Menü

Őszi vitaminbombák

Ősszel is lehet mindenféle finomságokkal tenni a vírusok ellen, s kicsit felvértezni az immunrendszerünket a hamarosan beköszöntő tél előtt. Hasznos tudnivalók következnek most az őszi vitaminpótlásról.

Az őszi időszak pont arra való, hogy mielőbb feltankoljuk szervezetünket fontos vitaminokkal, felkészítve az immunrendszerünket télre, s mivel finomságokról van szó, így a kellemest a hasznossal köthetjük össze. A csökkenő energiatartalékoknak most van a legnagyobb szüksége a vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel teli ételekre, italokra, turmixokra, ezekkel nemcsak felturbózhatjuk a szervezetünket, de még jótékony hatásúak is az egészségünkre, vonalainkra, alakunkra.

Az egyik legfontosabb tápanyagaink a C-vitamint tartalmazó ételek, mindemellett az A-, B-, D- és E-vitaminok is szükségesek, továbbá különböző ásványi anyagok folyamatos pótlása is elengedhetetlen ebben az időszakban. Szerencsére sok szezonális zöldségről elmondható, hogy igazi vitaminbomba, fogyasztahtjuk őket nyersen, főve, turmixban, csak nézzünk körül a kertünkben, vagy a piacokon.

Fogyasszunk sok céklát, salátát, itt a fekete retek, a gomba, a padlizsán, a kelbimbó a sütőtökről nem is beszélve, mely s magas A-vitamin és béta-karotin tartalma miatt ideális tápanyagforrás. Ízletes belőle leves vagy püré, vagy akár sütve is fogyasztható. Együnk minél több idénygyümölcsöt, ezekből sosincs hiány, itt a szőlő, az alma, utóbbi sokáig eláll.

A dió sem maradhat el az őszi vitaminbombák felsorolásából, sok benne az A-, E- és B-vitamin, valamint a magnézium, kálium, fluor és szelén. Nagyon szeretem rágcsálni, de sütikbe is kiváló alapanyag. Egy maréknyit ajánlott naponta elfogyasztani.

A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek igazi napindító vitaminkoktélok, ha tehetjük, érdemes picit korábban felkelni és elkészíteni őket. A magas C-vitamin tartalmú csipkebogyóból készíthetünk teát vagy lekvárt, ahogy a som és a kökény szintén alkalmas lekvár főzésére.

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket a télre. Érdemes kihasználni a természet adta patikát, hogy felvértezzük magunkat a téli időszakra, emellett a rendszeres testmozgásról se feledkezzünk el. Mindenkinek jó egészséget és kiváló közérzetet kívánok.

Mi legyen a tányérodon, ha nem szeretnél állandóan fáradt lenni?

Reggel alig bírsz kikászálódni az ágyból, napközben pedig úgy érzed, mintha egy láthatatlan súlyt cipelnél magaddal? Nem biztos, hogy csak több alvásra van szükséged. Könnyen lehet, hogy az étrended az, ami folyamatosan kimerít, még akkor is, ha alapvetően egészségesnek gondolod, amit megeszel.

Szivárványétkezés, a színes táplálkozás titka

Sokszor nagyon egyhangúan étkezünk, nincs benne semmi különös, pedig, ha színt viszünk bele, akkor sokkal több hasznos dologhoz jut a szervezetünk.

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.