Menü

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

A futás, mint sport és sok ehhez kapcsolódó futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

A futásnál is léteznek illemszabályok éppúgy, mint az élet más területein is. Ilyen például, hogy a futópályán a jobb oldalon fussunk és mindig balról előzzünk.

A gyorsabb futót mindig elengedjük magunk mellett, illetve, ha terepen, erdőben futunk, ügyelünk a tisztaságra és nem szemetelünk, nem hangoskodunk.

Ha versenyzésre adjuk a fejünket és még esetleg nem ismerjük azok folyamatát, lefolyását, úgy kérem fogadják meg a következő tippeket, illemszabályokat, praktikus tanácsokat.

A szervezők általában a verseny online felületén mindig felhívják a figyelmet az alapdolgokra, fontos információkra, ezeket udvariasságból, illemből és a biztonság érdekében is célszerű alaposan átolvasni és betartani.

Tapasztalataim alapján a következőkre hívnám fel a figyelmet.

A versenyre mindig időben érkezünk, a rajtszámfelvétel időintervallumának megfelelően, lehetőleg felkészülten és megfelelő réteges, időjárásnak megfelelő öltözetben és vegyük fel a rajtcsomagot.

Futásteljesítményünkhöz megfelelő rajthelyet válasszuk a nevezésnél és a versenyen is, hiszen sok versenyen nem egyszerre indulnak a futók, hanem úgynevezett szakaszos rajt van, ám ennek nincs jelentősége, mert minden futó nettó idejét mérik, a rajtszőnyegtől a célvonalig.

Ügyeljünk a tisztaságra mind a versenyközpontban, mind a futópályán és a frissítőállomásoknál se szemeteljünk. Szerencsére a tapasztalat azt mutatja, hogy a legtöbb verseny ma már „öko”, azaz „műanyagmentes” és mindenki saját pohárral közlekedik, nincsenek eldobható poharak a frissítőállomásokon.

Ha saját frissítésünk van, akkor az energiaszeletek, müzlik, csokik és zselék csomagolását a szemetesekbe dobjuk, vagy vigyük vissza magunkkal a rajtközpontba és ott keressük fel a szemeteseket, csökkentve ezzel az egyszer használatos műanyagokat.

Ha dohányzunk, - bár én futóversenyen nem igazán találkozom dohányzókkal - tiszteljük meg a futótársainkat azzal, hogy csak a kijelölt helyen dohányzunk.

Versenyen kötelező viselni a rajtszámot, jól láthatóan, ennek hiányában kizárhatnak a versenyből.

Sajnos azt látom, meg kell említeni a szelfikészítés illemszabályait is. Természetesen nincs semmi gond azzal, ha valaki megörökíti a fontos pillanatokat, azonban illik arra figyelni, hogy ne hirtelen álljunk meg valaki előtt, mert balesetveszélyes.

Mi a helyzet a versenypólóval?

A futóversenyek többsége saját pólót készít az eseményre, melyet a rajtcsomagban át lehet venni, van, akik szerint illik megtisztelni az adott versenyt, hogy a saját pólójában álljunk rajthoz, mások babonából is inkább akkor szeretik felvenni, ha teljesítették az adott távot.

Ha kutyával szeretnénk futni, akkor figyeljünk arra, hogy olyan versenyt keressünk, ahol kifejezetten szerveznek kutyás futást is és ugyanez a tanácsom a babakocsis futásra is.

Zenét hallgatni szabad?

Nos a saját véleményem az, hogy ha a szervezők nem is kérik ennek mellőzését, én azt gondolom akkor sem szerencsés, ugyanis nem érzékeljük annyira a külvilágot, a többi futót, a közlekedést, az utcazajt és más közlekedőket, gyalogosokat, autósokat, ami balesetveszélyes, ezért, ha ragaszkodunk mindenképp a zenehallgatáshoz, akkor javaslom, hogy csak az egyik fülhallgatót használjuk.

Régi húsvéti szokások

A húsvét a kereszténység egyik legjelentősebb ünnepe. Ma már inkább a tavaszvárás, és a tavasz eljövetelének jele, amelyet március vagy április hónapban (a Hold állásának megfelelően) tartanak, és sokaknál vallástalan jelentéssel bír. Azonban az ünnephez rengeteg régi (ma már vicces) hagyomány kapcsolódik, amelyek közül olvashatunk néhányat ebben a cikkben.

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba?

Ugye nem vesz senki élő nyuszit/csirkét/kacsát húsvétra ajándékba? Plüss nyuszi/csirke/kacsa vagy csoki nyuszi/csirke/kacsa a tökéletes választás! – olvasom az egyik állatvédő egyesület facebook oldalán és megmondom őszintén teljes mértékben egyetértek a felhívásukkal!

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

8 különleges és elragadó húsvéti tradíció a világ különböző tájairól

Itthon a locsolkodás, rokonlátogatás, családi körben elfogyasztott finom ételek és természetesen a tojásfestés. Ezek mindenki számára jól ismert húsvéti tradíciók, azonban más nemzeteknél eltérő szokások uralkodnak, ismerjük meg ezeket is!

Jön a gofri világnapja!

Édes emlékezésre hívjuk a kedves olvasókat! Már meg sem lepődünk az abszurdabbnál abszurdabb világnapokról olvasva, de most tegyünk egy kivételt és beszéljünk arról, hogy március 25-én van a gofri világnapja!