Menü

Migrénes gyerekek – mi a teendő?

A gyerekeknek körülbelül 3-10%-a tapasztalja meg a migrént. Az előfordulási valószínűség a pubertásig nő, és akkor a fent említett gyerekek felénél megszűnnek a migrénes epizódok. Ha a tünetek a serdülőkor alatt jelentkeznek, nagyobb az esély rá, hogy felnőttkorban is jelen lesznek.

A pubertás előtt ugyanolyan arányban fordulhat elő fiúknál, mint lányoknál, azt követően viszont gyakoribb a nőknél.

A migrén tünetei gyerekeknél

A gyerekek is hasonló tüneteket tapasztalnak, mint a felnőttek. Ezek a következők lehetnek:

fejfájás, ami 2-72 órán keresztül tart
egyoldali fejfájás
közepes – nagyon erős fájdalom
fájdalom, ami fizikai aktivitással súlyosbodik
hányinger vagy hányás
érzékenység fényre vagy hangra
vibráló látás vagy aurás látás (ez akár az első jel is lehet)

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sokszor hajlamosabbak a fájdalmat több helyen vagy mindenhol érezni, viszont az egyes migrénes epizódok esetükben rövidebbek lehetnek.

Mi okozhat migrént a gyerekeknél?

Erre a kérdésre sajnos a tudomány sem tudja a választ. Azt mindenesetre megfigyelték, hogy olyan gyerekek körében gyakrabban fordul elő migrén, ahol a család valamelyik tagja is szenved tőle, tehát valószínűleg lehet egy genetikai komponens, ami szerepet játszik az előfordulásban.

Ezen felül vannak bizonyos genetikai mutációk, amelyek migrénre hajlamosítanak, de ennek részleteibe most nem mennénk bele. Vannak olyan szituációk, hatások, amelyek migrénes epizódokat idézhetnek elő. Ezekre érdemes jobban odafigyelni. Lentebb néhány példa:

Az alvási mintázat megváltozása: Ha eltér a megszokottól, például túl keveset vagy túlzottan sokat alszik a gyerek.
Dehidratáció: Gyerekeknél fokozottan figyelni kell a vízbevitelre, különösen fizikai aktivitás után. Ez segíthet csökkenteni a migrénes tüneteket.
Ételek és italok: Vannak bizonyos ételek, amelyek migrént válthatnak ki, ugyanígy az is, ha a gyerek túl keveset eszik. Érdemes körültekintőbbnek lenni azokon a napokon, amikor a kicsi fejfájásról panaszkodik, megfigyelni a mintázatot, és ezáltal meghatározni, mi az, ami esetében a tüneteket okozhatta.
Stressz: Ha egy gyerek gyakran érzi magát idegesnek és stresszesnek, érdemes létrehozni neki egy helyet, ahol csend van és lenyugodhat. A „mindfulness” technikák náluk is hatékonyak.
Környezeti tényezők: Sajnos sok gyereknél okozhat problémát az időjárás változása, a passzív dohányzás, illetve nagyon fontos megemlíteni a kék fényt, ami elkerülhetetlenül a mindennapjaink része, ezért ha túl sok van belőle, ajánlott leredukálni.

Természetesen a migrénes epizódot kiváltó okok nem mindegyike elkerülhető, de érdemes a minimálisra csökkenteni azokat, így könnyíthetünk gyermekünkön is.

Kezelés

Vannak vény nélkül kapható szerek, illetve gyógyszerek is, amelyek gyermekek esetében is alkalmazhatóak, de az alkalmazás megkezdése előtt mindenképpen szükséges az orvosi konzultáció!

Migrénes epizódok idején hatásos, ha a gyermeket egy csendes, besötétített szobába visszük, és hagyjuk pihenni. Alkalmazhatunk vizes borogatást, hideget vagy meleget, amilyet kíván. Masszírozhatjuk a szemizmokat például, és ösztönözhetjük, hogy aludjon, hátha az segít a tünetek enyhítésében.

Elengedhetetlen az érzelmi támogatás! Mivel a gyerekek sokszor nem értik, mi történik velük, nagyon fontos, hogy legyünk nyugodtak és vigasztaljuk őket. Mondjuk el nekik, hogy a fájdalom el fog múlni, így amint ez megtörténik, ők is látni fogják, hogy vége, és talán a félelmeik egy részét is el tudják engedni, s idővel könnyebben kezelik majd a helyzetet.

Munkahelyi motiváció?

Minden vezető sikeres cégre és lelkes munkatársakra vágyik, akik szakmailag kiválóak és minden nap a legjobb formájukat hozzák. A valóság azonban nem ilyen egyszerű. Még a legjobbnak tűnő munkatárs esetében sem lehetünk teljesen biztosak abban, hogy ugyanolyan teljesítményt nyújt napról-napra, és mindig maximálisan eltökélt. Jó hír, hogy vezetőként nagyban befolyásolhatjuk, hogy egy dolgozó mennyire tudja és akarja kihasználni tehetségét! Lássuk, hogyan!

Mondj búcsút a megfelelési kényszernek!

A megfelelési kényszer egy olyan érzés, amikor valaki folyamatosan igyekszik megfelelni saját vagy mások elvárásainak. Ez lehet saját belső kényszer, társadalmi nyomás, munkahelyi elvárás. A megfelelési kényszer stresszt és szorongást okozhat. Ha Önök is azok közé tartoznak, akik szeretnének mindenkinek megfelelni, akkor érdemes elolvasniuk cikkünket.

A féltékenység okai és jelei

A féltékenység egyike a normális és alapvető érzelmeinknek, mégsem szeretjük beismerni, sőt, tagadjuk is. Pedig mindenki érzett már féltékenységet, akár a testvérével vagy szüleivel szemben, mégis a párkapcsolatokat képes a legnagyobb mértékben megmérgezni ez az érzelem. Miből fakadhat a féltékenység, melyek a kiváltó okok és hogyan tudunk megbirkózni vele?

Vágyódás az elérhetetlenre

Egyszer mindannyiunk életében előfordul, hogy olyasvalaki, vagy olyasvalami iránt érzünk vonzalmat, aki és ami biztosan felforgatná az életünket. A főnökünk, a legjobb barátunk ismerőse, exe, vagy valamilyen materiális tárgyi dolog is lehet. Mindannyian ebbe a bizonyos „tiltott gyümölcs” kategóriába tartoznak: az ábrándozás csábító lehet, a következmények azonban már kevésbé. De mihez kezdhetünk ezekkel az érzésekkel? Hogyan lehet ezen érzelmeket újból és újból megélni, valamint kezelni?

5 kreatív szülő-gyerek program, ami a gyerekek fejlődését is segíti

Az együtt töltött minőségi idő semmivel sem pótolható a gyerekek szellemi és mentális fejlődése szempontjából, ráadásul a közös programok a szülőknek is segítenek a töltekezésben. Legyen szó például közös sütés-főzésről, meseolvasásról vagy mesehallgatásról, ezek a tevékenységek mind segítenek elmélyíteni a szülő és a gyerek közötti kötődést, támogatják a kicsik fejlődését, és nem utolsó sorban rengeteg boldog közös emléket is begyűjthetnek velük.