Menü

Migrénes gyerekek – mi a teendő?

A gyerekeknek körülbelül 3-10%-a tapasztalja meg a migrént. Az előfordulási valószínűség a pubertásig nő, és akkor a fent említett gyerekek felénél megszűnnek a migrénes epizódok. Ha a tünetek a serdülőkor alatt jelentkeznek, nagyobb az esély rá, hogy felnőttkorban is jelen lesznek.

A pubertás előtt ugyanolyan arányban fordulhat elő fiúknál, mint lányoknál, azt követően viszont gyakoribb a nőknél.

A migrén tünetei gyerekeknél

A gyerekek is hasonló tüneteket tapasztalnak, mint a felnőttek. Ezek a következők lehetnek:

fejfájás, ami 2-72 órán keresztül tart
egyoldali fejfájás
közepes – nagyon erős fájdalom
fájdalom, ami fizikai aktivitással súlyosbodik
hányinger vagy hányás
érzékenység fényre vagy hangra
vibráló látás vagy aurás látás (ez akár az első jel is lehet)

A felnőttekkel ellentétben a gyerekek sokszor hajlamosabbak a fájdalmat több helyen vagy mindenhol érezni, viszont az egyes migrénes epizódok esetükben rövidebbek lehetnek.

Mi okozhat migrént a gyerekeknél?

Erre a kérdésre sajnos a tudomány sem tudja a választ. Azt mindenesetre megfigyelték, hogy olyan gyerekek körében gyakrabban fordul elő migrén, ahol a család valamelyik tagja is szenved tőle, tehát valószínűleg lehet egy genetikai komponens, ami szerepet játszik az előfordulásban.

Ezen felül vannak bizonyos genetikai mutációk, amelyek migrénre hajlamosítanak, de ennek részleteibe most nem mennénk bele. Vannak olyan szituációk, hatások, amelyek migrénes epizódokat idézhetnek elő. Ezekre érdemes jobban odafigyelni. Lentebb néhány példa:

Az alvási mintázat megváltozása: Ha eltér a megszokottól, például túl keveset vagy túlzottan sokat alszik a gyerek.
Dehidratáció: Gyerekeknél fokozottan figyelni kell a vízbevitelre, különösen fizikai aktivitás után. Ez segíthet csökkenteni a migrénes tüneteket.
Ételek és italok: Vannak bizonyos ételek, amelyek migrént válthatnak ki, ugyanígy az is, ha a gyerek túl keveset eszik. Érdemes körültekintőbbnek lenni azokon a napokon, amikor a kicsi fejfájásról panaszkodik, megfigyelni a mintázatot, és ezáltal meghatározni, mi az, ami esetében a tüneteket okozhatta.
Stressz: Ha egy gyerek gyakran érzi magát idegesnek és stresszesnek, érdemes létrehozni neki egy helyet, ahol csend van és lenyugodhat. A „mindfulness” technikák náluk is hatékonyak.
Környezeti tényezők: Sajnos sok gyereknél okozhat problémát az időjárás változása, a passzív dohányzás, illetve nagyon fontos megemlíteni a kék fényt, ami elkerülhetetlenül a mindennapjaink része, ezért ha túl sok van belőle, ajánlott leredukálni.

Természetesen a migrénes epizódot kiváltó okok nem mindegyike elkerülhető, de érdemes a minimálisra csökkenteni azokat, így könnyíthetünk gyermekünkön is.

Kezelés

Vannak vény nélkül kapható szerek, illetve gyógyszerek is, amelyek gyermekek esetében is alkalmazhatóak, de az alkalmazás megkezdése előtt mindenképpen szükséges az orvosi konzultáció!

Migrénes epizódok idején hatásos, ha a gyermeket egy csendes, besötétített szobába visszük, és hagyjuk pihenni. Alkalmazhatunk vizes borogatást, hideget vagy meleget, amilyet kíván. Masszírozhatjuk a szemizmokat például, és ösztönözhetjük, hogy aludjon, hátha az segít a tünetek enyhítésében.

Elengedhetetlen az érzelmi támogatás! Mivel a gyerekek sokszor nem értik, mi történik velük, nagyon fontos, hogy legyünk nyugodtak és vigasztaljuk őket. Mondjuk el nekik, hogy a fájdalom el fog múlni, így amint ez megtörténik, ők is látni fogják, hogy vége, és talán a félelmeik egy részét is el tudják engedni, s idővel könnyebben kezelik majd a helyzetet.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.

Túlsúlyosak lesznek-e a keveset alvó tinédzserek?

Szülőként a legtöbben aggódunk gyermekeink alvási szokásai miatt. A legújabb kutatások azt is alátámasztják, hogy a tinédzserek nem megfelelő alvási mintázata akár elhízáshoz is vezethet.

Babalátogatási etikett

Múlt cikkemben az etikettről, protokollról, illemszabályokról, viselkedéskultúráról esett szó, most ezen felbuzdulva, 3 gyerekes anyukaként a babalátogatási etikettet venném górcső alá. Melyek ezek a kimondatlan, íratlan illemszabályok babalátogatás előtt, alatt? Nézzük!

Miért beszélünk álmunkban?

A vicces sztorik, filmek alapeleme az, amikor valakiből álmában szedünk ki információkat, mert horkolás helyett inkább beszél, persze ő erről mit sem tud. Az alvó emberrel való kommunikáció egy valós dolog, de azért nem teljesen így működik. Lássuk, miről is van szó.

A házi feladat értelme

Ma már az oktatásban mindennapos, hogy házi feladatot kapunk, vagy angolul “homeworkot”. Minden ilyesmi feladatot az iskola után otthon kell megcsinálnunk, vagy rosszabb esetben a következő óra előtti szünetben. Persze egy kisgyermek nem úgy tekint a házi feladatra, mint mikor egy felnőtt mondjuk otthon készül valamilyen nyelvvizsgára, ezáltal a házi feladat fogalma is változik. Azonban hogyan lehet a házi feladat izgalmas, kreatív és hasznos is?