Menü

Lecseréltette már az autóján a téli gumikat? Itt az ideje!

Ismét eljött az aktualitása autónk téliesítésének, hiszen hamarosan beköszönt a tél, mely egészen más karbantartási munkálatokat igényel, mint a tavaszi, vagy a nyári időszak. Az autósok egy része sajnos nem veszi kellőképpen komolyan autójuk télre való felkészítését, melynek következményei lehetnek a későbbiekben. Íme néhány tipp a hűvös időszakra.

Az ősz elköszöntével a mérsékelten hűvös időt felváltja a ködös, nyirkos, fagyos reggel, az új időjárási körülményekhez pedig az autónkat és a vezetési technikánkat is igazítani kell.

Akik autója csillaggarázsban alszik, ők mindenképp szerezzenek ponyvát, melyet a szélvédőre tehetnek, különben az ablaktörlők hozzáfagynak az üveghez.

Én rendszeresen indulás előtt 10 perccel kilépek és beindítom az autót, így mire a gyerekkel útnak indulunk, kellőképp bemelegszik a motor és az utastér is komfortosabb hőmérsékletű. Erre mindenképp érdemes 10 percet számolni és az autó elindításával a pára leolvasztót is bekapcsolni. Nagyon veszélyes úgy elindulni, hogy fél kézzel az ablakot törölgetjük, mert nem látunk ki a kocsiból.

Természetes, hogy téli gumikkal közlekedünk, amikor a hőmérséklet tartósan 7-8 Celsius fok alatt van, kötelező lecserélni a nyári autógumit télire, vagy 4 évszakos gumira, ellenőrizve a keréknyomást.

Ha hegyekbe készülünk síelni, vagy erősen havas tájra, mindenképpen legyen nálunk hólánc is.

Nem tudom ki, hogy van vele, nekem hasznos a befagyott ajtózárra a zárolajozó jégoldó, előfordult már, hogy befagyott és kellemetlen a reggeli kapkodáskor.

Azt is ellenőrizzük, hogy a kipufogócső nincs-e eltömődve hóval vagy jéggel, ez fontos feladat, ugyanis a szénmonoxid így visszakerülhet az utastérbe.

Mindig ellenőrizzük a fagyálló ablakmosó-folyadékot. Télen, mínusz fokokban a nyári ablaktörlő folyadék nem alkalmas, hiszen azonnal ráfagy a szélvédőre, ezért fontos a fagyálló ablakmosó beszerzése, s egy jégkaparó is legyen odakészítve a kocsiba.

Az autóban érdemes gumiszőnyegre váltani, így megóvhatjuk a téli vizes, lucskos, havas sáros latyaktól, s könnyebben is tisztítható.

Az akkumulátor teljesítőképessége a téli időszakban kissé romlik. Ajánlatos emiatt rendszeresen ellenőriztetni. Kellemetlen a reggeli induláskor szembesülni azzal, hogy nem indul az autó.

S végül, de nem utolsó sorban: állítsunk össze egy túlélőcsomagot arra az esetre, ha lerobban az autónk. Meleg plédre, valami tartós élelmiszerre, vízre bármikor szükség lehet.

Márciusban óraátállítás!

A nyári időszámítás március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapjáig tart, ennek kezdete 2024-ben március 31. vasárnap hajnalban 2:00 órakor 3:00 órára kell előre állítani az órát.

A korán érkezett tavasz meghozta a kullancsokat

Az enyhe tél sajnos a vérszívóknak is kedvezett. A tavasz idén korábban köszöntött be és meghozta a kullancsokat. Mit tehetünk és hogyan védekezhetünk a kullancsok ellen, illetve mi a megoldás, ha már megtörtént a baj?

Vasárnapig tart a jótékonysági akció!

Vasárnapig lehet még csatlakozni a jótékonysági akcióhoz, melyben tartós élelmiszert gyűjtenek a katolikus templomokban.

A 4 legjobb májvédő gyógynövény

A májvédő és májméregtelenítő gyógynövényt - pontosabban kivonataikat -, nyugodtan kombinálhatod is! Hiszen egymással szinergiában, azaz egymás hatását felerősítve működnek a máj egészségéért.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.