka az egyre erősödő UV-sugárzás mellett. Persze nem csak ebben, hanem a bőrünk rugalmassága szempontjából fontos kollagén előállításában is részt vesz, valamint a gyógyulási folyamatokat is felgyorsítja.

Bőrünk külső és belső támogatói kölcsönösen segítik egymást, így a belsőleg ható E-vitamin is elengedhetetlen ahhoz, hogy bőrünk megfelelően tudjon védekezni a káros UV-sugarak ellen. Az E-vitamin egy erős antioxidáns, de legfőképp gyulladásgátló hatása miatt segít a napégés okozta bőrpír enyhítésében, illetve csökkenti a ráncképződést is. Emellett nagyon fontos, hogy a nedvességmegkötő tulajdonsága miatt a hidratálásban is jelentős szerepe van.

Tudta, hogy bőrünkön rengeteg különböző baktérium élősködik, csakúgy, mint az emésztőrendszerünkben? Ezek többsége hasznos, illetve része az egészséges bőrflórának, azonban előfordulnak köztük káros hatásúak is. Többek között ebben is segít a D-vitamin, amiről bár elsősorban a csontok egészsége kapcsán hallani, bőrünk számára is éppúgy nélkülözhetetlen. A káros baktériumok kiiktatása mellett a bőr allergiás reakcióit is képes csökkenteni a D-vitamin, valamint a regenerációs folyamatokat is beindítja.

Van még egy vitamin, pontosabban vitamin-komplex, ami több, specifikus hatást fejt ki bőrünkre, ez pedig a B-vitamin, vagy összefoglaló nevén a B-komplex. Jól ismert összetevője a bőrápolásnak, valamint érdekesség, hogy 8 főbb fajtája 8 különböző módon támogatja elsődleges védvonalunk. A B1-vitamin például segít az érzékeny, aknés vagy száraz bőrön, a B5-vitamin, vagy másnéven pantoténsav pedig a mélyebb hidratálásért felelős. A B7-vitamin, közismert nevén biotin a bőr megújuló folyamatait serkenti, így kifejezetten hatásos érett bőrnél, a B12-vitamin pedig a fakó és foltos bőrre nyújt megoldást.

Természetesen ezeken a vitaminokon kívül más tápanyagokra is szüksége van a bőrnek, mint például a cink, bizonyos fehérjék, omega-3 zsírsav vagy a szelén, de ez az 5 vitamin elengedhetetlen ahhoz, hogy sokáig megőrizzük bőrünk fiatalságát és egészségét.

Fejfájás típusai és okai

A lakosság fele rendszeresen küzd valamilyen típusú fejfájással, a kísérő tünetekről nem is beszélve.

Pajzsmirigybetegség és a koffein

Általánosságban elmondható, hogy sok kávét, teát iszunk, sok koffeint fogyasztunk, különösen a fiatalabb korosztály veszi energiaitalok, szénsavas üdítők formájában. Bizonyos betegségek esetén, - mint például a pajzsmirigyproblémák – fokozott óvatosságra intenek.

Alacsony tesztoszteron szint nőknél?

A tesztoszteronnal kapcsolatban rengeteg tévhit terjed. A nők tesztoszteron szintje szintén változik egész életükön keresztül, a menstruációs ciklusaik alatt, sőt különböző napszakokban is más értékeket mérhetnénk.

Mit árulnak el rólunk a körmeink?

A körmeinken lévő elváltozások utalhatnak például máj-, vese vagy akár szívproblémára is, ezért mindenképpen érdemes odafigyelnünk rájuk! Melyek azok a tünetek, melyek valamilyen egészségügyi problémára hívják fel a figyelmet?

Horkolás: ártalmatlan, vagy aggasztó?

A horkolás egy gyakori, kellemetlen hangjelenség, melynek hangereje és rendszeressége igen változó. Ártalmatlan dolog az éjszakai légzéskimaradás, vagy egészségügyi problémákat, betegségeket jelez? Erre keresünk választ.