Menü

Migrénes gyerekek – mi a teendő?

A gyerekeknek körülbelül 3-10%-a tapasztalja meg a migrént. Az előfordulási valószínűség a pubertásig nő, és akkor a fent említett gyerekek felénél megszűnnek a migrénes epizódok. Ha a tünetek a serdülőkor alatt jelentkeznek, nagyobb az esély rá, hogy felnőttkorban is jelen lesznek.

A pubertás előtt ugyanolyan arányban fordulhat elő fiúknál, mint lányoknál, azt követően viszont gyakoribb a nőknél.

A migrén tünetei gyerekeknél

A gyerekek is hasonló tüneteket tapasztalnak, mint a felnőttek. Ezek a következők lehetnek:

fejfájás, ami 2-72 órán keresztül tart
egyoldali fejfájás
közepes – nagyon erős fájdalom
fájdalom, ami fizikai aktivitással súlyosbodik
hányinger vagy hányás
érzékenység fényre vagy hangra
vibráló látás vagy aurás látás (ez akár az első jel is lehet)

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sokszor hajlamosabbak a fájdalmat több helyen vagy mindenhol érezni, viszont az egyes migrénes epizódok esetükben rövidebbek lehetnek.

Mi okozhat migrént a gyerekeknél?

Erre a kérdésre sajnos a tudomány sem tudja a választ. Azt mindenesetre megfigyelték, hogy olyan gyerekek körében gyakrabban fordul elő migrén, ahol a család valamelyik tagja is szenved tőle, tehát valószínűleg lehet egy genetikai komponens, ami szerepet játszik az előfordulásban.

Ezen felül vannak bizonyos genetikai mutációk, amelyek migrénre hajlamosítanak, de ennek részleteibe most nem mennénk bele. Vannak olyan szituációk, hatások, amelyek migrénes epizódokat idézhetnek elő. Ezekre érdemes jobban odafigyelni. Lentebb néhány példa:

Az alvási mintázat megváltozása: Ha eltér a megszokottól, például túl keveset vagy túlzottan sokat alszik a gyerek.
Dehidratáció: Gyerekeknél fokozottan figyelni kell a vízbevitelre, különösen fizikai aktivitás után. Ez segíthet csökkenteni a migrénes tüneteket.
Ételek és italok: Vannak bizonyos ételek, amelyek migrént válthatnak ki, ugyanígy az is, ha a gyerek túl keveset eszik. Érdemes körültekintőbbnek lenni azokon a napokon, amikor a kicsi fejfájásról panaszkodik, megfigyelni a mintázatot, és ezáltal meghatározni, mi az, ami esetében a tüneteket okozhatta.
Stressz: Ha egy gyerek gyakran érzi magát idegesnek és stresszesnek, érdemes létrehozni neki egy helyet, ahol csend van és lenyugodhat. A „mindfulness” technikák náluk is hatékonyak.
Környezeti tényezők: Sajnos sok gyereknél okozhat problémát az időjárás változása, a passzív dohányzás, illetve nagyon fontos megemlíteni a kék fényt, ami elkerülhetetlenül a mindennapjaink része, ezért ha túl sok van belőle, ajánlott leredukálni.

Természetesen a migrénes epizódot kiváltó okok nem mindegyike elkerülhető, de érdemes a minimálisra csökkenteni azokat, így könnyíthetünk gyermekünkön is.

Kezelés

Vannak vény nélkül kapható szerek, illetve gyógyszerek is, amelyek gyermekek esetében is alkalmazhatóak, de az alkalmazás megkezdése előtt mindenképpen szükséges az orvosi konzultáció!

Migrénes epizódok idején hatásos, ha a gyermeket egy csendes, besötétített szobába visszük, és hagyjuk pihenni. Alkalmazhatunk vizes borogatást, hideget vagy meleget, amilyet kíván. Masszírozhatjuk a szemizmokat például, és ösztönözhetjük, hogy aludjon, hátha az segít a tünetek enyhítésében.

Elengedhetetlen az érzelmi támogatás! Mivel a gyerekek sokszor nem értik, mi történik velük, nagyon fontos, hogy legyünk nyugodtak és vigasztaljuk őket. Mondjuk el nekik, hogy a fájdalom el fog múlni, így amint ez megtörténik, ők is látni fogják, hogy vége, és talán a félelmeik egy részét is el tudják engedni, s idővel könnyebben kezelik majd a helyzetet.

Mindent az erotomániáról

Az erotománia egy elavult kifejezés, nők esetében nimfomániaként is emlegették, utóbbinak volt férfi párja a szatiriázis.

A megmondási kényszer létezik és ilyen hatással van az emberi kapcsolatokra

Van olyan ismerősöd, akinek folyamatos megmondási kényszere van, vagyis úton-útfélen embereket szembesít véleményével? Ugye, milyen fárasztó sokszor ezt hallgatni? A megmondási kényszer egy létező jelenség és sokszor nem egyszerű az élet egy ilyen ember oldalán.

Partnerhez való túlzott ragaszkodás

A partnerhez való túlzott ragaszkodás leggyakrabban a kapcsolat létrejötte után szokott nehézséget okozni. A párkapcsolat fejlődésének első szakaszát szimbiózisnak nevezzük.

Tanulj meg beszélgetni közléskényszer helyett

Az információk százai árasztják el életünk minden percét, akár akarjuk, akár nem. Eközben pedig elfelejtjük azt, ami emberré tett bennünket, a társalgás közben másokra odafigyelést

Dolgok, amiket csak egy hedonista érthet meg

A hedonizmus egy ókori görög filozófia, amely szerint a legfontosabb dolog az életben az örömök elérése. Alapelve szerint az élvezet az egyetlen dolog, ami jó egy embernek. Még inkább leegyszerűsítve a hedonista arra törekszik, hogy a lehető legtöbb élvezetet érje el a lehető legkevesebb fájdalom mellett