Menü

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

A futás, mint sport és sok ehhez kapcsolódó futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

A futásnál is léteznek illemszabályok éppúgy, mint az élet más területein is. Ilyen például, hogy a futópályán a jobb oldalon fussunk és mindig balról előzzünk.

A gyorsabb futót mindig elengedjük magunk mellett, illetve, ha terepen, erdőben futunk, ügyelünk a tisztaságra és nem szemetelünk, nem hangoskodunk.

Ha versenyzésre adjuk a fejünket és még esetleg nem ismerjük azok folyamatát, lefolyását, úgy kérem fogadják meg a következő tippeket, illemszabályokat, praktikus tanácsokat.

A szervezők általában a verseny online felületén mindig felhívják a figyelmet az alapdolgokra, fontos információkra, ezeket udvariasságból, illemből és a biztonság érdekében is célszerű alaposan átolvasni és betartani.

Tapasztalataim alapján a következőkre hívnám fel a figyelmet.

A versenyre mindig időben érkezünk, a rajtszámfelvétel időintervallumának megfelelően, lehetőleg felkészülten és megfelelő réteges, időjárásnak megfelelő öltözetben és vegyük fel a rajtcsomagot.

Futásteljesítményünkhöz megfelelő rajthelyet válasszuk a nevezésnél és a versenyen is, hiszen sok versenyen nem egyszerre indulnak a futók, hanem úgynevezett szakaszos rajt van, ám ennek nincs jelentősége, mert minden futó nettó idejét mérik, a rajtszőnyegtől a célvonalig.

Ügyeljünk a tisztaságra mind a versenyközpontban, mind a futópályán és a frissítőállomásoknál se szemeteljünk. Szerencsére a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb verseny ma már „öko”, azaz „műanyagmentes” és mindenki saját pohárral közlekedik, nincsenek eldobható poharak a frissítőállomásokon.

Ha saját frissítésünk van, akkor az energiaszeletek, müzlik, csokik és zselék csomagolását a szemetesekbe dobjuk, vagy vigyük vissza magunkkal a rajtközpontba és ott keressük fel a szemeteseket, csökkentve ezzel az egyszer használatos műanyagokat.

Ha dohányzunk, - bár én futóversenyen nem igazán találkozom dohányzókkal - tiszteljük meg a futótársainkat azzal, hogy csak a kijelölt helyen dohányzunk.

Versenyen kötelező viselni a rajtszámot, jól láthatóan, ennek hiányában kizárhatnak a versenyből.

Sajnos azt látom, meg kell említeni a szelfikészítés illemszabályait is. Természetesen nincs semmi gond azzal, ha valaki megörökíti a fontos pillanatokat, azonban illik arra figyelni, hogy ne hirtelen álljunk meg valaki előtt, mert balesetveszélyes.

Mi a helyzet a versenypólóval?

A futóversenyek többsége saját pólót készít az eseményre, melyet a rajtcsomagban át lehet venni, van, akik szerint illik megtisztelni az adott versenyt, hogy a saját pólójában álljunk rajthoz, mások babonából is inkább akkor szeretik felvenni, ha teljesítették az adott távot.

Ha kutyával szeretnénk futni, akkor figyeljünk arra, hogy olyan versenyt keressünk, ahol kifejezetten szerveznek kutyás futást is és ugyanez a tanácsom a babakocsis futásra is.

Zenét hallgatni szabad?

Nos a saját véleményem az, hogy ha a szervezők nem is kérik ennek mellőzését, én azt gondolom akkor sem szerencsés, ugyanis nem érzékeljük annyira a külvilágot, a többi futót, a közlekedést, az utcazajt és más közlekedőket, gyalogosokat, autósokat, ami balesetveszélyes, ezért, ha ragaszkodunk mindenképp a zenehallgatáshoz, akkor javaslom, hogy csak az egyik fülhallgatót használjuk.

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.