Menü

Gyors leveles tészta házilag

Alig kell hozzá valami, gyorsan elkészül és univerzálisan felhasználható a leveles tészta, édes és sós nassolnivalók is készülhetnek belőle. Biztos vagyok benne, hogy eddig te is azt gondoltad, bonyolult otthon leveles tésztát készíteni, pedig se nem macerás, se nem időigényes az összeállítása. Ha elolvasod az alábbi receptet, garantálom, hogy sokkal ritkábban fogod a boltit választani.

Hasonlóképpen kell összeállítani, mint a linzer- vagy a pitetésztát, legalábbis az első mozzanat megegyezik: a lisztet gyors mozdulatokkal kell összedolgozni a jéghideg vajjal, míg morzsás állagot nem kapsz. A vajnak nem szabad megolvadnia a kezed melegétől, úgyhogy érdemes a lisztet és a tálat is a hűtőbe tenni, mielőtt nekiállsz a tészta készítésének.

Ha megvan a puha, rugalmas tésztád, utána csak nyújtanod és hajtogatnod kell. Ez sem bonyolult folyamat, bőven elég háromba hajtani a tésztát, majd újra kinyújtani, ismét hajtani és így tovább. Ezt a folyamatot minimum háromszor ismételd meg, de minden egyes nyújtás előtt forgasd el 90 fokkal a tésztát.

A kész leveles tésztát le is fagyaszthatod, légmentesen csomagold be, úgy tedd a mélyhűtőbe. Az alábbi adagból 300 gramm tésztád lesz.

Hozzávalók 1 darabhoz

125 gramm liszt

140 gramm hideg vaj

1 nagy csipet só

60 milliliter hideg víz

Előkészítési idő: 30 perc

Elkészítési idő: 30 perc

Elkészítés:

A lisztet és a tálat, amelyben összeállítjuk majd a tésztát, tegyük a hűtőbe fél órára, mielőtt nekiállunk a tésztának.

Az átszitált lisztet keverjük össze a sóval, majd kockázzuk bele a hideg vajat. Morzsoljuk össze a vajat a liszttel, vigyázzunk, ne olvadjon meg a kezünk melegétől.

Ássunk egy mélyedést a liszt közepébe, öntsük oda a jéghideg vizet. Egy spatula segítségével kezdjük el összekeverni a tésztát. Mikor nagyjából összeállt, a kezünkkel gyúrjuk gombóccá.

Tegyük a tésztát enyhén lisztezett felületre. Lisztezzük be a nyújtófát is, majd nyújtsuk a tésztát 25 centis téglalappá. A felesleges lisztet söpörjük le róla. A tészta alsó harmadát hajtsuk be a közepéig, majd hajtsuk rá a felső harmadát, hogy réteges legyen. Közben a felesleges lisztet mindig söpörjük le róla. Forgassuk el a tésztát 90 fokkal, majd ismételjük meg a nyújtást és a hajtogatást. Ezt ismételjük meg még legalább háromszor.

Ha kész vagyunk vele, az összehajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 1 órára, mielőtt használnánk.

A sokoldalú rozmaring

A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.

Melyik sófajta a legegészségesebb?

Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!

Mit kell tudni az inozitról?

Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.

Az acerola jótékony hatásai

Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.

Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?

A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.