Menü

Természetes alvássegítők

Ősszel, ahogy egyre hűvösebbre fordul az idő és egyre kevesebbet süt a nap, úgy szervezetünk D-vitamin ellátásáról is gondoskodnunk kell. Jellemzően a téli hónapokban feléljük a szervezetünk D-vitamin készleteit és azokat nem tudjuk pótolni természetes módon. Mivel a D-vitamin valójában neve ellenére nem vitamin, hanem sokkal inkább hormon, ezért számos folyamatban részt vesz testünkben, például az allergiás folyamatok kialakulásában, az immunrendszerünk működésében, valamint az alvás szabályozásában is. Persze ez csak egy a sok anyag közül, ami részt vesz az alvás szabályozásában.

A megfelelő minőségű alvás kulcseleme a melatonin. Az alvást segítő anyagok általában tartalmaznak olyan aminosavat, ami a melatonin termeléséhez szükséges, vagyis L-triptofánt. Szintén elengedhetetlen a B-vitamin, pontosabban a B1-, B3, B6- és B12-vitamin ahhoz, hogy jól aludjunk.

Természetesen segíthetjük szervezetünket vitaminkészítményekkel, étrendkiegészítőkkel, illóolajokkal, aromákkal, fürdőkkel, gyógyteákkal és testmozgással is, azonban a legegyszerűbb, ha az egyébként is mindennapos étrendünkbe illesztjük be azokat az élelmiszereket, amik magas D-vitamin, B-vitamin tartalmúak és/vagy L-triptofánt tartalmaznak.

Az egyik ilyen élelmiszer az avokádó. A benne található egészséges zsírok mellett nagy mennyiségben találunk benne magnéziumot, de ami igazán fontos, D- és B6-vitamint is tartalmaz, valamint a melatonin termeléséhez elengedhetetlen L-triptofánt is. Nyersen, püré formájában vagy pirítóson is kiváló.

Szintén jó alvássegítő a cseresznye és az áfonya is. Azonban ezek a közkedvelt nyári gyümölcsök nem csak jók, hanem különlegesek is, mivel nem a melatonin egyik ’hozzávalóját’, hanem magát a melatonint tartalmazzák, ami a szervezetbe bejutva azonnal ki tudja fejteni hatását. Emellett a cseresznyének magas B-vitamin tartalma van, ami szintén hozzájárul a pihentető alváshoz.

Talán meglepő lehet, de a zabpehely is segíthet az alvásban, mivel bár nem kiemelkedően magas a D-vitamin vagy B-vitamin tartalma, de annál többet tartalmaz L-triptofánból, valamint glicinből. A glicin szintén egy aminosav, akárcsak a triptofán és az izmok ’pihenését’ segíti elő az idegi ingerületátadás gátlásával.

A hüvelyesek általánosan jó L-triptofán források, ráadásul magas fehérjetartalmuk mellett rengeteg rostot, ásványi anyagot a B-vitamint is tartalmaznak. A csicseriborsó kiváló választás, mivel sokféleképp el lehet készíteni. Felhasználhatjuk humuszhoz, de salátát, falafelt vagy egyszerű köretet is készíthetünk belőle.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.

Éjszakai agymosás

Még ma sem értjük teljesen, mi történik ilyenkor a szervezetünkben, sőt az sem egészen világos, hogy miért van egyáltalán szükségünk alvásra.


Miért kell figyelni a PH-ra?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot. Ezt az értéket nagyon egyszerűen, otthon is megmérhetjük!