Menü

A zsírszegény diéták két oldala

Manapság már diéták százai közül választhatunk, ha úgy döntenénk, megszabadulnánk pár felesleges kilótól. De hogyan döntsünk? Számoljunk kalóriát? Ne együnk zsírt? Mindent csak mértékkel?

A rossz hír az, hogy sajnos nincs egy jól bevált recept, ami mindenkinek működne. Bár vannak egyetemes összetevői a fogyásnak, mint például az, hogy rendszeres mozgás nélkül nem várhatunk csodát, de legalábbis nem tartós csodát. Az is általánosan igaz, hogy egészséges és változatos táplálkozás nélkül bár lehet fogyni, de egészségünket is kockára tesszük ezzel. Nem lehet tehát kikerülni azt, hogy odafigyeljünk étkezésünkre és rendszeresen sportoljunk.

A jó hír azonban az, hogy bár sokfélék vagyunk, sokféle diéta is rendelkezésre áll. Az általános igazságok mellett figyelembe kell vennünk azt is, hogy ahány ember, annyi féle szervezet. Vannak, akik sajnos allergia vagy ételérzékenység miatt nem fogyaszthatnak bizonyos élelmiszereket. Vannak olyanok is, akiknek a szervezete könnyebben dolgozza fel a zsírokat, mint másoké és fordítva. Erre találták ki például a zsírszegény diétát. Persze van fehérjedús, ketogén – alacsony szénhidrát bevitel mellett nagymértékben engedélyezett zsír bevitel – és egyéb tápanyag specifikus diéta is, mi azonban most a zsírszegény diéta két oldalát mutatjuk be.

A zsírszegény diéta, ahogy a nevében is benne van, alacsony zsírbevitelen alapul. Le kell szögeznünk, hogy nem kizárólag a zsír okozza az elhízást, ahogy nem is kizárólag a cukor, vagy a szénhidrátok, ezért nem is oldhatjuk meg a problémát egyes tápanyagok teljes kizárásával. Éppen ezért a zsírszegény diétának nem csak előnyei, de hátrányai is lehetnek.

Előnyös a diétában az, hogy bár a zsírok bevitelét drasztikusan mérsékli, nincs tiltólistás étel, mindössze a mértékre kell ügyelnünk. Általában a zsírszegény diétát követni is könnyű, valamint a hozzá tartozó bevásárlólisták sem megfizethetetlenek. Általában a zsírszegény diéta olyan élelmiszerek fogyasztására ösztönöz, amik tápanyagokban gazdagok és kevés telített zsírsavat tartalmaznak. Ennek köszönhetően jótékony hatással van a szív- és érrendszer egészségére is. Ilyen élelmiszerek például a friss zöldségek, gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák vagy a sovány húsok.

Ahogy említettük, hátránya is lehet ennek a fajta diétának. Az egyik az, hogy ha túlzásba visszük a zsírbevitel csökkentését, megfoszthatjuk magunkat bizonyos tápanyagoktól és vitaminoktól. Az anyagcserénkhez és az immunrendszerünk egészséges működéséhez is elengedhetetlen a 4 jól ismert zsírban oldódó vitamin, az A-, a D-, az E- és a K-vitamin. Ráadásul megfelelő zsírbevitel nélkül gyakran kell majd megküzdenünk az éhséggel is, ami miatt könnyebben nassolunk. Arra is érdemes figyelni, hogy a boltokban kapható zsírszegény termékeket általában többszörösen feldolgozták és kezelték, így bár kalóriát tényleg kevesebbet tartalmaz, azonban több cukor és keményítő lehet bennük.

Érdemes tehát megfelelően tájékozódnunk arról, milyen az anyagcserénk és milyen diétával érhetjük el a legjobb eredményt, azonban nem szabad megfeledkeznünk arról sem, hogy megfelelő mennyiségű testmozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás nélkül nem érhetünk el tartós súlycsökkenést.

A vitaminok túladagolásának veszélyei

Gyakorlatilag bármilyen vitamint, étrend-kiegészítőt szeretnénk szedni, ajánlott utánajárnunk, valóban szükségünk van-e rá, és ha igen, mekkora mennyiségben, sőt még az is számíthat, pontosan mikor és mivel vesszük be.

Hogyan legyen sikeres egy januári diéta?

Ha valaha tettél már újévi fogadalmat, akkor egész biztosan felkerült a listádra az életmódváltás. Többségünk jellemző módon diétázni, fogyni szeretne, de az ünnep utáni időszak a lehető legrosszabb az új étrend bevezetésére. Az alábbi cikkből azt tudhatjuk meg, hogy hogyan lehet mégis sikeres egy év eleji fogyókúra.

Esszenciális vitaminok

Rengeteg vitamint ismerünk, tudjuk azt is, hogy melyik milyen fajta, hogyan hasznosítja a szervezetünk. Ámde ki ismeri az esszenciális vitamin kifejezést?

A helyes táplálkozás alapszabályai

A gyermekkorban kialakított táplálkozási szokások rendkívül fontosak, mivel hosszú távon befolyásolják a felnőttkor egészségét. A helyes étrend segíthet a gyerekeknek abban, hogy elkerüljék az elhízást és más egészségi problémákat, mint például a szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség és vitaminhiány.

Szerencsehozó vagy elvivő falatok, avagy mit együnk és mit ne újévkor

Múlt cikkemben a szilveszteri és újévi népszokásokat, hiedelmeket gyűjtöttem csokorba a világ minden tájáról, melyek talán már kicsit háttérbe szorultak, azonban az étkekkel kapcsolatos babonák még mai napig foglalkoztatják az embereket.