Menü

Készülj fel a terhességre!

Amikor állapotos vagy, a testednek 9 hónapig rendkívül fontos munkát kell végeznie. Szóval, ha éppen családtervezési szakaszban vagy(tok), mindenképpen olvasd el a cikket, és kövesd a javasolt lépéseket, hogy minél nagyobb eséllyel adhass életet egy egészséges kisbabának!

Egészséges testsúly

Ha sok rajtad a felesleg vagy alultáplált vagy, előfordulhat, hogy nehezebben esel teherbe. A testsúly befolyásolja a peteérést – minden egyes hónapban! A túlsúly ráadásul a terhesség alatt kialakuló egészségügyi problémák kialakulási esélyét is megnöveli, így például a terhességi cukorbetegség, a preeklampszia, illetve a terhességi magas vérnyomásét.

Szóval bátran növeld az esélyeidet azzal, hogy az aktív tervezés előtt beállítod az egészséges testsúlyodat! Egyél egészségesen, tornázz, eddz rendszeresen! Ha nagyon sok rajtad a felesleg, tűzd ki célul, hogy legalább a felét leadod.

Vitaminok

Szedhetsz prenatális vitaminokat, még mielőtt teherbe esnél. Miért? Mire megtudod, hogy babát vársz, már hetek óta növekszik a hasadban egy új kis élet. Ha időben elkezded a vitaminok szedését, biztos alapot adsz a picinek a növekedéshez.

Szedj folsavat, kb. 400 mikrogrammot naponta. A folsav megakadályozza a fejlődési rendellenességek kialakulását, illetve védi a baba agyát és gerincét, hozzájárulva azok egészséges kifejlődéséhez.

A vitaminkomplexek vasat is tartalmaznak, amire neked is szükséged van, hogy ne légy vérszegény, a babádnak pedig az izomfejlesztéshez kell. A legjobb, ha az orvosoddal konzultálsz azügyben, melyik perinatális vitaminkomplexet érdemes választanod.

Kémiai anyagok/vegyszerek

Sok kemikália, amivel a mindennapokban találkozunk (rovarirtó szerek, oldószerek, műtrágya), megnehezítheti a teherbeesést, vagy a fogantatás után esetleg árthat a magzatnak. Gondold át, milyen mértékben veszed körül magad a fent említett szerekkel otthon vagy a munkahelyeden. Ha bárhol felmerül ezek rendszeres jelenléte, gondold át, milyen opcióid vannak a változtatásra!

Látogatás az orvosnál

Családtervezés esetén, ha van rá lehetőséged, tégy egy látogatást a nőgyógyászodnál, aki biztosítani fog róla, hogy jó formában vagy, és minden egészséggel kapcsolatos témáról konzultálhatsz vele. Javasolni fogja a terhesvitamin szedését. Fontos, hogy beszéljetek a gyógyszerekről, amennyiben rendszeresen szedsz valamit. Soha ne hagyd abba azok szedését azelőtt, hogy az orvosod jóváhagyta volna.

Rossz szokások

A dohány, az alkohol, a marihuána és társaik veleszületett rendellenességeket vagy súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Ha ezek közül bármelyikkel élsz, minél előbb hagyd abba! Ha a leszokáshoz segítségre van szükséged, keress egy programot vagy intézményt, ahol szakmai kíséretet kaphatsz a folyamathoz!

Forrás: https://www.webmd.com/baby/body-baby-ready

Stresszkezelés hatékonyan

Múlt cikkünkben nemrégiben arról számoltunk be, hogy egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, mely az emberek mentális is fizikai állapotára előbb-utóbb kihat, ezért, ha jó ideje stresszes életet élünk, ideje változtatni.

A stressz megbetegít?

Egyre több a stresszel kapcsolatos megbetegedés, ez pedig az emberek mentális is fizikai állapotán előbb-utóbb meglátszik. Ha az tünetek valamelyikét tapasztaljuk, lehet, hogy túl stresszes életet élünk és ideje változtatni.

Illóolajokkal a légutak egészségéért

A hideg időben könnyebben megbetegszünk, ami jellemzően a légutakat érinti, de természetes anyagokkal is segíthetjük a gyógyulást.

Jön a csúnya pulcsik világnapja!

December 16-án tartják - nem hivatalosan - a csúnya pulcsik világnapját, melyhez már számos boltban és online webshopban lehet válogatni a giccses karácsonyi mintás kötött felsőkből.

A vásárlásfüggőség tünetei

A vásárlásfüggőség a viselkedési függőségek csoportjába tartozó betegség, ami során a beteg túlzott vágyat érez az ismételt vásárlás iránt. A vásárlás jellemzően nem a valós szükségletek kielégítésére irányul, hanem öncélú és kontrollálhatatlan belső igényre válaszol, melynek hátterében lelki okok vannak. Fiziológiai és/vagy pszichológiai függőség jellemzi bizonyos termékektől és szolgáltatásoktól.