Menü

Uszodabetegségek

Az úszás az egyik legegészségesebb sport, ez vitathatatlan. A futáshoz vagy kerékpározáshoz hasonlóan ez is kiváló állóképességi sport, mely minden korosztály számára ajánlott, ugyanis számtalan pozitív élettani hatása van. Bár az uszodák és strandok vizét a szigorú higiéniai szabályok szerint ellenőrzik, mégis gyakoriak bizonyos fertőzések.

A bőrbetegségeket az uszodában könnyen el lehet kapni, melyek lehetnek vírusos és bakteriális fertőzések. A leggyakoribb betegség a láb gombás megbetegedése, illetve a vírusos eredetű kötőhártya-gyulladás, melynek tünetei a szemek könnyezése, viszketése, kivörösödése, váladékozása.

A nem kellő tisztaságú vizek kellemetlen következményei lehetnek a különböző visszatérő hüvelyi fertőzések is, melyektől a nők gyakran szenvedhetnek. Nemcsak a nők, a férfiak is elkaphatják a különböző fertőzéseket, náluk is a nemi szervet támadja a betegség, apró piros pontok jelennek meg viszketést okozva.

Az uszodák kitűnő terjedési lehetőséget adnak az olyan gyakran előforduló vírusos megbetegedésnek, mint például a szemölcs. Ezek a gombás fertőzések a körmön, lábon, nemi szerveken fordulnak elő leginkább. Az uszodaszemölcs közvetlen érintkezés útján terjed. Ha valaki megkapta a betegséget, akkor el kell kezdeni a kezelést a gyors terjedése miatt. Tünetei, a sok apró 1-2 mm nagyságú apró csomó, melyek panaszt ugyan általában nem okoznak, megijedni nem kell tőlük, de kezelést igényelnek, mely elsősorban bőrgyógyászati feladat.

A szemölcsök apró, nem rákos eredetű kinövések, amelyeket a humán papillomavírus okoz. Szakorvosi vizsgálatra van szükség, ha ezeket tapasztaljuk. A patikákban azonban lehet olyan ecsetelőket kapni mellyel az otthoni kezelést is meglehet oldani.

Az uszoda vize az ekcémás bőrnek sem tesz jót, sokat ronthat a betegség állapotán, mert a bőr nem megfelelő védekezése miatt a vírusok, gombák könnyen megtelepszenek, elszaporodnak. Azoknak a gyermekeknek, akik ekcémában szenvednek, nem ajánlatos tartósan vízben tartózkodniuk, illetve figyelniük kell a bőrük azonnali visszahidratálására.

Az uszodákban előfordulhatnak bizonyos gombás fertőzések is, ezért a zuhanyzást mindig papucsban végezzük, enélkül könnyen kialakulhat a lábgomba, mely a körmöt is megtámadja. Fontos, hogy az uszodákat ne látogassuk, ha valamely bőrbetegségben szenvedünk, (szemölcs, gombás fertőzés) mert fertőző betegségként tovább terjeszthetjük a kórt.

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Koszos hatású farmer és cipő egy vagyonért?

A minap olvastam, hogy Jennifer Lopez egy piszkos, de elképesztően drága farmerban járta New York utcáit. A művésznőről tudjuk, hogy szereti kipróbálni és megmutatni az újabbnál újabb stílusirányzatokat, ám ezúttal lehet, hogy kicsit túllőtt a célon? Egy koszos farmerban járta New York utcáit, amelynek ára megdöbbentő.

A majális története, jelentése

A tavasz egyik legkedveltebb ünnepe a majális, de sokan nincsenek tisztában azzal, hogy honnan is ered ez a szokás, illetve hogy mit jelent a szó. Ebben a cikkben bemutatom az ünnepet, így megtudhatjátok, hogy mit ünneplünk ezen a napon, illetve azt, hogy mikor van, valamint, hogy hogyan forrt egybe a munka ünnepével.