Menü

Uszodabetegségek

Az úszás az egyik legegészségesebb sport, ez vitathatatlan. A futáshoz vagy kerékpározáshoz hasonlóan ez is kiváló állóképességi sport, mely minden korosztály számára ajánlott, ugyanis számtalan pozitív élettani hatása van. Bár az uszodák és strandok vizét a szigorú higiéniai szabályok szerint ellenőrzik, mégis gyakoriak bizonyos fertőzések.

A bőrbetegségeket az uszodában könnyen el lehet kapni, melyek lehetnek vírusos és bakteriális fertőzések. A leggyakoribb betegség a láb gombás megbetegedése, illetve a vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás, melynek tünetei a szemek könnyezése, viszketése, kivörösödése, váladékozása.

A nem kellő tisztaságú vizek kellemetlen következményei lehetnek a különböző visszatérő hüvelyi fertőzések is, melyektől a nők gyakran szenvedhetnek. Nemcsak a nők, a férfiak is elkaphatják a különböző fertőzéseket, náluk is a nemi szervet támadja a betegség, apró piros pontok jelennek meg viszketést okozva.

Az uszodák kitűnő terjedési lehetőséget adnak az olyan gyakran előforduló vírusos megbetegedésnek, mint például a szemölcs. Ezek a gombás fertőzések a körmön, lábon, nemi szerveken fordulnak elő leginkább. Az uszodaszemölcs közvetlen érintkezés útján terjed. Ha valaki megkapta a betegséget, akkor el kell kezdeni a kezelést a gyors terjedése miatt. Tünetei, a sok apró 1-2 mm nagyságú apró csomó, melyek panaszt ugyan általában nem okoznak, megijedni nem kell tőlük, de kezelést igényelnek, mely elsősorban bőrgyógyászati feladat.

A szemölcsök apró, nem rákos eredetű kinövések, amelyeket a humán papillomavírus okoz. Szakorvosi vizsgálatra van szükség, ha ezeket tapasztaljuk. A patikákban azonban lehet olyan ecsetelőket kapni mellyel az otthoni kezelést is meglehet oldani.

Az uszoda vize az ekcémás bőrnek sem tesz jót, sokat ronthat a betegség állapotán, mert a bőr nem megfelelő védekezése miatt a vírusok, gombák könnyen megtelepszenek, elszaporodnak. Azoknak a gyermekeknek, akik ekcémában szenvednek, nem ajánlatos tartósan vízben tartózkodniuk, illetve figyelniük kell a bőrük azonnali visszahidratálására.

Az uszodákban előfordulhatnak bizonyos gombás fertőzések is, ezért a zuhanyzást mindig papucsban végezzük, enélkül könnyen kialakulhat a lábgomba, mely a körmöt is megtámadja. Fontos, hogy az uszodákat ne látogassuk, ha valamely bőrbetegségben szenvedünk, (szemölcs, gombás fertőzés) mert fertőző betegségként tovább terjeszthetjük a kórt.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.

Energiaforrások sportoláskor: gélek, gumicukor, kóla és társai

A gumicukor, csokoládé, kóla gyakori választás sportolók körében, amikor gyors energiaforrásra van szükségük, mások gélekre, energiazselékre, italporokra, gondosan kimért grammnyi adagokra esküsznek. Vajon melyek a leghasznosabb energiaforrások a sportolók számára?

Az OCD negatív hatásai a magánéletre

Egyszerű meghatározása szerint a kényszerbeteg kénytelen olyasmire gondolni, amire nem akar gondolni, a feszültség oldására kénytelen olyat cselekedni, amit nem akar megtenni. A skizofréniával ellentétben a beteg tökéletesen tisztában van cselekedetei belső eredetével és abszurditásával, nem veszíti el a kapcsolatot a való világgal.