Menü

A zsírszegény diéták két oldala

Manapság már diéták százai közül választhatunk, ha úgy döntenénk, megszabadulnánk pár felesleges kilótól. De hogyan döntsünk? Számoljunk kalóriát? Ne együnk zsírt? Mindent csak mértékkel?

A rossz hír az, hogy sajnos nincs egy jól bevált recept, ami mindenkinek működne. Bár vannak egyetemes összetevői a fogyásnak, mint például az, hogy rendszeres mozgás nélkül nem várhatunk csodát, de legalábbis nem tartós csodát. Az is általánosan igaz, hogy egészséges és változatos táplálkozás nélkül bár lehet fogyni, de egészségünket is kockára tesszük ezzel. Nem lehet tehát kikerülni azt, hogy odafigyeljünk étkezésünkre és rendszeresen sportoljunk.

A jó hír azonban az, hogy bár sokfélék vagyunk, sokféle diéta is rendelkezésre áll. Az általános igazságok mellett figyelembe kell vennünk azt is, hogy ahány ember, annyi féle szervezet. Vannak, akik sajnos allergia vagy ételérzékenység miatt nem fogyaszthatnak bizonyos élelmiszereket. Vannak olyanok is, akiknek a szervezete könnyebben dolgozza fel a zsírokat, mint másoké és fordítva. Erre találták ki például a zsírszegény diétát. Persze van fehérjedús, ketogén – alacsony szénhidrát bevitel mellett nagymértékben engedélyezett zsír bevitel – és egyéb tápanyag specifikus diéta is, mi azonban most a zsírszegény diéta két oldalát mutatjuk be.

A zsírszegény diéta, ahogy a nevében is benne van, alacsony zsírbevitelen alapul. Le kell szögeznünk, hogy nem kizárólag a zsír okozza az elhízást, ahogy nem is kizárólag a cukor, vagy a szénhidrátok, ezért nem is oldhatjuk meg a problémát egyes tápanyagok teljes kizárásával. Éppen ezért a zsírszegény diétának nem csak előnyei, de hátrányai is lehetnek.

Előnyös a diétában az, hogy bár a zsírok bevitelét drasztikusan mérsékli, nincs tiltólistás étel, mindössze a mértékre kell ügyelnünk. Általában a zsírszegény diétát követni is könnyű, valamint a hozzá tartozó bevásárlólisták sem megfizethetetlenek. Általában a zsírszegény diéta olyan élelmiszerek fogyasztására ösztönöz, amik tápanyagokban gazdagok és kevés telített zsírsavat tartalmaznak. Ennek köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszer egészségére is. Ilyen élelmiszerek például a friss zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák vagy a sovány húsok.

Ahogy említettük, hátránya is lehet ennek a fajta diétának. Az egyik az, hogy ha túlzásba visszük a zsírbevitel csökkentését, megfoszthatjuk magunkat bizonyos tápanyagoktól és vitaminoktól. Az anyagcserénkhez és az immunrendszerünk egészséges működéséhez is elengedhetetlen a 4 jól ismert zsírban oldódó vitamin, az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Ráadásul megfelelő zsírbevitel nélkül gyakran kell majd megküzdenünk az éhséggel is, ami miatt könnyebben nassolunk. Arra is érdemes figyelni, hogy a boltokban kapható zsírszegény termékeket általában többszörösen feldolgozták és kezelték, így bár kalóriát tényleg kevesebbet tartalmaz, azonban több cukor és keményítő lehet bennük.

Érdemes tehát megfelelően tájékozódnunk arról, milyen az anyagcserénk és milyen diétával érhetjük el a legjobb eredményt, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy megfelelő mennyiségű testmozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás nélkül nem érhetünk el tartós súlycsökkenést.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.

Az elhízás valódi okai

A testsúlyt genetikai tényezők, az anyagcsere sebessége és pszichés eredetű tényezők egyaránt befolyásolják. Az éhség alapvetően elsődleges motiváció, az evés rögzült viselkedésforma, de ami az állatoknál egyszerű szabályozási mechanizmus, az embernél több tényező által meghatározott, bonyolult folyamattá válik, amelynek szociális és kulturális vonatkozásai is vannak.

Az evés boldogít?

Léteznek ételek, amelyek boldogítanak, ugyanis némely élelmiszerben megtalálható a boldogsághormonnak is nevezett szerotonin képződéséhez elengedhetetlenül fontos triptofán.

Hisztamindiéta

Vannak olyan emberek, akik nem tudják tolerálni a hisztamint, ezért bizonyos dolgokra oda kell figyelniük, például a táplálkozásukra. Amit a hisztamindiétáról tudni érdemes.