Menü

Mit tesz velünk a finomliszt?

A lisztet nehéz elkerülni mindennapos étkezésünk során. Nem mindegy azonban, hogy finomított vagy teljes kiőrlésű változatot fogyasztunk.

Gabonákat leggyakrabban finomított fehér búzaliszt és az ebből készült sütemények, pékáruk, valamint müzli és tészták formájában fogyasztunk, ami a teljes értékű táplálkozás tekintetében nem éppen a legkielégítőbb. A finomított liszt úgy készül, hogy a gabonaszemeket finomra őrlik, ami miatt íze és állaga is kellemesebb, mint a teljes kiőrlésű változaté, illetve hosszabb ideig eltartható. Ezzel a technikával viszont elvész a benne található élelmi rostok, olajok, fehérjék és B-vitaminok, azaz a tápanyagok nagy része. Ez az alapja, hogy miért érdemes a teljes kiőrlésű gabonát választani a finomított változat helyett: az okokat az alábbi pontokban gyűjtöttük össze!

Ezért egészségesek a teljes kiőrlésű gabonák. A teljes kiőrlésű gabonák kiemelkedő szerepet töltenek be a kiegyensúlyozott táplálkozásban. Fontos forrásai a tápanyagoknak és fito-védő anyagoknak, amelyek a legtöbb ember étrendjében hiányos mennyiségben találhatóak.

Mivel a finomított, porrá őrölt lisztet gyorsabban megemésztjük, a vércukorszintünket is gyorsan felemeli. Az efféle "vércukortüskék" nemcsak azt eredményezik, hogy rövidebb időn belül ismét éhesek leszünk, de hozzájárulnak az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulásához is. Két szelet finomított lisztből készített kenyér elfogyasztása jobban megemeli a vércukorszintet, mint hat kávéskanál cukor!

Ha a vércukorszint megemelkedik, a vérben lévő glükóz fehérjékhez kapcsolódik, és végbemegy a glikáció nevű folyamat. Ez különböző gyulladásokat idézhet elő a szervezetben, és növeli az esélyét bizonyos betegségek (szürke hályog, ízületi gyulladás, szívbetegség) kialakulásának.

Az elmúlt ötven évben a nagyanyáink által ismert és fogyasztott gabonát világszerte felváltották a nagyobb hozamú és igénytelen törzsek. Kutatók és genetikusok azonban a mai napig nem tudják biztosan megmondani, hogy ezek fogyasztása hosszú távon milyen hatással lesz az emberekre. A modern búza egyik legnagyobb változása, hogy a gliadin módosított formáját tartalmazza, amely a növényben található fehérje. Ennek fogyasztása az agy jutalmazásért felelős részeit aktiválja, és az étvágyra is hatással van.

A rostok hiánya miatt a fehér lisztből készült termékek lassítják az emésztést, a szervezetnek ráadásul nem kell energiatöbbletet felhasználnia, hogy az ilyen ételeket feldolgozza. Válasszuk inkább a teljes kiőrlésű lisztből készült pékárukat, tésztákat, ha nem szeretnénk egy számmal nagyobb ruhát hordani!

A rendszeres búzafogyasztással a különböző ételallergiák kialakulásának esélye is megnő. Ennek pontos okát a kutatók sem ismerik, de egyes feltételezések szerint a modern búzafajták magasabb gluténtartalma válthatja ki.

A több glutént tartalmazó lisztből jobb állagú tészta gyúrható, ezért gyorsan népszerűvé vált. Emiatt viszont az utóbbi évtizedekben minden korábbinál nagyobb mennyiségű glutént juttatunk a szervezetünkbe, aminek hosszú távú hatásai egyelőre nem ismertek.

Az éretlen banán tényleg egészségesebb, mint az érett?

Az éretlen zöld és az érett sárga banán a színükön túl is különböznek egymástól. Bizonyára találkoztunk már a szupermarketek polcain zöldesebb árnyalatú banánnal. Ilyenkor általában hagyjuk érlelődni pár napig, míg megjelenik az érettséget jelző élénksárga árnyalat. Addigra azonban a banán rezisztens keményítőjének nagy része cukorrá alakul, ami bizony a vércukorszint megugrásához is vezethet, ha többet falatozunk belőle a kelleténél (nem véletlenül szokás a diéta alatt csínján bánni vele).

5 érv az olívabogyó rendszeres fogyasztása mellett

Olívabogyó vagy olajbogyó: ú, de jól mutatnak egy pizza tetején, mediterrán éttermek asztalán vagy a főzős blogok, szakácskönyvek ínycsiklandó fotóin, videóiban. A fényes-fekete, zöld, barna vagy éppen vöröses, kisebb vagy nagyobb, gömbölyű vagy hosszúkás olajbogyók szinte kihagyhatatlan összetevői egy villantós vacsorának.

A gránátalma egészségvédő hatásai

A mélybordó színű, magokban igen gazdag, finom, rostdús gyümölcs számos jótékony egészségügyi hatásával támogathatja immunrendszerünk állóképességének megőrzését. Lássuk, miért jó gránátalmát fogyasztani!

Az aszalt szilváról gyorstalpaló

A szilva jótékony hatását mindenki ismeri. De mi a helyzet, ha kedvencünket aszalva fogyasztjuk. A legtöbb embernek rögtön az ugrik be, hogy enyhíti a székrekedést, de ennél sokkal többről van szó.

Mit egyen a sportoló gyerek?

Bennem időről időre felmerül, s talán nem vagyok egyedül a gondolattal, hogy mivel etessem a sportoló gyerekeimet? Edzés után általában kamasz fiaim farkaséhesek, a vasszeget is megennék, ilyenkor azonban létfontosságú a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás.