Menü

A vásárlásfüggőség tünetei, avagy milyen az, aki boltkóros

A vásárlás a mindennapi életünk része, de vannak, akiknek ez nem a napi vagy heti, rutinszerű beszerző körutat jelenti, hanem ennél sokkal többet: függőséget. Ők nem tudják elképzelni a napjaikat vásárlás nélkül, ami szenvedélybetegség, s amivel ártanak saját maguknak és a környezetüknek.

A vásárlásfüggőség is olyan, mint az alkohol-, a gyógyszer- vagy a drogfüggőség, csak ez kényszeres vásárlást jelent. Sajnos komolyan kell venni, mert a vásárlásfüggőség tönkre teheti családok életét is és ezzel komoly bajt okozhat. A szakemberek kétféle módját különböztetik meg a szenvedélybetegségeknek. Az egyik a szerfüggőség, mint az alkohol, drog és egyéb, tudatmódosító szerektől való függőség, a másik pedig a viselkedésfüggőség.

Ide sorolható a szerencsejáték-függőség, a különféle táplálkozási zavarok, a szexfüggőség, a munkamánia és a vásárlásfüggőség is.

A vásárlásfüggőnek a shoppingolás iránti kényszer jelenti a függőséget, s érdekes, hogy őket nem a megvásárolt termék teszi boldoggá, hiszen ez másnapra már unalmassá válik, feledésbe kerül, hanem a folyamat, amit éreznek a vásárlások alkalmával. Boldoggá teszi őket, ám másnap „újabb adag” kell ebből az érzésből.

A függő attól függő, hogy nem tud nemet mondani, ez pedig a boltkór esetében komoly adósságot, hiteltartozást is jelenthet, mely a családi kasszát igencsak megterheli.

Gyakran fellép a tagadó magatartás, a titkolózás, ezzel pedig egy ördögi körbe kerülhet az illető.

Ha kölcsönkér, pénzt vesz el innen-onnan, vagy hitelhez folyamodik, akkor már komoly problémával állunk szemben, mely kezelést igényel.

A vásárlás lehet személyes, vagy online, a lényeg nem a megvásárolt termék, hanem a folyamat, a tevékenység, a tudat, s mivel az online vásárlás ma virágkorát éli, bizony könnyű belecsúszni ezekbe az élethelyzetekbe. Az online vásárlás könnyebben alakít ki függőséget, hiszen kényelmesen, gyorsan, könnyen végbe mehet.

Vásárlásfüggőségről beszélünk, amikor a hangsúly nem a megvásárolt termékeken – cipőn, ruházaton, kozmetikumokon, lakberendezési tárgyakon …stb. van - hanem maga a vásárlás folyamata az, ami számít.

Melyek a vásárlásfüggőség tünetei?

Egyszerűen megfogalmazva, amikor kényszeres shoppingolási vágyat érzünk, s nem tudunk nemet mondani a pénzköltésre, kontrollálatlanul vásárlunk, sokat és sokszor költünk, s a vásárlás jellemzően nem valós szükségletek kielégítéséről szól, hanem öncélú.

Ekkor viselkedészavar áll fent, s vásárlásfüggőségről beszélhetünk.

Amennyiben a fenti tüneteket észleljük magunkon, vagy családtagjainkon, s ez a függőség hosszú távon fennáll, kihat az emberi kapcsolatokra, akkor keressünk fel szakembert, aki segít szembenézni az okokkal (lelki trauma, boldogtalanság, magány), és csökkenti a vásárlási kényszert. A vásárlásfüggőség kezelése pszichoterápiával történik, ami szükség szerint gyógyszeres kezeléssel egészülhet ki.

Életmentő tanácsok! De szó szerint

Szó szerint életmentő tanácsokat hoztam a kánikula beköszöntével, kérem szívleljék meg ezeket a sorokat és legyünk felelős szülők, felelősségteljes autósok és gazdik!

Az énidő nem önzőség

Az egyéni boldogság megjelenésével egyre lényegesebbé vált a személyes jólét. Olyannyira fontossá, hogy ma már az önmagunkkal való foglalkozás adja társadalmunk alapját. Az énidő napjainkban divatos kifejezés, sok helyen látjuk, de általában elsiklunk felette. Sokan azt gondolják, hogy elegendő időt töltenek el saját testi-lelki egészségük ápolásával, de ez egy jóval hosszabb folyamat tud lenni, mint a pillanatnyi pihenés.

Mit vigyünk magunkkal és mire figyeljünk túrázáskor?

A túrázás, kirándulás, terepfutás hasznos szabadidős tevékenység és egészséges időtöltés. Sokan nem tudják pontosan, hogy miket kell pakolni a hátizsákjukba, mire kell figyelni, ezért mai cikkünkben tanácsokat hozunk, hogy mi is szükséges egy ideális túrázáshoz.

Hogy közlekedjen a gyerek?

Mire figyelsz, ha átkelsz az úttesten? Hogyan közlekedsz biciklivel? Melyek a fényvisszaverő eszközök? Miért kell bekötni a biztonsági övet? Kinek van elsőbbsége és leginkább: tudod mitől véd meg a bukósisak? Ezeket a kérdéseket nyugodtan tegyük fel gyermekeinknek és tanítsuk őket tudatos közlekedésre!

Milyen munka illik hozzám?

A karrier életünk fontos meghatározója, amely szinte minden életszakaszunkat befolyásolja. Felnőttkorban időnk jelentős részét munkánkkal, munkatársainkkal töltjük, és az általunk végzett tevékenység erősen alakítja mindennapjainkat, életstílusunkat, felfogásunkat, és személyes kapcsolati hálónkat is. Nem véletlen, hogy már egészen kicsiként felteszik a kérdést, hogy “mi leszel, ha nagy leszel”.