Menü

Gyors leveles tészta házilag

Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle. Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani.

Hasonlóképpen kell összeállítani, mint a linzer- vagy a pitetésztát, legalábbis az első mozzanat megegyezik: a lisztet gyors mozdulatokkal kell összedolgozni a jéghideg vajjal, míg morzsás állagot nem kapsz. A vajnak nem szabad megolvadnia a kezed melegétől, úgyhogy érdemes a lisztet és a tálat is a hűtőbe tenni, mielőtt nekiállsz a tészta készítésének.

Ha megvan a puha, rugalmas tésztád, utána csak nyújtanod és hajtogatnod kell. Ez sem bonyolult folyamat, bőven elég háromba hajtani a tésztát, majd újra kinyújtani, ismét hajtani és így tovább. Ezt a folyamatot minimum háromszor ismételd meg, de minden egyes nyújtás előtt forgasd el 90 fokkal a tésztát.

A kész leveles tésztát le is fagyaszthatod, légmentesen csomagold be, úgy tedd a mélyhűtőbe. Az alábbi adagból 300 gramm tésztád lesz.

Hozzávalók 1 darabhoz

125 gramm liszt

140 gramm hideg vaj

1 nagy csipet só

60 milliliter hideg víz

Előkészítési idő: 30 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

A lisztet és a tálat, amelyben összeállítjuk majd a tésztát, tegyük a hűtőbe fél órára, mielőtt nekiállunk a tésztának.

Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval, majd kockázzuk bele a hideg vajat. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, vigyázzunk, ne olvadjon meg a kezünk melegétől.

Ássunk egy mélyedést a liszt közepébe, öntsük oda a jéghideg vizet. Egy spatula segítségével kezdjük el összekeverni a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, a kezünkkel gyúrjuk gombóccá.

Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre. Lisztezzük be a nyújtófát is, majd nyújtsuk a tésztát 25 centis téglalappá. A felesleges lisztet söpörjük le róla. A tészta alsó harmadát hajtsuk be a közepéig, majd hajtsuk rá a felső harmadát, hogy réteges legyen. Közben a felesleges lisztet mindig söpörjük le róla. Forgassuk el a tésztát 90 fokkal, majd ismételjük meg a nyújtást és a hajtogatást. Ezt ismételjük meg még legalább háromszor.

Ha kész vagyunk vele, az összehajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 1 órára, mielőtt használnánk.

A legjobb reggelik a stabil vércukorszinthez

Az egészséges étrend egyik legmeghatározóbb része a reggeli, mely nemcsak a nap egyik legfontosabb étkezése, hanem a stabil vércukorszint fenntartásának kulcsa is, különösen azoknak, akik cukorbetegséggel vagy vércukorproblémákkal küzdenek.

A Salvus gyógyvíz jótékony hatásai és felhasználási alternatívái

Salvus gyógyvíz összetételét tekintve a világon egyedülálló, igen magas összes oldott anyag tartalmú gyógyvíz, amely a nagy oldott ásványi sótartalmú, alkáli-hidrogén-karbonátos-kloridos, brómos-jodidos gyógyvizek csoportjába tartozik és Bükkszéken kerül kitermelésre 540 méter mélyről. Az anionok közül kiemelkedő mennyiségű a hidrogén-karbonát, amely a többi összetevővel komplex hatást kifejtve a vizet az egyik legkülönösebb tulajdonságú gyógyvízzé teszi nem csak hazánkban, hanem európai viszonylatban is.

Omega-3, amit tudni kell róla

Manapság trendin hangzik, hogy ilyen-olyan táplálék kiegészítőket fogyasztunk, összekötve vitaminokkal, de sokszor csak azért tesszük, mert a reklámok ezt sulykolják, nem azért, mert tudjuk, hogy szervezetüknek miért is van szüksége rá. Íme pár infó arról, hogy miért van szükségünk nekünk az omega-3-ra.

A világ legegészségesebb sajtja

A sajt rengeteg koleszterint, telített zsírsavat és nátriumot tartalmaz, nem véletlen, hogy sokáig mumusnak számított a táplálkozás szakértők számára. A szakemberek arra intettek, hogy ha szeretnénk elkerülni az elhízás és a szívbetegség veszélyét, akkor ne nagyon együnk sajtot. Az elmúlt években azonban átértékelték a sajtféléket, miután több kutatás is bizonyította pozitív hatásukat.

Testedzés segítséggel: vitaminok, protein, kreatin és társai

A legtöbb minőségi étrend-kiegészítő egy egészséges ember számára az adagolás betartása mellett nem jelent különösebben kockázatot. Azt azonban semmiképpen nem mondhatjuk, hogy mindent, amit a neten találunk biztonsággal beszedhetünk, ezért mindig fontos szakember tanácsát kikérni.