Menü

Őszi vitaminbombák

Ősszel is lehet mindenféle finomságokkal tenni a vírusok ellen, s kicsit felvértezni az immunrendszerünket a hamarosan beköszöntő tél előtt. Hasznos tudnivalók következnek most az őszi vitaminpótlásról.

Az őszi időszak pont arra való, hogy mielőbb feltankoljuk szervezetünket fontos vitaminokkal, felkészítve az immunrendszerünket télre, s mivel finomságokról van szó, így a kellemest a hasznossal köthetjük össze. A csökkenő energiatartalékoknak most van a legnagyobb szüksége a vitamindús zöldségekkel és gyümölcsökkel teli ételekre, italokra, turmixokra, ezekkel nemcsak felturbózhatjuk a szervezetünket, de még jótékony hatásúak is az egészségünkre, vonalainkra, alakunkra.

Az egyik legfontosabb tápanyagaink a C-vitamint tartalmazó ételek, mindemellett az A-, B-, D- és E-vitaminok is szükségesek, továbbá különböző ásványi anyagok folyamatos pótlása is elengedhetetlen ebben az időszakban. Szerencsére sok szezonális zöldségről elmondható, hogy igazi vitaminbomba, fogyasztahtjuk őket nyersen, főve, turmixban, csak nézzünk körül a kertünkben, vagy a piacokon.

Fogyasszunk sok céklát, salátát, itt a fekete retek, a gomba, a padlizsán, a kelbimbó a sütőtökről nem is beszélve, mely s magas A-vitamin és béta-karotin tartalma miatt ideális tápanyagforrás. Ízletes belőle leves vagy püré, vagy akár sütve is fogyasztható. Együnk minél több idénygyümölcsöt, ezekből sosincs hiány, itt a szőlő, az alma, utóbbi sokáig eláll.

A dió sem maradhat el az őszi vitaminbombák felsorolásából, sok benne az A-, E- és B-vitamin, valamint a magnézium, kálium, fluor és szelén. Nagyon szeretem rágcsálni, de sütikbe is kiváló alapanyag. Egy maréknyit ajánlott naponta elfogyasztani.

A frissen facsart zöldség- és gyümölcslevek igazi napindító vitaminkoktélok, ha tehetjük, érdemes picit korábban felkelni és elkészíteni őket. A magas C-vitamin tartalmú csipkebogyóból készíthetünk teát vagy lekvárt, ahogy a som és a kökény szintén alkalmas lekvár főzésére.

Az ősz a raktározás ideje, ilyenkor tölthetjük fel vitaminkészleteinket a télre. Érdemes kihasználni a természet adta patikát, hogy felvértezzük magunkat a téli időszakra, emellett a rendszeres testmozgásról se feledkezzünk el. Mindenkinek jó egészséget és kiváló közérzetet kívánok.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.