Menü

Uszodabetegségek

Az úszás az egyik legegészségesebb sport, ez vitathatatlan. A futáshoz vagy kerékpározáshoz hasonlóan ez is kiváló állóképességi sport, mely minden korosztály számára ajánlott, ugyanis számtalan pozitív élettani hatása van. Bár az uszodák és strandok vizét a szigorú higiéniai szabályok szerint ellenőrzik, mégis gyakoriak bizonyos fertőzések.

A bőrbetegségeket az uszodában könnyen el lehet kapni, melyek lehetnek vírusos és bakteriális fertőzések. A leggyakoribb betegség a láb gombás megbetegedése, illetve a vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás, melynek tünetei a szemek könnyezése, viszketése, kivörösödése, váladékozása.

A nem kellő tisztaságú vizek kellemetlen következményei lehetnek a különböző visszatérő hüvelyi fertőzések is, melyektől a nők gyakran szenvedhetnek. Nemcsak a nők, a férfiak is elkaphatják a különböző fertőzéseket, náluk is a nemi szervet támadja a betegség, apró piros pontok jelennek meg viszketést okozva.

Az uszodák kitűnő terjedési lehetőséget adnak az olyan gyakran előforduló vírusos megbetegedésnek, mint például a szemölcs. Ezek a gombás fertőzések a körmön, lábon, nemi szerveken fordulnak elő leginkább. Az uszodaszemölcs közvetlen érintkezés útján terjed. Ha valaki megkapta a betegséget, akkor el kell kezdeni a kezelést a gyors terjedése miatt. Tünetei, a sok apró 1-2 mm nagyságú apró csomó, melyek panaszt ugyan általában nem okoznak, megijedni nem kell tőlük, de kezelést igényelnek, mely elsősorban bőrgyógyászati feladat.

A szemölcsök apró, nem rákos eredetű kinövések, amelyeket a humán papillomavírus okoz. Szakorvosi vizsgálatra van szükség, ha ezeket tapasztaljuk. A patikákban azonban lehet olyan ecsetelőket kapni mellyel az otthoni kezelést is meglehet oldani.

Az uszoda vize az ekcémás bőrnek sem tesz jót, sokat ronthat a betegség állapotán, mert a bőr nem megfelelő védekezése miatt a vírusok, gombák könnyen megtelepszenek, elszaporodnak. Azoknak a gyermekeknek, akik ekcémában szenvednek, nem ajánlatos tartósan vízben tartózkodniuk, illetve figyelniük kell a bőrük azonnali visszahidratálására.

Az uszodákban előfordulhatnak bizonyos gombás fertőzések is, ezért a zuhanyzást mindig papucsban végezzük, enélkül könnyen kialakulhat a lábgomba, mely a körmöt is megtámadja. Fontos, hogy az uszodákat ne látogassuk, ha valamely bőrbetegségben szenvedünk, (szemölcs, gombás fertőzés) mert fertőző betegségként tovább terjeszthetjük a kórt.

Használt ruhát venni menő!

Sokan szeretik a használt ruha piacot, hiszen fantasztikus és egyedi darabok bújnak meg olykor-olykor a túrkálókban, ami manapság már egyáltalán nem kínos dolog.

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

Tapasztalták már, hogy nyaralásból hazatérve szomorú hangulatuk lett? Ez az úgynevezett nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Szerencsére az ilyenkor fellépő rosszkedv különböző módszerekkel enyhíthető.

Óvjuk okoseszközeinket, gyógyszereinket a melegtől!

Nem csak az emberek viselik nehezen a kánikulát, hanem a technológiai eszközök is megsínylik a szélsőséges időjárást. Az extrém időjárás nem csak az emberek életét nehezíti meg, de használati tárgyainkban is kárt tehet.

Kemping a kertben

Szeretnéd átélni egy kemping hangulatát, de nincs rá lehetőséged, hogy elutazz otthonról? Rendezz be a kertedben egy sátrat, és éld át otthonról a szabadban töltött éjszaka autentikus hangulatát, az otthon közelségének előnyeivel fűszerezve!

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.